logo

Αρχική / Θεραπείες Προσώπου / Για ποιο λόγο δε διαρκεί η βουτολινική τοξίνη (Μποτο x) 6 μήνες;

Για ποιο λόγο δε διαρκεί η βουτολινική τοξίνη (Μποτο x) 6 μήνες;

Έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια μια δυσαρέσκεια των γυναικών σχετικά με την διάρκεια τη βουτολινική τοξίνη (Μποτο x). Οι φαρμακευτικές εταιρείες και οι ιατροί υπόσχονται 4-6 μήνες. Ωστόσο πολλές φορές το αποτέλεσμα είναι απογοητευτικό! Ορισμένες φορές η διάρκεια βουτολινική τοξίνη (Μποτο x) είναι λιγότερο από 2 μήνες ή ακόμα και έναν μήνα. Τι κρύβεται όμως πίσω από αυτή τη διαφορά;

Μεγάλη αραίωση βουτολινικής τοξίνης (Μποτο x)

Προκειμένου να έχει την απαραίτητη δράση η βοταλική τοξίνη στο μεσόφρυο, το μέτωπο, τα φρύδια και στο πόδι της χήνας είναι απαραίτητο να χορηγηθεί η κατάλληλη δοσολογία στα κατάλληλα σημεία. Έτσι, θα παραλύσει η συγκεκριμένη ομάδα μυών για το επιθυμητό διάστημα. Ωστόσο, εάν χρησιμοποιήσει κανείς μεγαλύτερη αραίωση της τοξίνης από αυτήν που προτείνεται και χορηγηθεί μικρότερη δοσολογία ανά σημείο, το αποτέλεσμα είναι

 1. να μην παραλύσει εντελώς η μυϊκή ομάδα και
 2. να αρχίσει να εμφανίζει κινητικότητα πολύ πριν τους 6 μήνες.

Το σημαντικότερο κριτήριο για την επιτυχία της θεραπείας είναι οι συνολικές μονάδες της τοξίνης ανά περιοχή. Και όχι ο αριθμός των τσιμπημάτων ή η ποσότητα του διαλύματος που χορηγείται.

Κακή συντήρηση-μεγάλος χρόνος παραμονής του φιαλιδίου

Από τη στιγμή που ανοιχτεί το φιαλίδιο της τοξίνης και γίνει η απαραίτητη διάλυση, η φύλαξη θα γίνεται στο ψυγείο. Και για σχετικά περιορισμένο διάστημα. Θεωρητικά, η προτεινόμενη μέγιστη διάρκεια φύλαξης είναι 8 ώρες μετά το άνοιγμα του φιαλιδίου.

Ωστόσο στην αισθητική ιατρική πρακτικά το διάστημα των 10 ημερών θεωρείται ασφαλές, προκειμένου να μη μειωθεί η δραστικότητα της τοξίνης. Εάν γίνει κακή συντήρηση σε πιο χαμηλή ή πιο υψηλή θερμοκρασία από την προτεινόμενη, ή για διάστημα μεγαλύτερο των 10 ημερών, μειώνεται σημαντικά η διάρκεια του αποτελέσματος της βουτολινικής τοξίνης (Μποτο x).

Αντισώματα κατά της τοξίνης

Έχει παρατηρηθεί ότι η χορήγηση της μίας ή της άλλης τοξίνης σε μεσοδιαστήματα μικρότερα των 3 μηνών, μπορεί να οδηγήσει σε ενεργοποίηση των αντισωμάτων κατά της τοξίνης. Τα συγκεκριμένα την καταστρέφουν και δεν της επιτρέπουν να δράσει σωστά και για την υποσχόμενη διάρκεια.

Πρακτικά αυτό είναι πολύ σύνηθες φαινόμενο, κατά το οποίο μια γυναίκα παραπονιέται μετά από 2 μήνες ότι το μπότοξ εξαφανίστηκε τελείως. Έτσι ο ιατρός της χορηγεί μια επαναληπτική δόση, προκειμένου να παρατείνει το αποτέλεσμα. Αυτό οδηγεί σε αυξημένη παραγωγή αντισωμάτων, μειώνοντας τη διάρκεια της βουτολινική τοξίνη (Μποτο x). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εμφανίζεται μεγαλύτερη ανοχή στη θεραπεία. Το ίδιο συμβαίνει και στην περίπτωση του touchup, δηλαδή της επαναληπτικής θεραπείας με μποτοξ 2 εβδομάδες μετά τη θεραπεία.

Πως μπορεί κανείς να παρατείνει τη διάρκεια της βουτολινικής τοξίνης (Μποτο x);

Βασική προϋπόθεση είναι η θεραπεία να γίνεται στη σωστή δοσολογία και στα κατάλληλα σημεία. Δεν έχει νόημα να ρωτάει κανείς πόσο κοστίζει η θεραπεία με μπότοξ, αλλά πόσες μονάδες θα χρησιμοποιηθούν στο συγκεκριμένο κόστος. Εκτός από την αραίωση, ένα φιαλίδιο που έχει συντηρηθεί σωστά και μόλις ανοίχτηκε έχει πολύ μακρότερη δράση, από ένα που βρίσκεται ήδη μερικές βδομάδες στο ψυγείο.

Αναφορικά με τις αντιγονικές δράσεις θα πρέπει να αποφεύγεται το touchup των δυο εβδομάδων. Καθώς και η επανάληψη της θεραπείας πριν τους 3 μήνες. Οι πρακτικές αυτές μπορεί προσωρινά να βελτιώνουν την εικόνα και να παρατείνουν το αποτέλεσμα για 2-3 εβδομάδες. Ωστόσο σε μελλοντικές θεραπείες προσώπου μειώνεται δραστικά η αποτελεσματικότητα.

Στις περιπτώσεις όπου η θεραπεία έχει μικρότερη αποτελεσματικότητα και συντομότερη δράση παρά τα παραπάνω μέτρα, χρειάζεται να γίνει δοκιμή με κάποια άλλη τοξίνη. Συγκεκριμένα, υπάρχουν δύο διαφορετικά είδη αλλαντικής τοξίνης, τύπου Α και τύπου Β. Όταν για παράδειγμα η τύπου Β αλλαντική τοξίνη βουτολινική τοξίνη (Μποτο x) είναι αναποτελεσματική, πρέπει να χρησιμοποιηθεί η τύπου Α τοξίνη (Dysport®). Σε κάθε περίπτωση πρέπει να χρησιμοποιούνται όσο γίνεται καθαρότερες μορφές της τοξίνης, απαλλαγμένες από πρωτεϊνικά φορτία, τα οποία είναι αυτά που ενεργοποιούν τα αντισώματα.

Τέλος πρέπει να λαμβάνονται κάποια μέτρα αμέσως μετά τη θεραπεία, που παρατείνουν τη διάρκεια της βουτολινικής τοξίνης (Μποτο x). Δεδομένου ότι η τοξίνη είναι πολύ ευαίσθητη και αδρανοποιείται σχεδόν αμέσως, χρειάζεται να αποφεύγει κανείς

 • τα πολύ ζεστά μπάνια,
 • το κάπνισμα,
 • το αλκοόλ και
 • τις έντονες κινήσεις του προσώπου για 12 ώρες μετά την εφαρμογή.

Πριν αποφασίσει κανείς αυθαίρετα ότι «τρώει το μπότοξ πολύ γρήγορα» ή ότι δεν τον πιάνει η βουτολινική τοξίνη (Μποτο x) πλέον, οφείλει να αναζητήσει μια δεύτερη γνώμη ενός ειδικού και να δοκιμάσει τα παραπάνω βήματα. Το πιθανότερο είναι ακολουθώντας τα παραπάνω βήματα να μπορέσει να αποκτήσει κανείς το επιθυμητό αποτέλεσμα για το επιθυμητό διάστημα. Προσοχή θα πρέπει να υπάρχει και στις προσφορές  βουτολινικής τοξίνης (Μποτο x) που υπάρχουν, καθώς πολλές από αυτές μπορεί να σας “κοστίσουν” περισσότερο.

 

 

beauty-has-no-filter-blog


Σχόλια

 1. Καλησπέρα σας θα ήθελα να μάθω εάν όντως το αλκοόλ μειώνει την διάρκεια του βοτοχ.

  • Πρόδρομος Παπαιωάννου Λέει: Ιούλιος 7, 2020 at 6:12 μμ

   Δεν είναι απόλυτα τεκμηριωμένο αλλά εμπειρικά φαίνεται πως η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ τις πρώτες μέρες μετά τη θεραπεία μπορεί να επηρεάσει τη διάρκεια του μπότοξ σε κάποια περιστατικά.

 2. καλημερα σας ειμαι αντρας 40 ετων και μοιαζω για 32 εχω ενα προσωπο που εχει ρυτδες στο μετοπο 3 συγκεκριμενα οριζοντιες αλλα της εχει και ο πατερας μου και η αδερφη μου προφανος ειναι ρυτιδες εκφρασης . . ρυτιδα και στο μεσοφρυο και απο μια ρυτιδα χαμογελου δηλαδη στης ρινοπαριακες. γενικα εχω δουλεψει σε πολυ μεγαλες εταιριες καλλυντικων και εχω φορεσει αρκετα χρονια πολυ καλα προιοντα και περιποιουμε πολυ το δερμα μου που ομως σαφως δεν κανουν δουλεια ειναι επιφανιακη . αν κανω μποτοξ που αν δεν με δειτε στο προσωπο σαφως δεν μπορειτε να ξερετε αλλα ενδεικτικα σαν πρωτη φορα θα εχω λειανση αυτον των ρυτιδων μετοπο και μεσοφρυο ; ( εννοω οτι θελεω να μην υπαρχουν καθολου να εξαφανιστουν το διαστημα που θα εχω ανει μποτοξ αυτο αλλωστε δεν κανει και το μποτοξ ; ) η ρνοπαριακες εκει θελει υαλουρονικο .. το γνωριζω και ας μην εχω παει σε πλαστικο 🙂 ποσο θα διαρκεσει το μποτοξ και το υαλουρονικο γιατι πραγματικα η κρεμες δεν μπορουν να μουν βαθεια στο δερμα μονο το 1 % ειναι επιφανιακο δηλαδη . στη χειροτερη δηλαδη περιπτωση ποσο θα διαρκεσει το μποτοξ και το υαλουρονικο γιατι πραγματικα βαρεθηκα να βλεπω της ρυτιδες εκφρασης μου .

  • Πρόδρομος Παπαιωάννου Λέει: Ιούνιος 16, 2020 at 11:16 πμ

   Το μπότοξ, εφόσον γίνει στη σωστή δοσολογία (που στους άντρες είναι υψηλότερη) κρατάει μέχρι 6 μήνες. Το υαλουρονικό συνήθως κρατάει για περισσότερο από 1 χρόνο.

 3. Παρασκευή Λέει: Ιούνιος 4, 2020 at 10:59 μμ

  Μπορώ να κάνω μποτοξ για υπέριδρωσια στις μασχαλεσ εάν θέλω να μείνω έγκυος; Η κατά την διάρκεια εγκυμοσύνης ;

  • Πρόδρομος Παπαιωάννου Λέει: Ιούνιος 16, 2020 at 11:05 πμ

   Οι αισθητικές παρεμβάσεις, ιδιαίτερα στο πρώτο τρίμηνο της κύησης δεν είναι ενδεδειγμένες και γίνονται μόνο με την άδεια του γυναικολόγου.

 4. Μαρλενα Λέει: Μάιος 5, 2020 at 3:29 πμ

  Μου είπαν πως εάν δεν γίνει αραίωση του υλικού πως το μποτοξ κρατάει και 1 χρόνο, κατά πόσο ισχύει κάτι τέτοιο. Ευχαριστώ πολύ

  • Πρόδρομος Παπαιωάννου Λέει: Μάιος 7, 2020 at 7:13 μμ

   Το μπότοξ πάντα πρέπει να αραιώνεται, διότι το φάρμακο διατίθεται σε μορφή σκόνης και πρέπει να διαλυθεί για να μπορεί να γίνει ενέσιμο. Αυτό που παίζει ρόλο είναι η ποσότητα που ενίεται σε κάθε σημείο, δηλαδή οι συνολικές μονάδες που θα χρησιμοποιηθούν στη θεραπεία. Η δράση δεν μπορεί να διαρκέσει πάνω από 6 μήνες, ωστόσο, όταν γίνεται σωστά, η διάρκεια του αποτελέσματος μπορεί να κρατήσει μέχρι και ένα έτος. Αυτό εξρατάται από το δέρμα του καθενός και την ηλικία.

 5. Καλησπέρα πήγα σημερα σε μια δερματολόγο για να ρωτήσω πόσο διαρκεί το μποτοξ στα μάτια μέτωπο μεσοφρυδιο..μου έκανε εντύπωση η απάντηση ..12 μήνες μου απάντησε..είμαι η μόνη δερματολόγος από τις τρεις που μου το είπε..είναι σωστό;;

  • Πρόδρομος Παπαιωάννου Λέει: Μάρτιος 3, 2020 at 8:59 πμ

   Η μέση διάκρεια του μπότοξ είναι 3-6 μήνες με τα υπάρχοντα φάρμακα της αγοράς. Αναμένουμε ένα νέο φάρμακο που θα έχει διάρκεια 18 μήνες, αλλά ακόμα δεν έχει κυκλοφορήσει.

