logo

Αρχική / Δημοσιεύσεις / Παρενέργειες υαλουρονικού στο πρόσωπο: Τι συμβαίνει όταν παραγεμίσει με υαλουρονικό;

Παρενέργειες υαλουρονικού στο πρόσωπο: Τι συμβαίνει όταν παραγεμίσει με υαλουρονικό;

Παρενέργειες υαλουρονικού στο πρόσωπο: Τι συμβαίνει όταν παραγεμίσει με υαλουρονικό;

Τα γεμάτα χείλη και η νεανική εικόνα του προσώπου προσδίδουν ομορφιά τώρα, αλλά όχι για πάντα. Τα γεμάτα, υπερβολικά τονισμένα χείλη είναι μια μόδα που δε φαίνεται να σταματάει σύντομα, μπορεί όμως αν δεν ακολουθηθούν σωστά βήματα, οι παρενέργειες υαλουρονικού στο πρόσωπο να μην αργήσουν να εμφανιστούν.

Η συνεχής προβολή από άτομα της δημοσιότητας έχει οδηγήσει τη ζήτηση θεραπειών με υαλουρονικό οξύ και λίφτινγκ προσώπου στα ύψη. Όσο πιο συχνά βομβαρδιζόμαστε από εικόνες και selfies από celebrities με υπερβολικό γέμισμα αναρωτιόμαστε: υπάρχει όριο στα υαλουρονικά; Αν ναι, πιο είναι αυτό το όριο;

παρενέργειες υαλουρονικού στο πρόσωπο συχνή θεραπεία

Δυστυχώς υπάρχει ένας νέος ιατρικός όρος που περιγράφει το φαινόμενο αυτό: εξάντληση από υαλουρονικά (filler fatigue). Με τον καιρό και τη συνεχή χρήση υαλουρονικών και άλλων filler, το δέρμα τεντώνει αλλά και ξεχειλώνει, ενώ το βάρος των υλικών τραβάει τους ιστούς προς τα κάτω, που σημαίνει ότι χρειάζεται όλο και περισσότερο υλικό για να διατηρηθεί το αποτέλεσμα, κάτι που οδηγεί σε περισσότερο ξεχείλωμα και πτώση.

Παρενέργειες υαλουρονικού στο πρόσωπο: Η κατάχρηση υαλουρονικών μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις

Η γήρανση του προσώπου προκαλείται από τέσσερις κυρίως παράγοντες:

 1. Γήρανση του δέρματος
 2. Χαλάρωση του συνδετικού ιστού
 3. Απώλεια όγκου
 4. Μείωση των οστών

παρενέργειες υαλουρονικού στο πρόσωπο γήρανση δέρματος

Η γήρανση του δέρματος έχει τη μορφή κυρίως φωτογήρανσης και παρουσιάζεται με αδυνάτισμα του δέρματος, αύξηση των λεπτών ρυτίδων, δυσχρωμίες, δερματικές βλάβες κ.α. Αντίθετα, η χαλάρωση του συνδετικού ιστού, των μυών και του λίπους οδηγεί σε χαλάρωση στο οβάλ του προσώπου, τα μάτια, του λαιμού.

Η απώλεια όγκου, δηλαδή του λίπους κυρίως είναι περισσότερο εμφανής στα μάτια, γύρω από το στόμα και τα μάγουλα. Τέλος, η αλλαγές του κρανίου και της οδοντοστοιχίας συμβάλλουν ακόμα περισσότερο στην απώλεια όγκου και στήριξης.

Τα υαλουρονικά κατά βάση αντικαθιστούν τον χαμένο όγκο, αντιμετωπίζουν δηλαδή ένα μέρος μόνο του πολύπτυχου φαινομένου της γήρανσης. Ανάλογα με την τεχνική και το βάθος έγχυσης, μπορεί να προστεθεί όγκος σε βάθος, ή πιο επιφανειακά, για το γέμισμα ρυτίδων.

Σε κάθε περίπτωση, προστίθεται ένα ξένο σώμα, το υαλουρονικό, σε μια ή πολλαπλές κοιλότητες που δημιουργούνται κατά την έγχυση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας νεκρός χώρος, τον οποίο καταλαμβάνει το υαλουρονικό.

Filler Fatigue: Παρενέργειες υαλουρονικού στο πρόσωπο

Όσο απορροφάται σταδιακά το υλικό, ο χώρος αυτός αδειάζει και προκειμένου να συντηρηθεί χρειάζεται νέα έγχυση υαλουρονικού, και μάλιστα σε μεγαλύτερη ποσότητα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χρειάζεται ολοένα και μεγαλύτερη ποσότητα υλικού για να διατηρηθεί το αποτέλεσμα.

παρενέργειες υαλουρονικού στο πρόσωπο filler fatigue

Επίσης, όσο περισσότερο υλικό προστίθεται σε μια περιοχή, τόσο περισσότερο «ξεχειλώνουν» οι γύρω ιστοί ενώ ταυτόχρονα βαραίνουν από το βάρος των υλικών. Αυτό οδηγεί σε επιτάχυνση της χαλάρωσης του προσώπου και μια εξάρτηση από τα υαλουρονικά, η οποία αντιμετωπίζεται δύσκολα και συνήθως χειρουργικά. Αυτό ακριβώς το φαινόμενο ονομάζεται κόπωση από ενέσιμα, δηλαδή filler fatigue.

«Όσο περισσότερο υλικό προστίθεται στο πρόσωπο, τόσο περισσότερο βαραίνει αυτό και χαλαρώνει λόγω της αυξομοίωσης όγκου με αποτέλεσμα να είναι απαραίτητες ακόμα μεγαλύτερες ποσότητες για να διατηρηθεί το αποτέλεσμα»

Πως εμφανίζεται η κόπωση του προσώπου

Η κόπωση από υαλουρονικό είναι εμφανής σε μερικά πρόσωπα που κάνουν χρήση των υλικών για πολλά χρόνια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η συνεχής αυξητική χειλιών με υαλουρονικό.

Πολλές γυναίκες αντιμετωπίζουν το πρόβλημα ότι χρειάζονται συχνότερα και περισσότερο υαλουρονικό για να έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ωστόσο, κάθε φορά που ενίεται νέο υλικό, αυτό καταλαμβάνει την προηγούμενη κοιλότητα, όποια είναι αυτή. Επίσης, τα χείλη βαραίνουν και κρεμάνε, ενώ οι ιστοί παρεκτοπίζονται και ατροφούν σε κάποιον βαθμό, χάνοντας το σχήμα τους.

παρενέργειες υαλουρονικού στο πρόσωπο κόπωση προσώπου

Άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα παραφουσκωμένα ζυγωματικά και μάγουλα. Τα πρώτα χρόνια, η υποστήριξη των ζυγωματικών με ενέσιμα είναι πολύ αποτελεσματική, διότι μπορούμε να πετύχουμε ανόρθωση του μέσου προσώπου.

Με την πάροδο του χρόνου και όσο αυξάνεται η χαλάρωση απαιτείται όλο και μεγαλύτερη ποσότητα, με αποτέλεσμα τα μάγουλα να βαραίνουν από τα υλικά και να επιδεινώνουν ακόμα περισσότερο τη χαλάρωση. Τα υλικά γεμίζουν όλο και πιο χαμηλά το μάγουλο και σε υπερβολικές περιπτώσεις δίνουν την αίσθηση ότι υπάρχει ένα μπαλάκι από κάτω, μια εικόνα καθόλου καλαίσθητη.

Πώς αντιμετωπίζουμε την κόπωση από υαλουρονικά;

Βασική προϋπόθεση για να αντιμετωπίσουμε τις παρενέργειες υαλουρονικού στο πρόσωπο, είναι να γίνεται πάντα μια συντηρητική διόρθωση, κατάλληλη για την κάθε ηλικία και ανάλογα με το βαθμό χαλάρωσης. Επίσης, χρειάζεται να αφήνουμε μεσοδιαστήματα για να ξεκουράζονται οι ιστοί, τουλάχιστον ενός έτους ανά περιοχή.

Μπορούν επίσης να εφαρμόζονται εναλλακτικές θεραπείες, κατάλληλες για την κάθε περίπτωση. Η χαλάρωση αντιμετωπίζεται καλύτερα με ανόρθωση και όχι με γέμισμα. Έτσι, θεραπείες όπως τα νήματα ή με εφαρμογή ενέργειας υπερήχων, ραδιοσυχνοτήτων και άλλα μπορούν να παρέχουν ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Τα ενέσιμα μπορούν πάντα να εφαρμόζονται στοχευμένα και σε μικρότερες ποσότητες σε περιοχές που έχουν τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Τέλος, οι μη επεμβατικές θεραπείες με ενέσιμα δεν υποκαθιστούν σε καμία περίπτωση τη χειρουργική διόρθωση του προσώπου. Ειδικά σε πρόσωπα που επιφορτίζονται επί χρόνια με υαλουρονικά, το λίφτινγκ του προσώπου είναι συνήθως η αποτελεσματικότερη επιλογή για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Όπως κάθε αισθητική επέμβαση, είτε αυτή είναι μια θεραπεία με υαλουρονικό οξύ, είτε είναι μια επέμβαση αυξητικής στήθους, θα πρέπει πρώτα να έχετε πλήρη ενημέρωση πριν προβείτε σε κάποια ενέργεια. Επικοινωνήστε μαζί μας σήμερα και ενημερωθείτε πλήρως και υπεύθυνα με την εγγύηση που φέρει η κλινική Παπαιωάννου. Είμαστε εδώ για να λύσουμε όλες σας τις απορίες σχετικά με τις παρενέργειες υαλουρονικού στο πρόσωπο καθώς και ότι άλλο ερώτημα έχετε.

 

beauty-has-no-filter-blog

 


Σχόλια

 1. Έχω βάλει υαλουρονικο στα χείλη 4 φορές περίπου σε 6 χρόνια. Στο εσωτερικό των χειλιών έχουν δημιουργηθεί φουσκωματα κατά μήκος , τα οποία φαίνονται σαν είναι γεμάτα με υγρό. Κάπως έτσι μπορώ να το περιγράψω. Νόμιζα ότι έτσι γίνεται λόγω του υαλουρονικου όμως μου είπαν ότι αλλά άτομα που έχουν κάνει το ίδιο δεν έχουν αυτά τα φουσκωματα. Τι πρέπει να κάνω; Υπάρχει κίνδυνος; Πρέπει να απευθυνθώ σε στοματολογο; Σε δερματολόγο, σε πλαστικό;
  Σας Ευχαριστώ

  • Πρόδρομος Παπαιωάννου Λέει: Οκτώβριος 4, 2021 at 8:52 πμ

   Τα “φουσκώματα” που περιγράφεται συνήθως προκαλούνται από πολύ επιφανειακή έγχυση ή μετατόπιση του υλικού κάτω από το βλεννογόνο. Αυτά δεν υποχωρούν από μόνα τους και χρειάζεται να διαλυθούν με υαλουρονιδάση.

 2. Καλησπέρα
  Πάσχω από 2 αυτοάνοσα (κοιλιοκάκη και hashimoto).Θα μπορούσα να κάνω θεραπεία με ενέσιμο υαλουρονικό;

  • Πρόδρομος Παπαιωάννου Λέει: Σεπτέμβριος 13, 2021 at 12:14 μμ

   Εφόσον δεν υπάρχουν δερματικές εκδηλώσεις των αυτοάνοσων ή κάποια σοβαρή αντένδειξη από το ρευματολόγο, μπορεί να γίνει θεραπεία με ενέσιμο υαλουρονικό. Σημασία έχει να είναι όσο πιο καθαρό και ποιοτικό γίνεται το υλικό.

 3. Είμαι 46 χρόνων και έχω εμφανίσει χαλάρωση κυρίως στο κάτω μέρος του προσώπου. Δεν έχω κάνει ακόμα τιποτα. Εκτός από fillers υαλουρανικου υπάρχει κάτι άλλο που θα μπορούσε να διώξει τη χαλάρωση; Κάτι δηλαδή που να μη βαραίνει το πρόσωπο κ να μην επιδεινώνει μακροπρόθεσμα τη χαλάρωση αλλά αντιθέτως όσο γίνεται να την αντιμετωπίζει κ να την απομακρύνει.

  • Πρόδρομος Παπαιωάννου Λέει: Σεπτέμβριος 1, 2021 at 9:09 πμ

   Η διόρθωση της χαλάρωσης του οβάλ του προσώπου και των παρειών μπορεί να γίνει είτε χειρουργικά με λίφτινγκ ή μίνι λίφτινγκ, ή με νήματα. Για μια καλύτερη εκτίμηση θα ήταν σκόπιμο να εξετάσουμε την περίπτωση σας από κοντά.

 4. Πόσο κοστίζουν τα νήματα κ πόσο το υαλουρονικο για παρειές;

  • Πρόδρομος Παπαιωάννου Λέει: Σεπτέμβριος 1, 2021 at 9:11 πμ

   Δυστυχώς δεν επιτρέπεται να αναρτήσουμε το κόστος των ιατρικών πράξεων στο διαδίκτυο. Θα ήταν προτιμότερο να επικοινωνήσετε με το ιατρείο μας τηλεφωνικά.

 5. Δήμητρα Λέει: Ιούλιος 24, 2021 at 2:05 πμ

  Καλησπέρα
  Έβαλα υαλουρονικο γύρο από τα μάτια και στα ζυγωματικά και νιώθω την δεξιά πλευρά μουδιασμένη .. τι μπορεί να σημαίνει αυτό

  • Πρόδρομος Παπαιωάννου Λέει: Σεπτέμβριος 1, 2021 at 9:16 πμ

   Εφόσον δεν υποχωρήσει το μούδιασμα μετά από 10-15 μέρες θα ήταν σκόπιμο να γίνει περαιτέρω διερεύνηση

 6. Καλημέρα έκανα πρόσφατα υαλουρονικο στη θλίψη και έχουν δημιουργηθεί κάτω από το δέρμα γρομπαλακια δεν θέτονται μόνο με την αφή θα μου δημιουργήσουν πρόβλημα αν τα αφήσω και εάν όχι μετην πάροδο του χρόνου θα φύγουν μόνα τους??? Θα σας παρακαλούσα εάν σας είναι εφικτό να μου απαντήσετε. Ευχαριστώ πολύ

  • Πρόδρομος Παπαιωάννου Λέει: Σεπτέμβριος 1, 2021 at 9:19 πμ

   Συνήθως οι ανωμαλίες του δέρματος υποχωρούν μετά από 10-15 μέρες. Αν όχι, χρειάζεται να τοποθετηθεί αντίδοτο για να διαλυθούν.

 7. ΜΕΛΕΤΙΑ Λέει: Ιούλιος 17, 2021 at 9:48 πμ

  16/7/21 Έκανα υαλουρονιμο στα χείλη
  Πότε μπορώ να κάνω το εμβόλιο faizer

  • Πρόδρομος Παπαιωάννου Λέει: Ιούλιος 17, 2021 at 10:37 πμ

   Δεν υπάρχει σαφής αντένδειξη, ωστόσο η σύσταση είναι να μεσολαβεί διάστημα 2 εβδομάδων από το εμβόλιο

 8. Χερετε θα ήθελα να ρωτήσω ποιες είναι οι παρενέργειες για αύξηση υαλουρονικου στα χείλη? Και αν υπάρχουν είναι σε όλα τα άτομα,

  • Πρόδρομος Παπαιωάννου Λέει: Ιούλιος 14, 2021 at 8:34 πμ

   Παρενέργειες υπάρχουν σπανιότατα και συνήθως πρόκειται για πολύ ήπιες, όπως πρήξιμο και μελανιές, τα οποία υποχωρούν πολύ σύντομα.

 9. Εκανα τι δευτερη δοση εμβολειου κορονοιου! μπορω να κανω υαλορονικο στα χειλοι σε μια βδομαδα;;

 10. Δεσποινα Λέει: Ιούνιος 22, 2021 at 9:35 πμ

  Θα ήθελα να βάλω ιαλουρονικο στα χείλη μου γιατι ειναι μικρά και λόγο ηλικίας έχουν χάσει τον όγκο τους αλλα φοβαμαι. Βλέπω καθημερινά γυναίκες που τα χείλη τους φαίνονται άσχημα και αφύσικα μετά την τοποθέτηση ιαλουλονικού. Τί με συμβουλεύεται να κάνω;

  • Πρόδρομος Παπαιωάννου Λέει: Ιούλιος 14, 2021 at 8:42 πμ

   Αυτό που λέμε πάντα αναφορικά με την αυξητική χειλιών είναι ότι τα καλοφτιαγμένα χείλη δε φαίνεται ότι έχουν πεταχτεί. Αυτά που φαίνονται και ίσως τρομάζουν είναι οι περιπτώσεις όπου γίνονται υπερβολές

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *