logo
Επαναπροσδιορισμός φύλου Δρ Παπαϊωάννου πλαστικός χειρουργός

Επεμβάσεις επαναπροσδιορισμού φύλου


Η αλλαγή ή επαναπροσδιορισμός φύλου (sex reassignement surgery) γίνεται με σκοπό να αλλάξουμε τα εξωτερικά χαρακτηριστικά, ώστε να πετύχουμε θυληκοποίηση ή αρρενοποίηση, χωρίς να προκαλέσουμε παραμορφώσεις και δυσμορφίες. Διενεργούμε τις εξής επεμβάσεις αλλαγής φύλου:

Από άντρα σε γυναίκα

 • ανάπλαση στήθους
 • θηλυκοποίηση του προσώπου
 • θηλυκοποίηση του σώματος
 • επεμβάσεις γεννητικών οργάνων

 

Από γυναίκα σε άντρα

 • αφαίρεση στήθους
 • αντροποίηση προσώπου
 • αντροποίηση σώματος
 • επεμβάσεις γεννητικών οργάνων
Εάν επιθυμείτε να ενημερωθείτε για τις τιμές στις επεμβάσεις αλλαγής φύλου μπορείτε να συμπληρώσετε την παρακάτω φόρμα επικοινωνίας θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο δυνατό.

1+1=?


Περιγραφή

Ο επαναπροσδιορισμός, γνωστή ως sex reassignement surgery, είναι μια πολύπτυχη και σοβαρή διαδικασία, η οποία περιλαμβάνει την αλλαγή της των πρωτογενών και των δευτερογενών χαρακτήρων του φύλου.

Ο όρος “αλλαγή φύλου” είναι λανθασμένος και απόλυτα κακοποιητικός. Η αναφορά σε αυτή τη λανθασμένη ορολογία γίνεται εν γνώσει, για λόγους αναγνωσιμότητας της σελίδας από τις μηχανές αναζήτησης και δεν έχει καμία ιατρική, ηθική ή άλλη σημασία.

Όσον αφορά τις δευτερογενείς αλλαγές, αυτές γίνονται με σκοπό να μπορεί ο/η ασθενής να εξαλείψει τις φαινοτυπικές του/της ιδιαιτερότητες, ώστε να μπορέσει να ενταχτεί ευκολότερα στο κοινωνικό σύνολο. Οι επεμβάσεις που διενεργούμε είναι επεμβάσεις που αποσκοπούν στη μετατροπή χαρακτηριστικών που καθορίζονται γενετικά και γίνονται συμπληρωματικά, ώστε το ενδιαφερόμενο άτομο να αισθάνεται αυτό που θέλει να είναι και η κοινωνία να τον/την βλέπει για αυτό που θέλει να αισθάνεται. Οι επεμβάσεις που διενεργούμε είναι οι εξής:

Τα βήματα για την αλλαγή φύλου

Για αλλαγή φύλου από άντρα σε γυναίκα

 • Ανάπλαση στήθους

Η επέμβαση αυτή γίνεται κατά βάση με ενθέματα σιλικόνης και είναι παρόμοια με την αύξηση του γυναικείου μαστού. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή και εμπειρία για τη σωστή επιλογή του ενθέματος και τη θέση αυτού, διότι ο αντρικός θώρακας διαφέρει ανατομικά από τον γυναικείο και η τήρηση των σωστών αναλογιών είναι αυτή που θα μας δώσει καλό αποτέλεσμα.

 • Αλλαγή προσώπου

Το αντρικό πρόσωπο διαφέρει επίσης ανατομικά από το γυναικείο, ακόμα και μετά από ριζική αφαίρεση των τριχών και οι διαφορές αυτές εντοπίζονται κυρίως στο σκελετό του κρανίου. Στόχος μας είναι να εξαλείψουμε τις διαφορές αυτές, συνδυάζοντας μια σειρά επεμβάσεων όπως η ρινοπλαστική, γενιοπλαστική, αύξηση ζυγωματικών, πλαστική του κρανίου μετώπου μαζί με lifting μετώπου καθώς και πολλές συμπληρωματικές επεμβάσεις και θεραπείες, ανάλογα με την περίπτωση. Με τις επεμβάσεις αυτές μπορούμε να προσεγγίσουμε τη θηλυκότητα του γυναικείου προσώπου, χωρίς να προκαλούμε παραμορφώσεις.

 • Αλλαγή κορμού και άκρων

Προκειμένου να προσαρμόσουμε τις αντρικές σωματικές αναλογίες σε αυτές του γυναικείου χρησιμοποιούμε την τεχνική της λιποαναρρόφησης και της λιπομεταφοράς (lipofilling) στις περιοχές που χρειάζεται. Ως παράδειγμα θα αναφέρουμε το τοπικό λίπος, το οποίο σε αντρικά σώματα αποθηκεύεται κυρίως στην περιοχή της κοιλιάς, ενώ στις γυναίκες στην περιοχή των γλουτών. Με την τεχνική της λιπομεταφοράς μπορούμε να αντιστρέψουμε τις αναλογίες αυτές, ώστε να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

 • Επαναπροσδιορισμός γεννητικών οργάνων

Στην περίπτωση των γεννητικών οργάνων, η τεχνική επιλέγεται με σκοπό να εξασφαλίσουμε ένα νέο κόλπο με βάθος, εύρος και φυσική λίπανση, διατηρώντας την αισθητικότητα και την ικανότητα οργασμού. Η επέμβαση αυτή είναι μια πολύπλοκη διαδικασία, όπου γίνεται ορχεκτομή και αφαίρεση των σηραγγώδων σωμάτων, αναστροφή του δέρματος του πέους, διαχωρισμός της βαλάνου σε δύο στελέχη, ένα για το σχηματισμό της κλειτορίδας, και ένα για τη δημιουργία του οπίσθιου τοιχώματος του κόλπου και σχηματισμός μιας ευρείας εισόδου του κόλπου, με εμφάνιση θηλυκή.

Το πλεονέκτημα της μεθόδου αυτής είναι ότι η σεξουαλική επαφή είναι δυνατή χωρίς χρήση λιπαντικού, ενώ η είσοδος του πέους δεν παρεμποδίζεται από στητικό ιστό, που ενδεχομένως διογκώνεται σε άλλες τεχνικές. Η αποκατάσταση μετά την επέμβαση διαρκεί περίπου 2 μήνες, όπου χρειάζεται στενή παρακολούθηση και διαστολή του νέου κόλπου με ομοιώματα.

Για αλλαγή από γυναίκα σε άντρα

 • Αρρενοποίηση στήθους

Η αφαίρεση του μαστού γίνεται με τεχνική παραπλήσια της σμίκρυνσης μαστού και γίνεται συμπληρωματική λιποαναρρόφηση, ώστε να διορθωθούν τυχόν ατέλειες. Στα άτομα που διενεργείται αυτή η επέμβαση έχει προηγηθεί συνήθως ορμονική θεραπεία και ο μαστός εμφανίζει ατροφία και πτώση. Έτσι γίνεται πάντα μια σύσφιξη και ανόρθωση, ενώ ταυτόχρονα προσαρμόζεται το μέγεθος της θηλής. Σκοπός της επέμβασης είναι να αφαιρεθεί τελείως ο μαζικός αδένας και το περιττό δέρμα και να επανατοποθετηθεί η θηλή σε έκκεντρο σημείο, όπως στο αντρικό στήθος. Με την τεχνική που χρησιμοποιούμε η θηλή διατηρεί την αιμάτωση και την αισθητικότητά της.

 • Αλλαγές προσώπου

Οι αλλαγές αυτές αποσκοπούν στην προσθήκη των λεγόμενων γωνιών του αντρικού προσώπου και γίνονται με τη χρήση ενθεμάτων, με λιπομεταφορά ή με αλλαγές του οστέϊνου κρανίου.

 • Επαναπροσδιορισμός γεννητικών οργάνων

Από τις τεχνικές που έχουμε χρησιμοποιήσει μέχρι σήμερα, έχουμε καταλήξει αυτή με τα περισσότερα πλεονεκτήματα και τις λιγότερες επιπλοκές είναι η χρήση αγγειακού μισχωτού κρημνού από το μηρό ALT (anterior lateral thigh). Η τεχνική αυτή υπερτερεί σε σχέση με τη λήψη κρημνού από το αντιβράχιο, διότι το δευτερεύον έλλειμμα συρράπτεται απ’ευθείας, χωρίς μεγάλες ουλές. Επίσης δε χρειάζεται να γίνει μικροχειρουργική αναστόμωση, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών.

Ο κρημνός αυτός, σε συνδυασμό με τη χρήση στητικού μηχανισμού με αντλία, είναι και λειτουργικός, εξασφαλίζοντας το καλύτερο δυνατό αισθητικό αποτέλεσμα.


Σχόλια

 1. ποσες επεμβασεις στηθους, απο γυναικα σε αντρα,εχετε πραγματοποιησει ;

  • Πρόδρομος Παπαιωάννου Λέει: Σεπτέμβριος 23, 2019 at 6:16 μμ

   Πραγματοποιούμε τακτικά αρρενοποίηση στήθους, υστερεκτομές, κολπεκτομές, μετοϊδοπλαστικές, φαλλοπλαστικές και πολλές άλλες δευτερεύουσες επεμβάσεις.

 2. Αναφερομαι στην αρενοποιηση στηθους.
  εχω αρκετα μικρο και γυμνασμενο στηθοσ λογω προταθλιτησμου σκοπευω να αρχισω ορμονοθεραπεια, θα ηθελα να μου πειτε ποσο περιπου μπορει να κοστισει η εγχειρηση. ξερω και απο αλλους χειρουργους οτι κειμενεται γυρω στα 3 με 4 χιλιαρικα. εσεισ πειρπου ποσο παιρνετε ?

  • Πρόδρομος Παπαιωάννου Λέει: Σεπτέμβριος 23, 2019 at 6:14 μμ

   Για να καθορίσουμε το κόστος θα πρέπει να γίνει πρώτα μια εξέταση ή τουλάχιστον να στείλετε μερικές φωτογραφίες στο email του ιατρείου. Αναλόγως του μεγέθους οι τεχνικές αλλά και το κόστος ποικίλουν.

 3. Ποιο είναι το κατώτατο όριο ηλικίας για επέμβαση στα γεννητικά όργανα? Και τι χαρτιά απαιτούνται?

  • Πρόδρομος Παπαιωάννου Λέει: Σεπτέμβριος 5, 2019 at 6:08 μμ

   Εφόσον υπάρχει συγκατάθεση και των δυο γονέων και του ψυχιάτρου, θα μπορούσε η επέμβαση να γίνει και πριν τα 18.

 4. Γειά σας. Αν κάποιο άτομο θέλει να κάνει την πλαστική χειρουργική (σώμα, πρόσωπο κα.) στο εξωτερικό μπορεί?

  • Πρόδρομος Παπαιωάννου Λέει: Μάιος 10, 2019 at 11:03 πμ

   Προς το παρόν οι επεμβάσεις αυτές από εμάς γίνονται μόνο στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα.

 5. Με ποιες ασφαλιστικες δουλευεται? Και υπαρχουν καποιες που καλυπτουν καποιο ποσο αυτου του χειρουργιου?

  • Πρόδρομος Παπαιωάννου Λέει: Φεβρουάριος 19, 2019 at 6:00 μμ

   Συνεργαζόμαστε με όλες τις ιδιωτικές ασφαλιστικές, ωστόσο οι επεμβάσεις αυτές δεν καλύπτονται μέχρι στιγμής στην Ελλάδα.

 6. Θέλω να κάνω την εγχείρηση αλλαγής φύλου από άντρα σε γυναίκα.
  Αναλαμβάνετε;

  • Πρόδρομος Παπαιωάννου Λέει: Οκτώβριος 30, 2018 at 6:39 μμ

   Μπορούμε να αναλάβουμε όλη τη σειρά επεμβάσεων που είναι απαραίτητες, στο πρόσωπο, στήθος και γεννητικά όργανα.

 7. Αννα Μαρια Λέει: Ιούνιος 9, 2018 at 8:28 μμ

  Θα ήθελα να ρωτησω απο κορίτσι σε άρρεν. Είμαι 17 εγώ κι αλλη μια κοπελα επίσης και έχουμε αποφασίσει να αλλάξουμε έχουμε της εξής απορία ποσο είναι το κόστος για την αφαίρεση στήθους έχω δει και στα παραπάνω σχόλια οτι να πάρουμε τηλέφωνο για τέτοιες ερωτήσεις απλα δεν έχουμε τον μέσο να πάρουμε τηλέφωνο κι αν μπορουρασατε να μας πείτε πανω κάτω ποσο παει αυτή η εγχείρηση

  • Πρόδρομος Παπαιωάννου Λέει: Ιούνιος 12, 2018 at 6:39 μμ

   Για το κόστος καλό είναι να κάνουμε πρώτα μια συνάντηση γιατί κάθε στήθος είναι διαφορετικό και ανάλογα διαφοροποιείται και το κόστος. Μπορείτε να στείλετε από μία φωτογραφία στο email για να κάνουμε μια πρώτη εκτίμηση.

 8. Καλησπέρα! θα ήθελα να ρωτήσω κάτι τελείως πρακτικό. Έχω ενημερωθεί, πως η αλλαγή φύλλου στην Ελλάδα δεν εγκρίνεται ιδιαιτέρως. Συνέπεια αυτού, πολλοί ψυχολόγοι προσπαθούν να λύσουν το “πρόβλημα” με θεραπείες για επαναπροσδιορισμό προσωπικότητας και να βρουν τα αίτια σε ψυχολογικά τραύματα κάτι που, αν δεν ισχύουν τα παραπάνω, πολλές φορές οδηγεί τον ενδιαφερόμενο για αλλαγή σε απογοήτευση, αγανάκτηση και τον ωθούν σε ακόμα πιο δυσάρεστη θέση. Αποτέλεσμα είναι η αλλαγή φύλου στην ελληνική κοινότητα να μην είναι και τόσο εφικτή τελικά. Θα ήθελα να μάθω αν κάτι τέτοιο ισχύει κατά την αντικειμενική σας άποψη, καθώς δεν υπάρχουν περιθώρια χρόνου και άλλων ψυχοφθόρων καταστάσεων και αν θα ήταν καλύτερα να το ψάξουμε στο εξωτερικό.
  Ευχαριστώ προκαταβολικά, για την κατανόηση!

  • Πρόδρομος Παπαιωάννου Λέει: Μάιος 23, 2018 at 5:52 μμ

   Οι επεμβάσεις επαναπροσδιορισμού φύλου, όταν υπάρχει κατάλληλη ψυχιατριή ένδειξη, είναι απόλυτα εφικτές. Εμείς πραγματοποιούμε όλες τις σύγχρονες εγκεκριμένες τεχνικές που εφαρμόζονται στα περισσότερα κέντρα του εξωτερικού. Καλό θα ήταν να απευθυνθείτε σε κάποιον εξειδικευμένο ψυχίατρο, για να σας κατευθύνει σωστά.

 9. Ήθελα να ρωτήσω..επειδή η γυναίκες έχουν συνήθως πιο ανοικτή λεκάνη από τους άντρες λόγο σκελετού..μπορεί αυτό με κάποια επέμβαση αν δεν αλλάξει η λεκάνη κατά την διάρκεια των ορμονών,να γίνει κάποια επέμβαση για να άνοιξη ο σκελετός στο σημείο της λεκανης; Και αν και κατά ποσό είναι επιτυχές και ποσό στοιχίζει;

  • Πρόδρομος Παπαιωάννου Λέει: Ιανουάριος 31, 2018 at 7:55 μμ

   Η διόρθωση με ορμόνες είναι πρακτικά πολύ δύσκολη, διότι πρέπει να ξεκινήσει πριν την εφηβεία και συνήθως δεν υπάρχει συγκατάθεση των γονέων ή των ιατρών. Η χειρουργική διόρθωση της λεκάνης περιλαμβάνει προθέσεις σιλικονης, μεταφορά λίπους και άλλες τεχνικές και είναι πολύ επιτυχείς. Το κόστος δεν είναι σταθερό και εξαρτάται από την παρέμβαση που είναι απαραίτητη.

 10. Σχετικά με την αρρενοποίηση του στήθους, θα ήθελα να ενημερωθώ κατα πόσο διατηρείται η αισθητικότητα της θηλής και εαν είναι δυνατή σε άτομο που δεν λαμβάνει ορμονοθεραπεία.
  Επίσης, θα ήθελα να ενημερωθώ σχετικα με τις αλλαγές προσώπου πόσο κοστίζουν και καποιες παραπάνω λεπτομέρειες εαν είναι δυνατό. Εαν ένα άτομο δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε ορμονοθεραπεία, μπορούν να γίνουν αλλαγές ποθ να μην είναι τοσο αισθητές ωστε να έρχονται σε τρομερή αντίθεση με τα λοιπά εξωτερικά χαρακτηριστικά; Δηλαδή κατι πιο ουδέτερο.

  • Πρόδρομος Παπαιωάννου Λέει: Δεκέμβριος 19, 2017 at 7:59 μμ

   Η αισθητικότητα της θηλής διατηρείται στις περισσότερες επεμβάσεις αρρενοποίησης, εκτός από την περίπτωση που μεταφέρεται σαν ελεύθερο μόσχευμα, την οποία και αποφεύγουμε. Η επέμβαση μπορεί να γίνει ανεξαρτήτως ορμονων, αν και σε μικρούς μαστούς οι ορμόνες μπορούν να προκαλέσουν κάποιου βαθμού ατροφία, χωρίς να έχει κάποιο πλεονέκτημα στο ίδιο το χειρουργείο. Το σίγουρο όφελος των ορμονών είναι η ανάπτυξη τριχοφυίας, που καλύπτει τις ουλές. Οι αλλαγές του προσώπου είναι εξατομικευμένες και δεν μπορεί να προταθεί κάποιο κόστος χωρίς εξέταση. Οι αλλαγές μπορούν να είναι από ήπιες μέχρι και πολύ ριζικές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

booking button

Fly in πλαστική

Τελειοποιήσαμε την υπηρεσία μας Fly - in, καταστώντας τη δυνατή για όλους τους υποψήφιους πελάτες μας. Κοντά σας σε όλα τα βήματα της διαδικασίας.

Μάθετε περισσότερα...

Virtual Consultation

Μοιραστείτε με τους ιατρούς μας τις πληροφορίες για την τωρινή σας κατάσταση αλλά και το αποτέλεσμα που επιθυμείτε να πετύχουμε προτού έρθετε κοντά μας με το πρόγραμμα Fly - in.

Μάθετε περισσότερα...