logo
Προφυλακτική μαστεκτομή

Προφυλακτική Μαστεκτομή


Η προφυλακτική μαστεκτομή γινεται συνήθως σε περιπτώσεις όπου ο γονιδιακός έλεγχος είναι θετικός και η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του στήθους μεγάλη.

  • Βαρύτητα
  • μέτρια

  • Νάρκωση
  • γενική

  • Διάρκεια παραμονής
  • 2 βράδια

  • Αφαίρεση ραμμάτων
  • όχι

  • Αποθεραπεία
  • 6-10 εβδομάδες
Εάν επιθυμείτε να ενημερωθείτε για τις τιμές της προφυλακτικής μαστεκτομής μπορείτε να συμπληρώσετε την παρακάτω φόρμα επικοινωνίας θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο δυνατό.

1+1=?

Για ποιούς είναι κατάλληλη η επέμβαση

Η έννοια προφυλακτική μαστεκτομή αναφέρεται στην αφαίρεση του μαζικού αδένα προληπτικά, πριν την εμφάνιση καρκίνου του στήθους, η οποία συνοδεύεται από ταυτόχρονη αποκατάσταση. Η μέθοδος αυτή έχει γίνει πολύ δημοφιλής τα τελευταία χρόνια, κυρίως διότι με τον γεννητικό έλεγχο είναι πλέον δυνατή η εντόπιση γυναικών που ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου. Η τεχνική έγινε ακόμα πιο γνωστή στο ευρύ κοινό, με τη δημοσίευση του περιστατικού της Αγγελίνα Τζολί (Angelina Jolie), η οποία υποβλήθηκε σε προφυλακτική μαστεκτομή άμφω με άμεση αποκατάσταση. 

Έχει βρεθεί ότι υπάρχουν συγκεκριμένες μεταλλάξεις του γενετικού υλικού οι οποίες είναι κληρονομήσιμες και οι οποίες οδηγούν σε κάποιες μορφές καρκίνου. Τέτοια γονίδια είναι τα BRCA1 και BRCA2 (Breast Cancer) και σπανιότερα τα PALB και BRD7. Τα δύο πρώτα σχετίζονται όταν υπάρχουν με μεγάλη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών, σε σχέση με γυναίκες που δεν εμφανίζουν τα γονίδια αυτά. Εφόσον η εξέταση είναι θετική, συνίσταται προφυλακτική μαστεκτομή με άμεση αποκατάσταση. Επίσης γυναίκες με επιβαρυμένο οικεγενειακό ιστορικό συνιστάται να υποβάλλονται σε προφυλακτική μαστεκτομή μετά την τεκνοποιία, ακόμα και όταν το γονίδιο είναι αρνητικό. Τέλος, σε περιπτώσεις αποδεδειγμένης καρκινοφοβίας μπορεί να γίνει η επέμβαση. 

Άμεση αποκατάσταση και ασφάλεια. Κατάλληλο για γυναίκες με BRCA θετικό.

Τεχνικές

Κατά την προφυλακτική μαστεκτομή γίνεται ο σχεδιασμός της επέμβασης με βάση το αισθητικό αποτέλεσμα, ακολουθώντας πάντα τα ογκολογικά κριτήρια. Η απόφαση διατήρησης ή μη της θηλής προκύπτει κατόπιν συζήτητησης αλλά και με βάση τις ανατομικές ιδιαιτερότητες του κάθε στήθους. Η τομή γίνεται είτε κάτω από το στήθος ή κοντά στη θηλή, αλλά μπορεί να χρειαστούν παραλλαγές τεχνικών προκειμένου να διορθώσουμε προβλήματα όπως υπερβολική χαλάρωση ή υπερβολικά μεγάλα στήθη. Από τις τομές αυτές γίνεται συνολική αφαίρεση του μαζικού αδένα, ο οποίος αποστέλλεται για ιστολογική διερεύνιση.

Κατόπιν γίνεται επιλογή του κατάλληλου ενθέματος σιλικόνης, ανάλογα με το μέγεθος του στήθους και το επιθυμητό αποτέλεσμα. Το ένθεμα τοποθετείται κάτω από τον μείζον θωρακικό μυ, προκειμένου να υπάρχει καλύτερη κάλυψη. Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι απαραίτητη η χρήση υποστηρικτικών υλικών όπως πλέγματα ή ξενογενή υλικά, για να υπάρχει καλύτερη στήριξη του ενθέματος στον κάτω πόλο.

Πριν από μερικά χρόνια είχα διαγνωστεί θετική στο BRCA. Τελικά αποφάσισα να κάνω μια προληπτική μαστεκτομή. Από την πρώτη στιγμή ένιωσα την ασφάλεια που έψαχνα για μια τέτοια επέμβαση.
Ελένη Α.

Μετά την επέμβαση

Οι παροχετεύσεις αφαιρούνται την επόμενη μέρα και η διάρκεια παραμονής στην κλινική είναι 1-2 ημέρες. Σε περιπτώσεις που διατηρείται η θηλή το αποτέλεσμα είναι άμεσο. Σε περίπτωση που αφαιρείται και η θηλή, η ανάπλαση της θηλής γίνεται σε δεύτερο χρόνο, συνήθως 3-6 μήνες μετά.

Αποτελέσματα προφυλακτικής μαστεκτομής

Το τελικό αποτέλεσμα γίνεται εμφανές μετά από 2-3 μήνες, αφού κατασταλλάξει το οίδημα στην περιοχή. Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο σχεδιασμός της μαστεκτομής γίνεται με βάση το τελικό αποτέλεσμα, έχουμε τις καλύτερες προϋποθέσεις για την έκβαση του αισθητικού αποτελέσματος.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

booking button

Fly in πλαστική

Τελειοποιήσαμε την υπηρεσία μας Fly - in, καταστώντας τη δυνατή για όλους τους υποψήφιους πελάτες μας. Κοντά σας σε όλα τα βήματα της διαδικασίας.

Μάθετε περισσότερα...

Virtual Consultation

Μοιραστείτε με τους ιατρούς μας τις πληροφορίες για την τωρινή σας κατάσταση αλλά και το αποτέλεσμα που επιθυμείτε να πετύχουμε προτού έρθετε κοντά μας με το πρόγραμμα Fly - in.

Μάθετε περισσότερα...