 6. Χριστίνα Λέει: Ιανουάριος 22, 2020 at 8:08 μμ

  Καλησπέρα! Εγώ έχω κάνει μποτοξ και το έχω μετανιώσει. Τι να κάνω για να φύγει όσο πιο γρήγορα;

  • Πρόδρομος Παπαιωάννου Λέει: Ιανουάριος 27, 2020 at 8:29 πμ

   Δυστυχώς για το μποτοξ δεν υπάρχει αντίδοτο. Μετά το μήνα θα αρχίσει να υποχωρεί κάπως το αρχικό “πάγωμα” οπότε υπομονή…

 7. Ενώ υποβάλλομαι αρκετά χρόνια σε θεραπεία και ποτέ δεν είχα πρόβλημα, εντούτοις την τελευταια φορά που δέχθηκα θεραπεια βουτολινική τοξίνη (Μποτο x), το ίδιο βράδυ, δεν μπορούσα να κοιμηθώ από τον πόνο στο πρόσωπο (στα σημεία εφαρμογής) ενώ την άλλη μέρα δεν μπορούσα ούτε να πλύνω το πρόσωπό μου. Πονούσα. Η ιατρός μου είπε να βάλω πάγο (όπερ και εγένετο), αλλά είμαι σα να έχω φάει ξύλο! Την παρεπόμενη μέρα (σήμερα) πήγα κομμωτήριο και πονούσε το κεφάλι μου μπροστά κατά το λούσιμο και το χτένισμα. Φυσικά εξακολουθώ την εφαρμογή με πάγο κάθε λίγες ώρες και ο πόνος υποχωρεί. Πού οφείλεται αυτή η αντίδραση (σημειωτέον ότι το πρωί πριν τη θεραπεία είχα κάνει 40 λεπτά ηλιοθεραπεία, ενώ όταν έφυγα από το ιατρείο 17.30 το απόγευμα, ο ήλιος με είδε ελάχιστα).?

  • Πρόδρομος Παπαιωάννου Λέει: Σεπτέμβριος 17, 2019 at 5:46 μμ

   Η συνηθέστερη αιτία για πονοκέφαλο μετά από μπότοξ είναι η σχετικά βαθιά έγχυση και συγκεκριμένα όταν η βελόνα ακουμπήσει το κόκκαλο του μετώπου, όπου και μπορεί να δημιουργήσει μια αντίδραση του περιόστεου ή ένα μικρό αιμάτωμα, τα οποία προκαλούν και τον πόνο. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, χρειάζεται πάγο στα σημεία εφαρμογής και συνήθως περνάει μετά από 2-3 ημέρες. Εάν ο πόνος μετά το μπότοξ δεν υποχωρήσει, καλό θα ήταν να επισκεφτείτε τον θεράπων ιατρό.

 8. KAΛΗΣΠΕΡΑ! ΕΑΝ ΚΑΝΩ ΜΠΟΤΟΞ ΜΕΣΑ ΣΕ 20 ΜΕΡΕΣ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΜΕ ¨¨ΕΠΙΑΣΕ¨¨ ΘΑ ΕΧΩ ΘΕΜΑ?
  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • Πρόδρομος Παπαιωάννου Λέει: Αύγουστος 26, 2019 at 11:22 πμ

   Η σύσταση για επανάληψη του μπότοξ είναι μέσα τις πρώτες 15 ημέρες, αλλά μέχρι τις 20 ημέρες δε θα υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

 9. Σοφία Ντόκορου Λέει: Μάιος 30, 2019 at 3:19 μμ

  Διάβασα στο άρθρο σας πως ανάμεσα στα μέτρα για την παράταση ζωή του bottox είναι και η αποφυγή έντονων εκφράσεων.
  Η δερματολόγος που μου έκανε την εφαρμογή μου τόνισε πως για τις πρωτες ωρες θα πρέπει να κάνω αυτό ακριβώς!!..

  • Πρόδρομος Παπαιωάννου Λέει: Μάιος 30, 2019 at 7:03 μμ

   Οι περισσότερες συμβουλές προέρχονται από εμπειρικές παρατηρήσεις και δεν είναι απαραίτητα απόρροια κάποιας μελέτης. Στην πράξη βλέπουμε στα δικά μας περιστατικά ότι οι συμβουλές αυτές αποδίδουν και η διάρκεια του μπότοξ είναι συνήθως 6 μήνες.

 10. φωτεινή Λέει: Μάιος 28, 2019 at 12:36 πμ

  Γεια σας, τα νηματα σε σαγονι για ανορθωση είναι καλή αντιμετ΄πιση της χαλάρωσης; τώρα τελευταία ακούω συχνά πως είναι ψεύτικη μέθοδος

  • Πρόδρομος Παπαιωάννου Λέει: Μάιος 28, 2019 at 8:25 μμ

   Κάθε μέθοδος έχει τους περιορισμούς της και σίγουρα η καλύτερη μέθοδος αντιμετώπισης είναι το λίφτινγκ προσώπου. Εναλλακτικά με τα νήματα υπάρχει ένα πολύ ικανοποιητικό αποτέλεσμα, αλλά η διάρκεια τους ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο νήματος, το βαθμό χαλάρωσης και την ποιότητα των ιστών. Υπάρχουν, ωστόσο και νήματα που δεν προσφέρουν κανένα ορατό αποτέλεσμα, δηλαδή δεν είναι όλα τα νήματα το ίδιο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *