logo

Αρχική / Δημοσιεύσεις / Παρενέργειες υαλουρονικού στο πρόσωπο: Τι συμβαίνει όταν παραγεμίσει με υαλουρονικό;

Παρενέργειες υαλουρονικού στο πρόσωπο: Τι συμβαίνει όταν παραγεμίσει με υαλουρονικό;

Παρενέργειες υαλουρονικού στο πρόσωπο: Τι συμβαίνει όταν παραγεμίσει με υαλουρονικό;

Τα γεμάτα χείλη και η νεανική εικόνα του προσώπου προσδίδουν ομορφιά τώρα, αλλά όχι για πάντα. Τα γεμάτα, υπερβολικά τονισμένα χείλη είναι μια μόδα που δε φαίνεται να σταματάει σύντομα, μπορεί όμως αν δεν ακολουθηθούν σωστά βήματα, οι παρενέργειες υαλουρονικού στο πρόσωπο να μην αργήσουν να εμφανιστούν.

Η συνεχής προβολή από άτομα της δημοσιότητας έχει οδηγήσει τη ζήτηση θεραπειών με υαλουρονικό οξύ και λίφτινγκ προσώπου στα ύψη. Όσο πιο συχνά βομβαρδιζόμαστε από εικόνες και selfies από celebrities με υπερβολικό γέμισμα αναρωτιόμαστε: υπάρχει όριο στα υαλουρονικά; Αν ναι, πιο είναι αυτό το όριο;

παρενέργειες υαλουρονικού στο πρόσωπο συχνή θεραπεία

Δυστυχώς υπάρχει ένας νέος ιατρικός όρος που περιγράφει το φαινόμενο αυτό: εξάντληση από υαλουρονικά (filler fatigue). Με τον καιρό και τη συνεχή χρήση υαλουρονικών και άλλων filler, το δέρμα τεντώνει αλλά και ξεχειλώνει, ενώ το βάρος των υλικών τραβάει τους ιστούς προς τα κάτω, που σημαίνει ότι χρειάζεται όλο και περισσότερο υλικό για να διατηρηθεί το αποτέλεσμα, κάτι που οδηγεί σε περισσότερο ξεχείλωμα και πτώση.

Παρενέργειες υαλουρονικού στο πρόσωπο: Η κατάχρηση υαλουρονικών μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις

Η γήρανση του προσώπου προκαλείται από τέσσερις κυρίως παράγοντες:

 1. Γήρανση του δέρματος
 2. Χαλάρωση του συνδετικού ιστού
 3. Απώλεια όγκου
 4. Μείωση των οστών

παρενέργειες υαλουρονικού στο πρόσωπο γήρανση δέρματος

Η γήρανση του δέρματος έχει τη μορφή κυρίως φωτογήρανσης και παρουσιάζεται με αδυνάτισμα του δέρματος, αύξηση των λεπτών ρυτίδων, δυσχρωμίες, δερματικές βλάβες κ.α. Αντίθετα, η χαλάρωση του συνδετικού ιστού, των μυών και του λίπους οδηγεί σε χαλάρωση στο οβάλ του προσώπου, τα μάτια, του λαιμού.

Η απώλεια όγκου, δηλαδή του λίπους κυρίως είναι περισσότερο εμφανής στα μάτια, γύρω από το στόμα και τα μάγουλα. Τέλος, η αλλαγές του κρανίου και της οδοντοστοιχίας συμβάλλουν ακόμα περισσότερο στην απώλεια όγκου και στήριξης.

Τα υαλουρονικά κατά βάση αντικαθιστούν τον χαμένο όγκο, αντιμετωπίζουν δηλαδή ένα μέρος μόνο του πολύπτυχου φαινομένου της γήρανσης. Ανάλογα με την τεχνική και το βάθος έγχυσης, μπορεί να προστεθεί όγκος σε βάθος, ή πιο επιφανειακά, για το γέμισμα ρυτίδων.

Σε κάθε περίπτωση, προστίθεται ένα ξένο σώμα, το υαλουρονικό, σε μια ή πολλαπλές κοιλότητες που δημιουργούνται κατά την έγχυση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας νεκρός χώρος, τον οποίο καταλαμβάνει το υαλουρονικό.

Filler Fatigue: Παρενέργειες υαλουρονικού στο πρόσωπο

Όσο απορροφάται σταδιακά το υλικό, ο χώρος αυτός αδειάζει και προκειμένου να συντηρηθεί χρειάζεται νέα έγχυση υαλουρονικού, και μάλιστα σε μεγαλύτερη ποσότητα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χρειάζεται ολοένα και μεγαλύτερη ποσότητα υλικού για να διατηρηθεί το αποτέλεσμα.

παρενέργειες υαλουρονικού στο πρόσωπο filler fatigue

Επίσης, όσο περισσότερο υλικό προστίθεται σε μια περιοχή, τόσο περισσότερο «ξεχειλώνουν» οι γύρω ιστοί ενώ ταυτόχρονα βαραίνουν από το βάρος των υλικών. Αυτό οδηγεί σε επιτάχυνση της χαλάρωσης του προσώπου και μια εξάρτηση από τα υαλουρονικά, η οποία αντιμετωπίζεται δύσκολα και συνήθως χειρουργικά. Αυτό ακριβώς το φαινόμενο ονομάζεται κόπωση από ενέσιμα, δηλαδή filler fatigue.

«Όσο περισσότερο υλικό προστίθεται στο πρόσωπο, τόσο περισσότερο βαραίνει αυτό και χαλαρώνει λόγω της αυξομοίωσης όγκου με αποτέλεσμα να είναι απαραίτητες ακόμα μεγαλύτερες ποσότητες για να διατηρηθεί το αποτέλεσμα»

Πως εμφανίζεται η κόπωση του προσώπου

Η κόπωση από υαλουρονικό είναι εμφανής σε μερικά πρόσωπα που κάνουν χρήση των υλικών για πολλά χρόνια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η συνεχής αυξητική χειλιών με υαλουρονικό.

Πολλές γυναίκες αντιμετωπίζουν το πρόβλημα ότι χρειάζονται συχνότερα και περισσότερο υαλουρονικό για να έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ωστόσο, κάθε φορά που ενίεται νέο υλικό, αυτό καταλαμβάνει την προηγούμενη κοιλότητα, όποια είναι αυτή. Επίσης, τα χείλη βαραίνουν και κρεμάνε, ενώ οι ιστοί παρεκτοπίζονται και ατροφούν σε κάποιον βαθμό, χάνοντας το σχήμα τους.

παρενέργειες υαλουρονικού στο πρόσωπο κόπωση προσώπου

Άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα παραφουσκωμένα ζυγωματικά και μάγουλα. Τα πρώτα χρόνια, η υποστήριξη των ζυγωματικών με ενέσιμα είναι πολύ αποτελεσματική, διότι μπορούμε να πετύχουμε ανόρθωση του μέσου προσώπου.

Με την πάροδο του χρόνου και όσο αυξάνεται η χαλάρωση απαιτείται όλο και μεγαλύτερη ποσότητα, με αποτέλεσμα τα μάγουλα να βαραίνουν από τα υλικά και να επιδεινώνουν ακόμα περισσότερο τη χαλάρωση. Τα υλικά γεμίζουν όλο και πιο χαμηλά το μάγουλο και σε υπερβολικές περιπτώσεις δίνουν την αίσθηση ότι υπάρχει ένα μπαλάκι από κάτω, μια εικόνα καθόλου καλαίσθητη.

Πώς αντιμετωπίζουμε την κόπωση από υαλουρονικά;

Βασική προϋπόθεση για να αντιμετωπίσουμε τις παρενέργειες υαλουρονικού στο πρόσωπο, είναι να γίνεται πάντα μια συντηρητική διόρθωση, κατάλληλη για την κάθε ηλικία και ανάλογα με το βαθμό χαλάρωσης. Επίσης, χρειάζεται να αφήνουμε μεσοδιαστήματα για να ξεκουράζονται οι ιστοί, τουλάχιστον ενός έτους ανά περιοχή.

Μπορούν επίσης να εφαρμόζονται εναλλακτικές θεραπείες, κατάλληλες για την κάθε περίπτωση. Η χαλάρωση αντιμετωπίζεται καλύτερα με ανόρθωση και όχι με γέμισμα. Έτσι, θεραπείες όπως τα νήματα ή με εφαρμογή ενέργειας υπερήχων, ραδιοσυχνοτήτων και άλλα μπορούν να παρέχουν ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Τα ενέσιμα μπορούν πάντα να εφαρμόζονται στοχευμένα και σε μικρότερες ποσότητες σε περιοχές που έχουν τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Τέλος, οι μη επεμβατικές θεραπείες με ενέσιμα δεν υποκαθιστούν σε καμία περίπτωση τη χειρουργική διόρθωση του προσώπου. Ειδικά σε πρόσωπα που επιφορτίζονται επί χρόνια με υαλουρονικά, το λίφτινγκ του προσώπου είναι συνήθως η αποτελεσματικότερη επιλογή για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Όπως κάθε αισθητική επέμβαση, είτε αυτή είναι μια θεραπεία με υαλουρονικό οξύ, είτε είναι μια επέμβαση αυξητικής στήθους, θα πρέπει πρώτα να έχετε πλήρη ενημέρωση πριν προβείτε σε κάποια ενέργεια. Επικοινωνήστε μαζί μας σήμερα και ενημερωθείτε πλήρως και υπεύθυνα με την εγγύηση που φέρει η κλινική Παπαιωάννου. Είμαστε εδώ για να λύσουμε όλες σας τις απορίες σχετικά με τις παρενέργειες υαλουρονικού στο πρόσωπο καθώς και ότι άλλο ερώτημα έχετε.

 

beauty-has-no-filter-blog

 


Σχόλια

 1. Σοφία Λέει: Μάιος 30, 2021 at 2:12 μμ

  Έχω θρομβοφιλία ,κι ας το αναφέρω ιστορικό πνευμονικής εμβολής. Αντενδείκνυται το υαλουρονικό ως filler προσώπου σε θρομβοφιλικούς; Ευχαριστώ.

  • Πρόδρομος Παπαιωάννου Λέει: Μάιος 31, 2021 at 10:45 πμ

   Δεν υπάρχει κάποια αντένδειξη όσον αφορά τη θρομβοφιλία και το ενέσιμο υαλουρονικό.

 2. καλησπερα. θελω να κανω υαλουρονικο στη μυτη ξανα αλλα καποιες φορες δερματολογοι μου δημιουργησαν ευρειαγγειες και ερεθισμο στη μυτη που δεν εφυγε τελειως ακομα κ αι με λειζερ που εκανα .. συνδεεται αυτο με εμβολη η πιθανη μικρη εμβολη? πως μπορω να μαι κατοχυρωμενη οτι δε θα παθω εμβολη αν βαλω υαλουρονικο στη μυτη ξανα τωρα που φευγει ?

  • Πρόδρομος Παπαιωάννου Λέει: Μάιος 31, 2021 at 11:30 πμ

   Οι ευρυαγγείες είναι σχετικά απίθανο να σχετίζονται με εμβολή, που έχει πολύ πιο δραματική εικόνα και εμφανίζεται άμεσα. Σε κάθε περίπτωση, η έγχυση υαλουρονικού στη μύτη χρειάζεται μεγάλη εμπειρία και προσοχή και γίνεται με πολύ συγκεκριμένες τεχνικές.

 3. Θα κάνω αυξήσει στα χείλη με υαλουρονικό και σε 3 μέρες έχω οδοντιατρο. Θα μπορούσε να μετατόπιση το υλικό του υαλουρονικού η διαδικασία καθαρισμου δοντιών στον οδοντίατρο;

  • Πρόδρομος Παπαιωάννου Λέει: Μάιος 22, 2021 at 9:57 πμ

   Είναι απίθανο να μετατοπιστεί το υαλουρονικό μετά το πρώτο 24ωρο

 4. Πωλινα Λέει: Μάιος 8, 2021 at 3:47 πμ

  Καλησπέρα σας, έκανα πρώτη φορά θεραπεία με βουτολινική τοξίνη (μποτο x) στο πόδι της χήνας και γέμισα τις ρινοπαριακες με Υαλουρονικό. Τις επόμενες μέρες παρουσίασα αλλεργική αντίδραση στον κορμό του σώματος (εξανθημα) και πήγα σε δύο γιατρούς χωρίς να μπορούν να βρουν τα αίτια.(μετα από εξετάσεις). Εμένα το μυαλό μου πάει στη συνεδρια που έκανα. Υπάρχει περίπτωση να προήλθε από αυτή; ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  • Πρόδρομος Παπαιωάννου Λέει: Μάιος 8, 2021 at 8:18 πμ

   Είναι εξαιρετικά σπάνιο να υπάρξει αλλεργική αντίδραση τόσο στο μποτοξ, όσο και στο υαλουρονικό. Ωστόσο, την επόμενη φορά που θα κάνετε τις θεραπείες θα ήταν προτιμότερο να γίνουν ταυτόχρονα, ώστε να διαπιστωθεί αν όντως κάποιο από τα δύο προκαλεί αντίδραση.

 5. Ζωή Γωγουβίτου Λέει: Μάιος 6, 2021 at 9:59 πμ

  Έκανα πριν 10 μέρες μποτοξ στο μέτωπο, μάτια και μεσοφρυδο. Θα παω και για επαναληπτικό άλλα ενώ δεν θέλω να βάλω άλλο φάρμακο Γιατί βαραίνει το κεφάλι μου .Ποσό κρατάει αυτό το βάρος-τράβηγμα που φέρνει και πονοκέφαλο μερικές φορές; Επί πλέον έχουν φύγει οι πολυ λεπτές γραμμές στο μέτωπο εχει τσιτωσει αλλά οι γραμμές ανάμεσα στα φρύδια δεν έφυγαν ακόμη. Φοβάμαι μήπως δεν τις καλύψει το μποτοξ.

  • Πρόδρομος Παπαιωάννου Λέει: Μάιος 8, 2021 at 8:24 πμ

   Εαν υπάρξει πονοκέφαλος μετά το μποτοξ είναι για 1-2 μέρες το πολύ.

 6. Τανια Λέει: Μάιος 1, 2021 at 12:18 μμ

  Έβαλα υαλορουνικο κάτω από τα μάτια στις σακούλες και η πλευρά έγινε χειρότερα απ ότι ήταν και πρηστηκε. Τι μπορώ να κάνω τώρα;

  • Πρόδρομος Παπαιωάννου Λέει: Μάιος 5, 2021 at 5:13 μμ

   Το υαλουρονικό κάτω από τα μάτια δεν είναι κατάλληλο για όλες τις περιπτώσεις. Όταν υπάρχει έντονη κατακράτηση από πριν, υπάρχει ο κίνδυνος να επιδεινωθεί και να φαίνεται όντως χειρότερα από πριν. Στις περιπτώσεις αυτές χρειάζεται να αφαιρεθεί με υαλουρονιδάση.

 7. Είμαι 30 ετών και έχω μια ελαφριά χαλάρωση κάτω από τα μάτια και εκ γενετής λεπτό δέρμα . Να μην βάλω σε καμία περίπτωση ενέσιμο υαλουρινικο;

  • Πρόδρομος Παπαιωάννου Λέει: Απρίλιος 7, 2021 at 6:45 μμ

   Εξαρτάται από την περίπτωση. Σε πολύ λεπτό δέρμα ή σε σακούλες με τάση κατακράτησης η προσθήκη υαλουρονικού ενδεχομένως να επιδεινώσει την εικόνα και αντενδείκνυται. Ωστόσο αυτό μπορούμε να το εξακριβώσουμε μόνο από κοντά.

 8. Θα ήθελα να ρωτήσω για το υαλουρονικο στο πηγούνι, κάτω γναθο. Ισχύουν κ εδώ οι παρενέργειες; Η τιμή διαφέρει σε σχέση με τα υπόλοιπα; Ευχαριστώ

  • Πρόδρομος Παπαιωάννου Λέει: Απρίλιος 5, 2021 at 10:27 πμ

   Όπως με όλες τις εφαρμογές υαλουρονικού, χρειάζεται σωστή εκτίμηση, κατάλληλα υλικά και αποφυγή υπερβολών, προκειμένου να μην υπάρχουν καθόλου παρενέργειες. Το κόστος εξαρτάται από την ποσότητα που θα χρησιμοποιηθεί και όχι από τις περιοχές.

 9. Γεια σας,
  Πειτε μου παρακαλω για να εχουμε σακρωδη χειλη χωρις τις παρενεργειες του υαλουρονικου, θα μπορουσαμε να κανουμε ”γεμισμα” με λιπος απο το σωμα μας;

  • Πρόδρομος Παπαιωάννου Λέει: Απρίλιος 5, 2021 at 10:09 πμ

   Το λίπος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αύξηση στα χείλη, ωστόσο το αποτέλεσμα δεν είναι πάντα σταθερό και μπορεί να χρειαστούν 2-3 συνεδρίες για να πετύχουμε επαρκές μέγεθος. Όσον αφορά στο υαλουρονικό, σε καμία περίπτωση δεν είναι επικίνδυνο, όσο δε γίνεται αλόγιστη χρήση του σε ποσότητα και συχνότητα.

 10. Θα ήθελα να ρωτησω αν οι κρέμες με υαλουρονικό έχουν επίσης παρενέργειες. Ευχαριστώ

  • Πρόδρομος Παπαιωάννου Λέει: Μάρτιος 22, 2021 at 5:56 μμ

   Το υαλουρονικό που περιέχεται στις κρέμες προσώπου δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να περάσει την επιδερμίδα και δεν προσφέρει ουσιαστικά κάποιο όφελος. Παρενέργειες λόγω του υαλουρονικού δεν υπάρχουν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *