logo

Αρχική / Δημοσιεύσεις / Παρενέργειες υαλουρονικού στο πρόσωπο: Τι συμβαίνει όταν παραγεμίσει με υαλουρονικό;

Παρενέργειες υαλουρονικού στο πρόσωπο: Τι συμβαίνει όταν παραγεμίσει με υαλουρονικό;

Παρενέργειες υαλουρονικού στο πρόσωπο: Τι συμβαίνει όταν παραγεμίσει με υαλουρονικό;

Τα γεμάτα χείλη και η νεανική εικόνα του προσώπου προσδίδουν ομορφιά τώρα, αλλά όχι για πάντα. Τα γεμάτα, υπερβολικά τονισμένα χείλη είναι μια μόδα που δε φαίνεται να σταματάει σύντομα, μπορεί όμως αν δεν ακολουθηθούν σωστά βήματα, οι παρενέργειες υαλουρονικού στο πρόσωπο να μην αργήσουν να εμφανιστούν.

Η συνεχής προβολή από άτομα της δημοσιότητας έχει οδηγήσει τη ζήτηση θεραπειών με υαλουρονικό οξύ και λίφτινγκ προσώπου στα ύψη. Όσο πιο συχνά βομβαρδιζόμαστε από εικόνες και selfies από celebrities με υπερβολικό γέμισμα αναρωτιόμαστε: υπάρχει όριο στα υαλουρονικά; Αν ναι, πιο είναι αυτό το όριο;

παρενέργειες υαλουρονικού στο πρόσωπο συχνή θεραπεία

Δυστυχώς υπάρχει ένας νέος ιατρικός όρος που περιγράφει το φαινόμενο αυτό: εξάντληση από υαλουρονικά (filler fatigue). Με τον καιρό και τη συνεχή χρήση υαλουρονικών και άλλων filler, το δέρμα τεντώνει αλλά και ξεχειλώνει, ενώ το βάρος των υλικών τραβάει τους ιστούς προς τα κάτω, που σημαίνει ότι χρειάζεται όλο και περισσότερο υλικό για να διατηρηθεί το αποτέλεσμα, κάτι που οδηγεί σε περισσότερο ξεχείλωμα και πτώση.

Παρενέργειες υαλουρονικού στο πρόσωπο: Η κατάχρηση υαλουρονικών μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις

Η γήρανση του προσώπου προκαλείται από τέσσερις κυρίως παράγοντες:

 1. Γήρανση του δέρματος
 2. Χαλάρωση του συνδετικού ιστού
 3. Απώλεια όγκου
 4. Μείωση των οστών

παρενέργειες υαλουρονικού στο πρόσωπο γήρανση δέρματος

Η γήρανση του δέρματος έχει τη μορφή κυρίως φωτογήρανσης και παρουσιάζεται με αδυνάτισμα του δέρματος, αύξηση των λεπτών ρυτίδων, δυσχρωμίες, δερματικές βλάβες κ.α. Αντίθετα, η χαλάρωση του συνδετικού ιστού, των μυών και του λίπους οδηγεί σε χαλάρωση στο οβάλ του προσώπου, τα μάτια, του λαιμού.

Η απώλεια όγκου, δηλαδή του λίπους κυρίως είναι περισσότερο εμφανής στα μάτια, γύρω από το στόμα και τα μάγουλα. Τέλος, η αλλαγές του κρανίου και της οδοντοστοιχίας συμβάλλουν ακόμα περισσότερο στην απώλεια όγκου και στήριξης.

Τα υαλουρονικά κατά βάση αντικαθιστούν τον χαμένο όγκο, αντιμετωπίζουν δηλαδή ένα μέρος μόνο του πολύπτυχου φαινομένου της γήρανσης. Ανάλογα με την τεχνική και το βάθος έγχυσης, μπορεί να προστεθεί όγκος σε βάθος, ή πιο επιφανειακά, για το γέμισμα ρυτίδων.

Σε κάθε περίπτωση, προστίθεται ένα ξένο σώμα, το υαλουρονικό, σε μια ή πολλαπλές κοιλότητες που δημιουργούνται κατά την έγχυση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας νεκρός χώρος, τον οποίο καταλαμβάνει το υαλουρονικό.

Filler Fatigue: Παρενέργειες υαλουρονικού στο πρόσωπο

Όσο απορροφάται σταδιακά το υλικό, ο χώρος αυτός αδειάζει και προκειμένου να συντηρηθεί χρειάζεται νέα έγχυση υαλουρονικού, και μάλιστα σε μεγαλύτερη ποσότητα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χρειάζεται ολοένα και μεγαλύτερη ποσότητα υλικού για να διατηρηθεί το αποτέλεσμα.

παρενέργειες υαλουρονικού στο πρόσωπο filler fatigue

Επίσης, όσο περισσότερο υλικό προστίθεται σε μια περιοχή, τόσο περισσότερο «ξεχειλώνουν» οι γύρω ιστοί ενώ ταυτόχρονα βαραίνουν από το βάρος των υλικών. Αυτό οδηγεί σε επιτάχυνση της χαλάρωσης του προσώπου και μια εξάρτηση από τα υαλουρονικά, η οποία αντιμετωπίζεται δύσκολα και συνήθως χειρουργικά. Αυτό ακριβώς το φαινόμενο ονομάζεται κόπωση από ενέσιμα, δηλαδή filler fatigue.

«Όσο περισσότερο υλικό προστίθεται στο πρόσωπο, τόσο περισσότερο βαραίνει αυτό και χαλαρώνει λόγω της αυξομοίωσης όγκου με αποτέλεσμα να είναι απαραίτητες ακόμα μεγαλύτερες ποσότητες για να διατηρηθεί το αποτέλεσμα»

Πως εμφανίζεται η κόπωση του προσώπου

Η κόπωση από υαλουρονικό είναι εμφανής σε μερικά πρόσωπα που κάνουν χρήση των υλικών για πολλά χρόνια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η συνεχής αυξητική χειλιών με υαλουρονικό.

Πολλές γυναίκες αντιμετωπίζουν το πρόβλημα ότι χρειάζονται συχνότερα και περισσότερο υαλουρονικό για να έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ωστόσο, κάθε φορά που ενίεται νέο υλικό, αυτό καταλαμβάνει την προηγούμενη κοιλότητα, όποια είναι αυτή. Επίσης, τα χείλη βαραίνουν και κρεμάνε, ενώ οι ιστοί παρεκτοπίζονται και ατροφούν σε κάποιον βαθμό, χάνοντας το σχήμα τους.

παρενέργειες υαλουρονικού στο πρόσωπο κόπωση προσώπου

Άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα παραφουσκωμένα ζυγωματικά και μάγουλα. Τα πρώτα χρόνια, η υποστήριξη των ζυγωματικών με ενέσιμα είναι πολύ αποτελεσματική, διότι μπορούμε να πετύχουμε ανόρθωση του μέσου προσώπου.

Με την πάροδο του χρόνου και όσο αυξάνεται η χαλάρωση απαιτείται όλο και μεγαλύτερη ποσότητα, με αποτέλεσμα τα μάγουλα να βαραίνουν από τα υλικά και να επιδεινώνουν ακόμα περισσότερο τη χαλάρωση. Τα υλικά γεμίζουν όλο και πιο χαμηλά το μάγουλο και σε υπερβολικές περιπτώσεις δίνουν την αίσθηση ότι υπάρχει ένα μπαλάκι από κάτω, μια εικόνα καθόλου καλαίσθητη.

Πώς αντιμετωπίζουμε την κόπωση από υαλουρονικά;

Βασική προϋπόθεση για να αντιμετωπίσουμε τις παρενέργειες υαλουρονικού στο πρόσωπο, είναι να γίνεται πάντα μια συντηρητική διόρθωση, κατάλληλη για την κάθε ηλικία και ανάλογα με το βαθμό χαλάρωσης. Επίσης, χρειάζεται να αφήνουμε μεσοδιαστήματα για να ξεκουράζονται οι ιστοί, τουλάχιστον ενός έτους ανά περιοχή.

Μπορούν επίσης να εφαρμόζονται εναλλακτικές θεραπείες, κατάλληλες για την κάθε περίπτωση. Η χαλάρωση αντιμετωπίζεται καλύτερα με ανόρθωση και όχι με γέμισμα. Έτσι, θεραπείες όπως τα νήματα ή με εφαρμογή ενέργειας υπερήχων, ραδιοσυχνοτήτων και άλλα μπορούν να παρέχουν ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Τα ενέσιμα μπορούν πάντα να εφαρμόζονται στοχευμένα και σε μικρότερες ποσότητες σε περιοχές που έχουν τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Τέλος, οι μη επεμβατικές θεραπείες με ενέσιμα δεν υποκαθιστούν σε καμία περίπτωση τη χειρουργική διόρθωση του προσώπου. Ειδικά σε πρόσωπα που επιφορτίζονται επί χρόνια με υαλουρονικά, το λίφτινγκ του προσώπου είναι συνήθως η αποτελεσματικότερη επιλογή για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Όπως κάθε αισθητική επέμβαση, είτε αυτή είναι μια θεραπεία με υαλουρονικό οξύ, είτε είναι μια επέμβαση αυξητικής στήθους, θα πρέπει πρώτα να έχετε πλήρη ενημέρωση πριν προβείτε σε κάποια ενέργεια. Επικοινωνήστε μαζί μας σήμερα και ενημερωθείτε πλήρως και υπεύθυνα με την εγγύηση που φέρει η κλινική Παπαιωάννου. Είμαστε εδώ για να λύσουμε όλες σας τις απορίες σχετικά με τις παρενέργειες υαλουρονικού στο πρόσωπο καθώς και ότι άλλο ερώτημα έχετε.

 

beauty-has-no-filter-blog

 


Σχόλια

 1. Αλκμήνη Λέει: Μάιος 13, 2022 at 8:12 πμ

  Χαίρετε. Θα ήθελα να ρωτήσω αν στα ζυγωματικά μπορούμε να τοποθετήσουμε μόνιμα ενθέματα κι όχι υαλουρονικο.

  • Πρόδρομος Παπαιωάννου Λέει: Μάιος 16, 2022 at 11:03 πμ

   Βεβαίως υπάρχει η δυνατότητα να τοποθετήσουμε μόνιμα ενθέματα στα ζυγωματικά. Η επέμβαση είναι συνήθως μικρής διάρκειας και γίνεται με τοπική αναισθησία. Για πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας τηλεφωνικά.

 2. Αναστασία Λέει: Απρίλιος 14, 2022 at 12:57 μμ

  Καλησπέρα σας,
  έχω ακούσει πως μετά την τοποθέτηση του υαλουρονικου στα χείλη πρέπει να χορηγηθεί αντιβίωση για την πρόληψη του επιχειλιου έρπητα.
  Ισχύει;;

  Σας ευχαριστώ πολύ

  • Πρόδρομος Παπαιωάννου Λέει: Μάιος 16, 2022 at 11:26 πμ

   Όχι σε καμία περίπτωση δε χρειάζεται χορήγηση αντιβιωτικού. Σε περίπτωση ενεργού επιχείλιου έρπητα, οποιαδήποτε παρέμβαση στο πρόσωπο πρέπει να αποφεύγεται.

 3. Χερετε έχω κάνει υαλλουρονικο στην περιοχή τον ρινοπαριακων πτυχών 1 ml τες πρώτες 3 μέρες τα αποτελέσματα ήταν εμφανές κυρίως αμέσως μετά την εφαρμογή μετά από 1 εβδομάδα περίπου δεν βλέπω αλλαγή σε σχέση με το αρχικο πρόβλημα .τι πιστεύετε ότι είναι το πρόβλημα?

  • Πρόδρομος Παπαιωάννου Λέει: Ιανουάριος 25, 2022 at 10:33 πμ

   Πολλοί παράγοντες παίζουν ρόλο στην αποτελεσματικότητα της έγχυσης υαλουρονικού στις ρινοπαρειακές. Καταρχάς πρέπει να υπάρχει σωστή ένδειξη, δηλαδή δεν είναι κατάλληλη για όλους αυτή η εφαρμογή. Επιπλέον χρειάζεται να τοποθετηθεί κατάλληλο υλικό στο κατάλληλο βάθος. Η ποσότητα που απαιτείται συνήθως δεν είναι μεγάλη.

 4. Καλησπέρα θα ήθελα να ρωτήσω αν κάποιος θέλει φυσικό αποτέλεσμα τόσο όσο…στις ρυτίδες πικρίας και στη ρινοπαρειακη περιοχή και ας μην εξαλειφθούν εντελώς οι ρυτίδες το υαλουρονικο είναι μια καλή λύση ;
  Επίσης κατά τη διάρκεια των χρόνων θα πρέπει συνεχώς να το ανανεώνει με αποτέλεσμα να φαίνεται πρησμένο το πρόσωπο;

  • Πρόδρομος Παπαιωάννου Λέει: Ιανουάριος 24, 2022 at 10:37 πμ

   Το υαλουρονικό είναι μια άριστη λύση, τόσο για τις ρινοπαρειακές, όσο και για τις γραμμές θλίψης/μαριονέττας. Θα πρέπει αν γίνεται κάθε 1-2 χρόνια και όχι νωρίτερα και η ποσότητα εξαρτάται από το πρόσωπο, την ηλικία και άλλους παράγοντες. Μπορεί πάντως να βρεθεί μια σωστή ισορροπία μεταξύ φυσικότητας και αποτελεσματικότητας.

 5. Στέλλα Ζωπτσιου Λέει: Ιανουάριος 7, 2022 at 6:44 μμ

  Γεια σας. Είμαι 42 χρόνων και από παιδί είχα πάντα κόμπλεξ με τα χείλη μου που ήταν πολύ μικρά και λεπτά. Πλέον σκεπτόμενη ότι μεγαλώνω θέλω να κάνα το όνειρο μου πραγματικότητα βάζοντας υαλουρονικο αλλά όχι μεγάλη ποσότητα ίσα ίσα να έχουν ένα σωστό σχήμα. Αλλά φοβάμαι. Αν ο γιατρός ξέρει τι κάνει δεν θα υπάρξουν κάποιες παρενέργειες μακροχρόνια έτσι δεν είναι; Χρειάζομαι τη συμβουλή σας. Σας ευχαριστώ.

  • Πρόδρομος Παπαιωάννου Λέει: Ιανουάριος 25, 2022 at 10:59 πμ

   Η επιλογή του ιατρού για οποιαδήποτε εφαρμογή θα πρέπει να βασίζεται στην εμπιστοσύνη, την εμπειρία και την ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιούνται.

 6. Καλησπέρα σας,
  Έβαζα στα μάγουλα μου υαλουρονικο σχεδόν 4 με 5 χρόνια.
  Πέρυσι όταν πήγα να ξανακάνω πονούσαν τα ζυγωματικά μου, το είπα στο γιατρό και δεν ξέρω αν το έλαβε υπόψη του αλλά μου γέμισε με υαλουρονικο την περιοχή πάνω από τις παρειές.
  Το Σεπτέμβρη άρχισαν να πρήζονται τα μάγουλα μου σε βαθμό που νόμιζα πως θα σκιστεί το δέρμα μου.για πολύ καιρό έτρεχε ασταμάτητα πύον.ειμαι ακόμα πρησμένη με δύο ουλές,δεξιά αριστερά στα μάγουλα.θα ήθελα την γνώμη σας για το πρήξιμο.τι μπορώ να κάνω για να ξεπρηστω?
  Έχω πάρει αντιβίωση 12 μέρες, για ένα μήνα κορτιζόνη, κολχικίνη παίρνω ακόμα και αντισταμινικα . Μπορώ να κάνω κάτι άλλο?
  Κατά τη γνώμη σας τί μου προκάλεσε όλο αυτό που περνάω
  Ευχαριστώ

  • Πρόδρομος Παπαιωάννου Λέει: Νοέμβριος 10, 2021 at 5:41 μμ

   Από την περιγραφή σας φαίνεται πως υπάρχει κάποια μόλυνση εσωτερικά, που εκτός από αντιβίωση και κορτιζόνη, ενδεχομένως χρειάζεται να παροχετευτεί. Το υαλουρονικό λειτουργεί ως ξένο σώμα και αν μολυνθεί είναι πολύ δύσκολο να δράσει η αντιβίωση.

 7. Η χρήση υαλουρονικου για ανόρθωση στο κάτω μέρος του προσώπου και το λαιμό δεν είναι αποτελεσματική ; Μπορεί να οδηγήσει αντί για ανόρθωση και γέμισμα
  σε φούσκωμα στα μάγουλα η γενικά στο πρόσωπο ;

  • Πρόδρομος Παπαιωάννου Λέει: Δεκέμβριος 15, 2021 at 6:21 μμ

   Στο λαιμό τα υαλουρονικά έχουν πολύ περιορισμένη εφαρμογή και κυρίως με τη μορφή Skinbooster. Στο κάτω μέρος του προσώπου, η μόνη περιοχή που μπορεί κάπως να διορθώσει τη χαλάρωση είναι το πηγούνι. Σίγουρα χρειάζεται προσοχή στις ποσότητες για να μην παραγεμίσει το πρόσωπο και φαίνεται φουσκωμένο.

 8. Από αυξομειώσεις βάρους το πρόσωπο μου έχει αδειάσει κ χαλαρώσει στο σημείο ιδιαίτερα του στόματος, το οβάλ αυτού έχει αλλάξει, τι θα μπορούσα να κάνω;

  • Πρόδρομος Παπαιωάννου Λέει: Δεκέμβριος 15, 2021 at 6:22 μμ

   Αν το πρόβλημα αφορά στην απώλεια όγκων, το υαλουρονικό μπορεί να αποτελέσει καλή λύση. Αν πρόκειται κυρίως για χαλάρωση, πιθανότατα χρειάζεται λίφτινγκ ή κάποια άλλη μέθοδος ανόρθωσης.

 9. Γεια σας. Ειχα υαλουρονικο στα χειλη περίπου 5 χρονια μεσα στα οποια ανα διαστηματα το ανανεωνα. Αποφάσισα να παω σε αλλο γιατρό κ μου ειπε πως για να βάλω έπρεπε πρωτα να αφαιρεθεί γιατί ειχα migration και το υλικο που ειχα ηταν για τα ζυγωματικά και όχι για τα χείλη. Εκανα 4 αφαιρέσεις με υαλουρονιδαση και ακομη δεν έχει φύγει εντελώς. Ειπαμε να το αφήσουμε και οταν πήγε να μου βαλει υαλουρονικο σπαγανε τα αγγεία. Υπάρχει περίπτωση να εχει γίνει ζημια και να μην μπορέσω να ξαναβαλω ποτέ?

  • Πρόδρομος Παπαιωάννου Λέει: Δεκέμβριος 15, 2021 at 6:24 μμ

   Δυστυχώς βλέπουμε και στο δικό μας ιατρείο πολλά περιστατικά που έχει τοποθετηθεί υλικό στα χείλη που κανονικά προορίζεται για όγκο στα ζυγωματικά. Τα υλικά αυτά είναι πολύ βαριά και δεν έχουν ελαστικότητα.
   Τα αγγεία είναι απίθανο να έχουν επηρεαστεί από τις εγχύσεις υαλουρονικού. Μάλλον ήταν τυχαίο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *