logo

Αρχική / Θεραπείες Προσώπου / Για ποιο λόγο δε διαρκεί η βουτολινική τοξίνη (Μποτο x) 6 μήνες;

Για ποιο λόγο δε διαρκεί η βουτολινική τοξίνη (Μποτο x) 6 μήνες;

Έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια μια δυσαρέσκεια των γυναικών σχετικά με την διάρκεια τη βουτολινική τοξίνη (Μποτο x). Οι φαρμακευτικές εταιρείες και οι ιατροί υπόσχονται 4-6 μήνες. Ωστόσο πολλές φορές το αποτέλεσμα είναι απογοητευτικό! Ορισμένες φορές η διάρκεια βουτολινική τοξίνη (Μποτο x) είναι λιγότερο από 2 μήνες ή ακόμα και έναν μήνα. Τι κρύβεται όμως πίσω από αυτή τη διαφορά;

Μεγάλη αραίωση βουτολινικής τοξίνης (Μποτο x)

Προκειμένου να έχει την απαραίτητη δράση η βοταλική τοξίνη στο μεσόφρυο, το μέτωπο, τα φρύδια και στο πόδι της χήνας είναι απαραίτητο να χορηγηθεί η κατάλληλη δοσολογία στα κατάλληλα σημεία. Έτσι, θα παραλύσει η συγκεκριμένη ομάδα μυών για το επιθυμητό διάστημα. Ωστόσο, εάν χρησιμοποιήσει κανείς μεγαλύτερη αραίωση της τοξίνης από αυτήν που προτείνεται και χορηγηθεί μικρότερη δοσολογία ανά σημείο, το αποτέλεσμα είναι

 1. να μην παραλύσει εντελώς η μυϊκή ομάδα και
 2. να αρχίσει να εμφανίζει κινητικότητα πολύ πριν τους 6 μήνες.

Το σημαντικότερο κριτήριο για την επιτυχία της θεραπείας είναι οι συνολικές μονάδες της τοξίνης ανά περιοχή. Και όχι ο αριθμός των τσιμπημάτων ή η ποσότητα του διαλύματος που χορηγείται.

Κακή συντήρηση-μεγάλος χρόνος παραμονής του φιαλιδίου

Από τη στιγμή που ανοιχτεί το φιαλίδιο της τοξίνης και γίνει η απαραίτητη διάλυση, η φύλαξη θα γίνεται στο ψυγείο. Και για σχετικά περιορισμένο διάστημα. Θεωρητικά, η προτεινόμενη μέγιστη διάρκεια φύλαξης είναι 8 ώρες μετά το άνοιγμα του φιαλιδίου.

Ωστόσο στην αισθητική ιατρική πρακτικά το διάστημα των 10 ημερών θεωρείται ασφαλές, προκειμένου να μη μειωθεί η δραστικότητα της τοξίνης. Εάν γίνει κακή συντήρηση σε πιο χαμηλή ή πιο υψηλή θερμοκρασία από την προτεινόμενη, ή για διάστημα μεγαλύτερο των 10 ημερών, μειώνεται σημαντικά η διάρκεια του αποτελέσματος της βουτολινικής τοξίνης (Μποτο x).

Αντισώματα κατά της τοξίνης

Έχει παρατηρηθεί ότι η χορήγηση της μίας ή της άλλης τοξίνης σε μεσοδιαστήματα μικρότερα των 3 μηνών, μπορεί να οδηγήσει σε ενεργοποίηση των αντισωμάτων κατά της τοξίνης. Τα συγκεκριμένα την καταστρέφουν και δεν της επιτρέπουν να δράσει σωστά και για την υποσχόμενη διάρκεια.

Πρακτικά αυτό είναι πολύ σύνηθες φαινόμενο, κατά το οποίο μια γυναίκα παραπονιέται μετά από 2 μήνες ότι το μπότοξ εξαφανίστηκε τελείως. Έτσι ο ιατρός της χορηγεί μια επαναληπτική δόση, προκειμένου να παρατείνει το αποτέλεσμα. Αυτό οδηγεί σε αυξημένη παραγωγή αντισωμάτων, μειώνοντας τη διάρκεια της βουτολινική τοξίνη (Μποτο x). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εμφανίζεται μεγαλύτερη ανοχή στη θεραπεία. Το ίδιο συμβαίνει και στην περίπτωση του touchup, δηλαδή της επαναληπτικής θεραπείας με μποτοξ 2 εβδομάδες μετά τη θεραπεία.

Πως μπορεί κανείς να παρατείνει τη διάρκεια της βουτολινικής τοξίνης (Μποτο x);

Βασική προϋπόθεση είναι η θεραπεία να γίνεται στη σωστή δοσολογία και στα κατάλληλα σημεία. Δεν έχει νόημα να ρωτάει κανείς πόσο κοστίζει η θεραπεία με μπότοξ, αλλά πόσες μονάδες θα χρησιμοποιηθούν στο συγκεκριμένο κόστος. Εκτός από την αραίωση, ένα φιαλίδιο που έχει συντηρηθεί σωστά και μόλις ανοίχτηκε έχει πολύ μακρότερη δράση, από ένα που βρίσκεται ήδη μερικές βδομάδες στο ψυγείο.

Αναφορικά με τις αντιγονικές δράσεις θα πρέπει να αποφεύγεται το touchup των δυο εβδομάδων. Καθώς και η επανάληψη της θεραπείας πριν τους 3 μήνες. Οι πρακτικές αυτές μπορεί προσωρινά να βελτιώνουν την εικόνα και να παρατείνουν το αποτέλεσμα για 2-3 εβδομάδες. Ωστόσο σε μελλοντικές θεραπείες προσώπου μειώνεται δραστικά η αποτελεσματικότητα.

Στις περιπτώσεις όπου η θεραπεία έχει μικρότερη αποτελεσματικότητα και συντομότερη δράση παρά τα παραπάνω μέτρα, χρειάζεται να γίνει δοκιμή με κάποια άλλη τοξίνη. Συγκεκριμένα, υπάρχουν δύο διαφορετικά είδη αλλαντικής τοξίνης, τύπου Α και τύπου Β. Όταν για παράδειγμα η τύπου Β αλλαντική τοξίνη βουτολινική τοξίνη (Μποτο x) είναι αναποτελεσματική, πρέπει να χρησιμοποιηθεί η τύπου Α τοξίνη (Dysport®). Σε κάθε περίπτωση πρέπει να χρησιμοποιούνται όσο γίνεται καθαρότερες μορφές της τοξίνης, απαλλαγμένες από πρωτεϊνικά φορτία, τα οποία είναι αυτά που ενεργοποιούν τα αντισώματα.

Τέλος πρέπει να λαμβάνονται κάποια μέτρα αμέσως μετά τη θεραπεία, που παρατείνουν τη διάρκεια της βουτολινικής τοξίνης (Μποτο x). Δεδομένου ότι η τοξίνη είναι πολύ ευαίσθητη και αδρανοποιείται σχεδόν αμέσως, χρειάζεται να αποφεύγει κανείς

 • τα πολύ ζεστά μπάνια,
 • το κάπνισμα,
 • το αλκοόλ και
 • τις έντονες κινήσεις του προσώπου για 12 ώρες μετά την εφαρμογή.

Πριν αποφασίσει κανείς αυθαίρετα ότι «τρώει το μπότοξ πολύ γρήγορα» ή ότι δεν τον πιάνει η βουτολινική τοξίνη (Μποτο x) πλέον, οφείλει να αναζητήσει μια δεύτερη γνώμη ενός ειδικού και να δοκιμάσει τα παραπάνω βήματα. Το πιθανότερο είναι ακολουθώντας τα παραπάνω βήματα να μπορέσει να αποκτήσει κανείς το επιθυμητό αποτέλεσμα για το επιθυμητό διάστημα. Προσοχή θα πρέπει να υπάρχει και στις προσφορές  βουτολινικής τοξίνης (Μποτο x) που υπάρχουν, καθώς πολλές από αυτές μπορεί να σας “κοστίσουν” περισσότερο.

 

 

beauty-has-no-filter-blog


Σχόλια

 1. ΑΓΓΕΛΙΚΗ Λέει: Μάιος 16, 2022 at 3:20 μμ

  Καλησπερα σας!! Έκανα μποτοξ πριν ένα μήνα στο μέτωπο και στην περιοχή των ματιών. Όταν χαμογελαω παρατήρησα ότι η μία μου μεριά δεν κινειται όπως η άλλη η μία είναι πιο παγωμένη πάνω από τα μήλα. Υπάρχει περίπτωση να γίνει μόνιμη ζημιά; ή φεύγει με την πάροδο των μηνών και τι μπορώ να κάνω για να το επιτάχυνω ευχαριστω

  • Πρόδρομος Παπαιωάννου Λέει: Μάιος 16, 2022 at 5:30 μμ

   Αυτό μπορεί να συμβεί αν επηρρεαστεί από το φάρμακο ο ζυγωματικός μυς που σηκώνει τη γωνία του στόματος. Μόνιμη βλάβη δεν υπάρχει αλλά μπορεί να πάρει μερικούς μήνες για να υποχωρήσει.

 2. Βασιλικη Λέει: Ιανουάριος 11, 2022 at 2:48 μμ

  Καλησπέρα σας.
  Γιατι μετά το μποτοξ συστήνεται να μην σκύβει το άτομο που έκανε την θεραπεία ; Και αν το έκανε ασυναίσθητα υπάρχει κάποιος κίνδυνος ;
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων

  • Πρόδρομος Παπαιωάννου Λέει: Ιανουάριος 25, 2022 at 10:37 πμ

   Η σύσταση αν μη σκύβει κανείς μετά την εφαρμογή βοτουλινικής τοξίνης δεν έχει καμία επιστημονική εγκυρότητα, καθώς δεν υπάρχει κίνδυνος το φάρμακο να μετατοπιστεί όταν ξαπλώνουμε, παραπάνω από όταν είμαστε όρθιοι. Συστήνεται μόνο στην περίπτωση που προκύψουν μελανιές κατά την εφαρμογή, ώστε να περιοριστούν όσο γίνεται.

 3. Αγγελικη Λέει: Μάιος 7, 2021 at 10:07 μμ

  Καλησπέρα. Θα ήθελα να σας ρωτήσω δύο πράγματα: α) ποια είναι η σχέση του εμβολίου για covid19 με βουτολινική τοξίνη (Μποτο x) και γενικά τις ενέσιμες θεραπειες; πρέπει να υπάρχει κάποιο χρονικό διάστημα μεταξύ τους; β) βουτολινική τοξίνη (Μποτο x) πραγματοποιείται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες (Ιουλιο-αυγουστο) . Ευχαριστω για το χρόνο σας.

  • Πρόδρομος Παπαιωάννου Λέει: Μάιος 8, 2021 at 8:20 πμ

   Υπάρχει ένα πολύ μικρό ποσοστό ασθενών που εμφάνισαν πρήξιμο στις περιοχές που είχε τοποθετηθεί παλαιότερα υαλουρονικό, όταν έκαναν το εμβόλιο. Τα συμπτώματα είναι τελείως αθώα και υποχωρούν μετά από 2-3 ημέρες. Με τη βουτολινική τοξίνη (Μποτο x) δεν υπάρχει συσχέτιση όσον αφορά στο εμβόλιο. Επίσης βουτολινική τοξίνη (Μποτο x) γίνεται και το καλοκαίρι.

 4. Καλησπέρα σας.Dysport αν έχουν ανήκει 23/4 γηνετε να έχουν στο ψυγείο μέχρι 06/05 Και να χρησιμοποιηθεί? Και αν μετά από 2 μερες του Dysport μπορούμε να πηγαίνουμε θάλασσα?

  • Πρόδρομος Παπαιωάννου Λέει: Μάιος 8, 2021 at 8:22 πμ

   Το φάρμακο χάνει τη δραστικότητα του αν παραμένει πάνω από 2-3 μέρες στο ψυγείο και μπορεί να έχει μειωμένη δράση. Ναι μπάνιο στη θάλασσα επιτρέπεται την επόμενη μέρα.

 5. Είναι απαραίτητο να κανω επαναλειπτηκτο στην βουτολινική τοξίνη (Μποτο x);

  • Πρόδρομος Παπαιωάννου Λέει: Απρίλιος 26, 2021 at 6:58 μμ

   Η επαναληπτική βουτολινική τοξίνη (Μποτο x) έχει νόημα μόνο εφόσον μετά την πρώτη εφαρμογή συνεχίσουν να υπάρχουν περιοχές με έντονη σύσπαση αλλά χρειάζεται μόνο σε ένα μικρό ποσοστό των περιπτώσεων.

 6. Καλησπέρα σας ! Είμαι 34 ετών εχω κάνει τρεις φορές βουτολινική τοξίνη (Μποτο x) στο μέσοφρυδο τα τελευταία 3 χρόνια σε τρεις διαφορετικούς γιατρούς δερματολόγους συγκεκριμένα dysport . Έχω επαναλάβει και επαναληπτική δόση μετά δεκαπέντε ημερών και τις τρεις φορές. Δεν έχω δει αδρανοποίηση του μυ ανάμεσα στα φρύδια ούτε στο ελάχιστο , και δυστυχώς κανένας γιατρός δε μπορούσε να μου απαντήσει για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό . Είχατε κάποιο παρόμοιο περιστατικό ; Και αν ναι πως το αντιμετωπίσατε ;

  • Πρόδρομος Παπαιωάννου Λέει: Απρίλιος 5, 2021 at 10:15 πμ

   Είναι εξαιρετικά σπάνιο να μην έχει καθόλου επίδραση τη βουτολινική τοξίνη (Μποτο x), ωστόσο υπάρχει δυστυχώς και αυτό το ενδεχόμενο. Σε τέτοιες περιπτώσεις μπορούμε να δοκιμάσουμε σκευάσματα από άλλες εταιρίες, όπως τη βουτολινική τοξίνη (Μποτο x) της Allergan ή το Bocouture της Merz Pharmaceuticals.

 7. Καλησπερα σας. Αν κάποιος μετανιώσει για το βουτολινική τοξίνη (Μποτο x) που έκανε. Πως μπορει να επαναφέρει την αρχική κατάσταση των μυών σύντομα?
  Ευχαριστώ

  • Πρόδρομος Παπαιωάννου Λέει: Μάρτιος 22, 2021 at 5:59 μμ

   Δυστυχώς δεν υπάρχει κάποιο αντίδοτο για τη βουτολινική τοξίνη (Μποτο x). Θα πρέπει να περιμένετε μέχρι να περάσει η δράση του ή να γίνουν κάποια συμπληρωματικά τσιμπήματα εφόσον χρειάζεται.

 8. ΥΠΑΡΧΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ?

  • Πρόδρομος Παπαιωάννου Λέει: Δεκέμβριος 15, 2020 at 11:04 πμ

   Υπάρχουν διακυμάνσεις στον τρόπου που επιδράει η τοξίνη, αλλά είναι εξαιρετικά σπάνιο να μην επιδράσει καθόλου. Η μόνη περίπτωση να μην έχει καθόλου δράση είναι όταν έχει αλλοιωθεί το φάρμακο, είτε λόγω κακής συντήρησης, είτε λόγω μακράς παραμονής του από τη διάνοιξη στο ψυγείο.

 9. Όταν λέτε ότι τη μποτοξ δεν θα πρέπει να επαναλαμβάνεται πριν τους τρις μήνες εννοείτε για το ίδιο σημείο? Παραδείγματος χάριν εάν έχω κάνει μποτοξ στην περιοχή των ματιών και μετά από ένα μήνα θέλω να κάνω μποτοξ στο περίγραμμα του προσώπου υπάρχει πρόβλημα?

  • Πρόδρομος Παπαιωάννου Λέει: Σεπτέμβριος 3, 2020 at 6:18 μμ

   Δεν έχει σημασία το σημείο στο οποίο γίνεται τη βουτολινική τοξίνη (Μποτο x) αλλά η συχνότητα. Σε χρήση συντομότερη των τριών μηνών, μπορούν να αναπτυχθούν αντισώματα κατά του φαρμάκου και να χάσει την επίδρασή του.

 10. Ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο σας και την βοήθειά σας! Θέλω να ρωτήσω, δημιουργούμε κάποια αντίσταση στη βουτολινική τοξίνη (Μποτο x); Εγώ είμαι 34, έχω κάνει υαλουρονικό στις ρινοπαριακές αύλακες και έχω ραντεβού για βουτολινική τοξίνη (Μποτο x) σε 10 ημέρες. Θεωρείτε ότι είναι κατάλληλη ηλικία για βουτολινική τοξίνη (Μποτο x); Ισχύει ότι, όσο νωρίτερα το κάνει κάποιος, τόσο συχνότερα θα το χρειάζεται; Θα αποκτήσει το δέρμα-οργανισμός ανοχή και θα χρειάζεται όλο και περισσότερη/συχνότερη δόση;
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

  • Πρόδρομος Παπαιωάννου Λέει: Ιούλιος 22, 2020 at 6:45 μμ

   Είναι γενικά κοινά παραδεκτό ότι η συχνή χρήση της τοξίνης μπορεί να προκαλέσει αντισώματα κατά του φαρμάκου, με αποτέλεσμα να μειώνεται η διάρκεια και το αποτέλεσμα. Καλό είναι σίγουρα να μην επαναλαμβάνεται το μπότοξ πριν τους 3 μήνες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *