logo

Peeling Προσώπου


Η αποφλοίωση του δέρματος γίνεται για διόρθωση ουλών ακμής, πανάδων, πόρων και λιπαρότητας του δέρματος και οδηγεί γενικά σε μια σημαντική βελτίωση της ποιότητας του δέρματος του προσώπου.

Μπορεί να γίνει με τους εξής τρόπους:
  •  πρόγραμμα Obagi
  •  Laser
  •  Dermabration (δερμοαπόξεση)

Περιγραφή

Σκοπός είναι να βελτιώσουμε την επιφάνεια του δέρματος από προβλήματα όπως: φωτογήρανση, έντονες δυσχρωμίες, ουλές ακμής ή άλλου είδους ουλές, ψιλές εκφραστικές ρυτίδες στο πρόσωπο και ιδίως στα χείλη, ψιλές ρυτίδες στα βλέφαρα. Αρκετές φορές ένα βαθύ peeling αυξάνει τον τόνο και την σφριγηλότητα του δέρματος.

Ουσιαστικά όπως το λέει και η λέξη αποφλοίωση πρόκειται για την απομάκρυνση κάποιων στοιβάδων του δέρματος, με την προϋπόθεση η επούλωση να γίνεται με την δημιουργία καινούργιων στοιβάδων και όχι με δημιουργία ουλών. Η ανάπλαση αυτή του δέρματος γίνεται καθώς επιθηλιακά κύτταρα από τα υπολείμματα των τριχών και των αδένων, μεταναστεύουν στην επιφάνεια και καλύπτουν την περιοχή που έγινε η θεραπεία. Αυτό σημαίνει ότι το μέγιστο βάθος που μπορούμε να φτάσουμε ασφαλώς είναι το μέσον του πάχους του χορίου. Ειδάλλως κατά την επούλωση θα σχηματιστούν ουλές. Η δραστικότητα και η διάρκεια του αποτελέσματος ενός peeling εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το βάθος μέχρι το οποίο φθάνει η αποφλοίωση.

Από την άλλη πλευρά όμως και η ένταση των συμπτωμάτων μετά το peeling καθώς και η διάρκεια της αποθεραπείας εξαρτώνται επίσης από το βάθος στο οποίο φθάνουμε. Δηλαδή εάν αφαιρεθεί μόνον η επιδερμίδα, τότε έχουμε κάνει μία απολέπιση από την οποία προσδοκούμε ένα μέτριο αποτέλεσμα διάρκειας 3-6 μηνών, αλλά και τα συμπτώματα μετά το peeling είναι πολύ πιο ήπια και θα κρατήσουν το άτομο στο σπίτι του για ένα Σαββατοκύριακο.

Εάν αφαιρεθεί και μέρος της θηλώδου στοιβάδας τότε πρόκειται για ένα peeling με καλό αποτέλεσμα για επιφανειακά προβλήματα όπως δυσχρωμίες και πολύ ψιλές ρυτίδες. Ο χρόνος παραμονής στο σπίτι θα είναι 5-6 ημέρες και το αποτέλεσμα θα διαρκέσει πάνω από ένα χρόνο.
Εάν τέλος αφαιρεθεί όλη η θηλώδης στοιβάδα και μέρος της δικτυωτής τότε μιλάμε για ένα βαθύ peeling που ενδείκνυται για την λύση προβλημάτων από την έντονη φωτογήρανση, βαθιές ουλές ακμής κ.λ.π. Το αποτέλεσμα θα διαρκέσει πάνω από 4-5 χρόνια. Το άτομο που υπέστη αυτή τη θεραπεία θα μείνει στο σπίτι του για 10-12 ημέρες.

Η αποφλοίωση μπορεί να γίνει με 3 τρόπους.

Α. Με χημικές ουσίες με τις οποίες δημιουργείται ένα ελεγχόμενο χημικό έγκαυμα. Οι ουσίες που συνήθως χρησιμοποιούνται είναι οξέα φρούτων σε διάφορες πυκνότητες, η φαινόλη και το TCA δηλαδή το τριχλωροξικό οξύ. Τις περισσότερες φορές δεν χρειάζεται νάρκωση. Η δραστική ουσία απλώνεται στο πρόσωπο και παραμένει όσο χρόνο πρέπει για να δράσει και μετά απομακρύνεται.
Υπάρχουν διαφορές στο αποτέλεσμα ανάλογα με το ποια ουσία χρησιμοποιήθηκε, σε τι πυκνότητα και για πόσο χρόνο.

Η προτεινόμενή αυτή τη στιγμή τεχνική είναι η τεχνική του Obagi η οποία ονομάζεται blue peel και χρησιμοποιεί το TCA με απόλυτα ελεγχόμενο τρόπο.
Η επιλογή γίνεται ανάλογα με τα προβλήματα που έχουμε να λύσουμε.

Β. Με μηχανικό τρόπο, δηλαδή, με απομάκρυνση κάποιων στοιβάδων δέρματος με τριβή.
Γίνεται είτε με βολή κρυστάλλων (microdermabration) όπου έχουμε στην ουσία μόνον απολέπιση της επιδερμίδας, είτε με την χρήση περιστρεφόμενης διαμαντένιας κεφαλής (dermabration). Είναι μία παλιά τεχνική η οποία όμως σε έμπειρα χέρια δίνει πολύ καλό αποτέλεσμα σε ουλές ακμής, καθόσον υπάρχει η δυνατότητα να επιμείνει κανείς στο χείλος του κάθε κρατήρα ουλής. Γίνεται συνήθως με τοπική νάρκωση.

Γ. Με ακτίνες Laser όπου η ενέργεια της ακτίνας νεκρώνει τις στοιβάδες του δέρματος στις οποίες αποσκοπούμε και ακολουθεί απόπτωσής τους. Υπάρχει συνδυασμός της αποφλοίωσης με την επίδραση της θερμότητας στις στοιβάδες του δέρματος που απομένουν. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την γένεση νέου κολλαγόνου για 6 μήνες μετά από το peeling που πρακτικά σημαίνει βελτίωση του αποτελέσματος για 6 μήνες. Ο τύπος του Laser, η ισχύς του και η διάρκεια του παλμού, καθώς επίσης και το πόσες φορές περνά κανείς από την περιοχή του προσώπου μπορούν να δώσουν διαφορετικό αποτέλεσμα. Μπορεί δηλαδή να γίνει από μία πολύ επιφανειακή απολέπιση μέχρι ένα βαθύ peeling. Ο τύπος της αναισθησίας εξαρτάται από την έκταση και το βάθος του peeling .

Τέλος θα πρέπει να γίνει διαχωρισμός αυτού του χειρουργικού Laser με τα άλλα τα οποία κάνουν αποτρίχωση ή άλλους τύπους που χρησιμοποιούνται για την θεραπεία αγγειακών προβλημάτων και tattoo ή τέλος άλλα τα οποία χρησιμοποιούνται για ήπιες αισθητικές θεραπείες.

Παλαιότερα χρησιμοποιούσαμε διάφορα υλικά επίδεσης μετά από ένα peeling. Η εμπειρία έδειξε ότι ο γρηγορότερος δρόμος είναι με την ανοιχτή τεχνική, δηλαδή το άμεσο πλύσιμο με ειδικό διάλυμα και η χρήση αλοιφών αμέσως μετά το peeling. Το αργότερο την πέμπτη ή έκτη ημέρα έχει επιθηλιοποιηθεί η επιφάνεια του δέρματος αλλά υπάρχει κοκκινίλα η οποία θα χρειαστεί από 1-8 εβδομάδες για να υποχωρήσει.

Οι επιπλοκές είναι σχετικά σπάνιες και η πιο συνηθισμένη είναι η δημιουργία ουλών κυρίως σε άτομα που έχουν την τάση να σχηματίζουν υπερτροφικές ουλές και χηλοειδή. Για τον λόγο αυτό όταν υπάρχει υποψία τέτοιου προβλήματος γίνεται μία δοκιμή σε μικρή περιοχή του προσώπου που δεν φαίνεται άμεσα. Επίσης άτομα που εμφανίζουν επιχείλιο έρπητα πρέπει να καλύπτονται προληπτικά με αντιϊκή αγωγή. Η επιλογή του τι ακριβώς peeling θα κάνουμε, είτε σαν ανεξάρτητη τεχνική είτε σε συνδυασμό με χειρουργική διόρθωση ή με ενέσιμο γέμισμα θα γίνει μετά από λεπτομερή συζήτηση με τον ενδιαφερόμενο όπου θα πρέπει να αναλυθούν με ακρίβεια του τι θα περιμένουμε άμεσα και μακροχρόνια από την κάθε τεχνική.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

booking button

Fly in πλαστική

Τελειοποιήσαμε την υπηρεσία μας Fly - in, καταστώντας τη δυνατή για όλους τους υποψήφιους πελάτες μας. Κοντά σας σε όλα τα βήματα της διαδικασίας.

Μάθετε περισσότερα...

Virtual Consultation

Μοιραστείτε με τους ιατρούς μας τις πληροφορίες για την τωρινή σας κατάσταση αλλά και το αποτέλεσμα που επιθυμείτε να πετύχουμε προτού έρθετε κοντά μας με το πρόγραμμα Fly - in.

Μάθετε περισσότερα...