logo
Επαναπροσδιορισμός φύλου Δρ Παπαϊωάννου πλαστικός χειρουργός

Επεμβάσεις επαναπροσδιορισμού φύλου


Η αλλαγή ή επαναπροσδιορισμός φύλου (sex reassignement surgery) γίνεται με σκοπό να αλλάξουμε τα εξωτερικά χαρακτηριστικά, ώστε να πετύχουμε θυληκοποίηση ή αρρενοποίηση, χωρίς να προκαλέσουμε παραμορφώσεις και δυσμορφίες. Διενεργούμε τις εξής επεμβάσεις αλλαγής φύλου:

Από άντρα σε γυναίκα

 • ανάπλαση στήθους
 • θηλυκοποίηση του προσώπου
 • θηλυκοποίηση του σώματος
 • επεμβάσεις γεννητικών οργάνων

 

Από γυναίκα σε άντρα

 • αφαίρεση στήθους
 • αντροποίηση προσώπου
 • αντροποίηση σώματος
 • επεμβάσεις γεννητικών οργάνων
Εάν επιθυμείτε να ενημερωθείτε για τις τιμές στις επεμβάσεις αλλαγής φύλου μπορείτε να συμπληρώσετε την παρακάτω φόρμα επικοινωνίας θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο δυνατό.

1+1=?


Περιγραφή

Ο επαναπροσδιορισμός, γνωστή ως sex reassignement surgery, είναι μια πολύπτυχη και σοβαρή διαδικασία, η οποία περιλαμβάνει την αλλαγή της των πρωτογενών και των δευτερογενών χαρακτήρων του φύλου.

Ο όρος “αλλαγή φύλου” είναι λανθασμένος και απόλυτα κακοποιητικός. Η αναφορά σε αυτή τη λανθασμένη ορολογία γίνεται εν γνώσει, για λόγους αναγνωσιμότητας της σελίδας από τις μηχανές αναζήτησης και δεν έχει καμία ιατρική, ηθική ή άλλη σημασία.

Όσον αφορά τις δευτερογενείς αλλαγές, αυτές γίνονται με σκοπό να μπορεί ο/η ασθενής να εξαλείψει τις φαινοτυπικές του/της ιδιαιτερότητες, ώστε να μπορέσει να ενταχτεί ευκολότερα στο κοινωνικό σύνολο. Οι επεμβάσεις που διενεργούμε είναι επεμβάσεις που αποσκοπούν στη μετατροπή χαρακτηριστικών που καθορίζονται γενετικά και γίνονται συμπληρωματικά, ώστε το ενδιαφερόμενο άτομο να αισθάνεται αυτό που θέλει να είναι και η κοινωνία να τον/την βλέπει για αυτό που θέλει να αισθάνεται. Οι επεμβάσεις που διενεργούμε είναι οι εξής:

Τα βήματα για την αλλαγή φύλου

Για αλλαγή φύλου από άντρα σε γυναίκα

 • Ανάπλαση στήθους

Η επέμβαση αυτή γίνεται κατά βάση με ενθέματα σιλικόνης και είναι παρόμοια με την αύξηση του γυναικείου μαστού. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή και εμπειρία για τη σωστή επιλογή του ενθέματος και τη θέση αυτού, διότι ο αντρικός θώρακας διαφέρει ανατομικά από τον γυναικείο και η τήρηση των σωστών αναλογιών είναι αυτή που θα μας δώσει καλό αποτέλεσμα.

 • Αλλαγή προσώπου

Το αντρικό πρόσωπο διαφέρει επίσης ανατομικά από το γυναικείο, ακόμα και μετά από ριζική αφαίρεση των τριχών και οι διαφορές αυτές εντοπίζονται κυρίως στο σκελετό του κρανίου. Στόχος μας είναι να εξαλείψουμε τις διαφορές αυτές, συνδυάζοντας μια σειρά επεμβάσεων όπως η ρινοπλαστική, γενιοπλαστική, αύξηση ζυγωματικών, πλαστική του κρανίου μετώπου μαζί με lifting μετώπου καθώς και πολλές συμπληρωματικές επεμβάσεις και θεραπείες, ανάλογα με την περίπτωση. Με τις επεμβάσεις αυτές μπορούμε να προσεγγίσουμε τη θηλυκότητα του γυναικείου προσώπου, χωρίς να προκαλούμε παραμορφώσεις.

 • Αλλαγή κορμού και άκρων

Προκειμένου να προσαρμόσουμε τις αντρικές σωματικές αναλογίες σε αυτές του γυναικείου χρησιμοποιούμε την τεχνική της λιποαναρρόφησης και της λιπομεταφοράς (lipofilling) στις περιοχές που χρειάζεται. Ως παράδειγμα θα αναφέρουμε το τοπικό λίπος, το οποίο σε αντρικά σώματα αποθηκεύεται κυρίως στην περιοχή της κοιλιάς, ενώ στις γυναίκες στην περιοχή των γλουτών. Με την τεχνική της λιπομεταφοράς μπορούμε να αντιστρέψουμε τις αναλογίες αυτές, ώστε να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

 • Επαναπροσδιορισμός γεννητικών οργάνων

Στην περίπτωση των γεννητικών οργάνων, η τεχνική επιλέγεται με σκοπό να εξασφαλίσουμε ένα νέο κόλπο με βάθος, εύρος και φυσική λίπανση, διατηρώντας την αισθητικότητα και την ικανότητα οργασμού. Η επέμβαση αυτή είναι μια πολύπλοκη διαδικασία, όπου γίνεται ορχεκτομή και αφαίρεση των σηραγγώδων σωμάτων, αναστροφή του δέρματος του πέους, διαχωρισμός της βαλάνου σε δύο στελέχη, ένα για το σχηματισμό της κλειτορίδας, και ένα για τη δημιουργία του οπίσθιου τοιχώματος του κόλπου και σχηματισμός μιας ευρείας εισόδου του κόλπου, με εμφάνιση θηλυκή.

Το πλεονέκτημα της μεθόδου αυτής είναι ότι η σεξουαλική επαφή είναι δυνατή χωρίς χρήση λιπαντικού, ενώ η είσοδος του πέους δεν παρεμποδίζεται από στητικό ιστό, που ενδεχομένως διογκώνεται σε άλλες τεχνικές. Η αποκατάσταση μετά την επέμβαση διαρκεί περίπου 2 μήνες, όπου χρειάζεται στενή παρακολούθηση και διαστολή του νέου κόλπου με ομοιώματα.

Για αλλαγή από γυναίκα σε άντρα

 • Αρρενοποίηση στήθους

Η αφαίρεση του μαστού γίνεται με τεχνική παραπλήσια της σμίκρυνσης μαστού και γίνεται συμπληρωματική λιποαναρρόφηση, ώστε να διορθωθούν τυχόν ατέλειες. Στα άτομα που διενεργείται αυτή η επέμβαση έχει προηγηθεί συνήθως ορμονική θεραπεία και ο μαστός εμφανίζει ατροφία και πτώση. Έτσι γίνεται πάντα μια σύσφιξη και ανόρθωση, ενώ ταυτόχρονα προσαρμόζεται το μέγεθος της θηλής. Σκοπός της επέμβασης είναι να αφαιρεθεί τελείως ο μαζικός αδένας και το περιττό δέρμα και να επανατοποθετηθεί η θηλή σε έκκεντρο σημείο, όπως στο αντρικό στήθος. Με την τεχνική που χρησιμοποιούμε η θηλή διατηρεί την αιμάτωση και την αισθητικότητά της.

 • Αλλαγές προσώπου

Οι αλλαγές αυτές αποσκοπούν στην προσθήκη των λεγόμενων γωνιών του αντρικού προσώπου και γίνονται με τη χρήση ενθεμάτων, με λιπομεταφορά ή με αλλαγές του οστέϊνου κρανίου.

 • Επαναπροσδιορισμός γεννητικών οργάνων

Από τις τεχνικές που έχουμε χρησιμοποιήσει μέχρι σήμερα, έχουμε καταλήξει αυτή με τα περισσότερα πλεονεκτήματα και τις λιγότερες επιπλοκές είναι η χρήση αγγειακού μισχωτού κρημνού από το μηρό ALT (anterior lateral thigh). Η τεχνική αυτή υπερτερεί σε σχέση με τη λήψη κρημνού από το αντιβράχιο, διότι το δευτερεύον έλλειμμα συρράπτεται απ’ευθείας, χωρίς μεγάλες ουλές. Επίσης δε χρειάζεται να γίνει μικροχειρουργική αναστόμωση, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών.

Ο κρημνός αυτός, σε συνδυασμό με τη χρήση στητικού μηχανισμού με αντλία, είναι και λειτουργικός, εξασφαλίζοντας το καλύτερο δυνατό αισθητικό αποτέλεσμα.


Σχόλια

 1. Ανώνυμο Λέει: Ιούνιος 1, 2022 at 9:04 μμ

  Καλησπέρα σας, ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει περίπτωση να καλύπτει το ικα το κόστος του top surgery για τρανς άτομα

 2. Γιάννης Λέει: Ιούνιος 26, 2021 at 5:48 μμ

  Καλησπέρα σας ! θα ήθελα να σας ρωτήσω μέχρι ποια ηλικία μπορεί κανείς να κάνει αλλαγή φύλου από άντρα σε γυναίκα ! εγώ ας πούμε είμαι 49 χρειάζεται και ταυτοποίηση από ψυχολόγο ! σας ευχαριστώ εκ των προτέρων ! ( Αυτό που με ενδιαφέρει πάρα πολύ είναι ολοκληρωτική αλλαγή στα γεννητικά όργανα και η ριζική αποτρίχωση και η αυξητική στήθους ! τα υπόλοιπα δεν με πειράζουν )

  • Πρόδρομος Παπαιωάννου Λέει: Ιούλιος 14, 2021 at 8:41 πμ

   Δεν υπάρχει περιορισμός στην ηλικία, ωστόσο όσο μικρότερη ηλικία, τόσο καλύτερα ανακρίνεται το σώμα στις ορμόνες. Από πλευράς επεμβάσεων δεν επηρεάζει η ηλικία

 3. Ανώνυμος Λέει: Απρίλιος 24, 2021 at 11:02 μμ

  Καλησπερα σας! Ηθελα να ρωτησω αν κατα την μεταβαση απο γυναικα σε αντρα γινεται καποια εγχειριση στα οστα των γοφων. Επισης, αν γινεται, μπορει καποιος να την κανει και εκτος της διαδικασιας της μεταβασης;

  Ευχαριστώ εκ των προτέρων

  • Πρόδρομος Παπαιωάννου Λέει: Απρίλιος 26, 2021 at 7:06 μμ

   Οι επεμβάσεις στα οστά είναι αρκετά βαριές και τις αποφεύγουμε. Θα μπορούσε εναλλακτικά να βελτιωθεί το σχήμα της λεκάνης με λιποαναρρόφηση ή με μεταφορά λίπους.

 4. Τιμή για λάθη φύλου από άνδρα σε γυναίκα !

  • Πρόδρομος Παπαιωάννου Λέει: Μάρτιος 18, 2021 at 9:40 πμ

   Θα πρέπει να καλέσετε στο ιατρείο για να συζητήσουμε για τόσο σοβαρές επεμβάσεις.

 5. Γειά σας έχω μάθει ότι γίνεται αλλαγή φίλου από γυναίκα σε άνδρα πάνω από 16 ισχύει??

  • Πρόδρομος Παπαιωάννου Λέει: Ιανουάριος 4, 2021 at 6:42 μμ

   Δυστυχώς στην Ελλάδα δε θα βρεθεί εύκολα ψυχίατρος που θα πιστοποιήσει για την επέμβαση πριν τα 18

 6. Ποσο κοστιζει η αλλαγη φυλου απο αντρα σε γυναικα παρακαλω αλλαζετε και τα γενετικα οργανα σε γυναικεία επειδη αυτο θελω

  • Πρόδρομος Παπαιωάννου Λέει: Αύγουστος 26, 2020 at 5:46 μμ

   Για το κόστος και τις λεπτομέρειες της επέμβασης θα ήταν προτιμότερο να επικοινωνήσουμε τηλεφωνικά. Επίσης η αλλαγή αφορά τα γεννητικά όργανα, δηλαδή δημιουργείται απόλυτα λειτουργικός κόλπος και αιδοίο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

booking button

Fly in πλαστική

Τελειοποιήσαμε την υπηρεσία μας Fly - in, καταστώντας τη δυνατή για όλους τους υποψήφιους πελάτες μας. Κοντά σας σε όλα τα βήματα της διαδικασίας.

Μάθετε περισσότερα...

Virtual Consultation

Μοιραστείτε με τους ιατρούς μας τις πληροφορίες για την τωρινή σας κατάσταση αλλά και το αποτέλεσμα που επιθυμείτε να πετύχουμε προτού έρθετε κοντά μας με το πρόγραμμα Fly - in.

Μάθετε περισσότερα...