logo

Αρχική / Θεραπείες Προσώπου / Για ποιο λόγο δε διαρκεί η βουτολινική τοξίνη (Μποτο x) 6 μήνες;

Για ποιο λόγο δε διαρκεί η βουτολινική τοξίνη (Μποτο x) 6 μήνες;

Έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια μια δυσαρέσκεια των γυναικών σχετικά με την διάρκεια τη βουτολινική τοξίνη (Μποτο x). Οι φαρμακευτικές εταιρείες και οι ιατροί υπόσχονται 4-6 μήνες. Ωστόσο πολλές φορές το αποτέλεσμα είναι απογοητευτικό! Ορισμένες φορές η διάρκεια βουτολινική τοξίνη (Μποτο x) είναι λιγότερο από 2 μήνες ή ακόμα και έναν μήνα. Τι κρύβεται όμως πίσω από αυτή τη διαφορά;

Μεγάλη αραίωση βουτολινικής τοξίνης (Μποτο x)

Προκειμένου να έχει την απαραίτητη δράση η βοταλική τοξίνη στο μεσόφρυο, το μέτωπο, τα φρύδια και στο πόδι της χήνας είναι απαραίτητο να χορηγηθεί η κατάλληλη δοσολογία στα κατάλληλα σημεία. Έτσι, θα παραλύσει η συγκεκριμένη ομάδα μυών για το επιθυμητό διάστημα. Ωστόσο, εάν χρησιμοποιήσει κανείς μεγαλύτερη αραίωση της τοξίνης από αυτήν που προτείνεται και χορηγηθεί μικρότερη δοσολογία ανά σημείο, το αποτέλεσμα είναι

 1. να μην παραλύσει εντελώς η μυϊκή ομάδα και
 2. να αρχίσει να εμφανίζει κινητικότητα πολύ πριν τους 6 μήνες.

Το σημαντικότερο κριτήριο για την επιτυχία της θεραπείας είναι οι συνολικές μονάδες της τοξίνης ανά περιοχή. Και όχι ο αριθμός των τσιμπημάτων ή η ποσότητα του διαλύματος που χορηγείται.

Κακή συντήρηση-μεγάλος χρόνος παραμονής του φιαλιδίου

Από τη στιγμή που ανοιχτεί το φιαλίδιο της τοξίνης και γίνει η απαραίτητη διάλυση, η φύλαξη θα γίνεται στο ψυγείο. Και για σχετικά περιορισμένο διάστημα. Θεωρητικά, η προτεινόμενη μέγιστη διάρκεια φύλαξης είναι 8 ώρες μετά το άνοιγμα του φιαλιδίου.

Ωστόσο στην αισθητική ιατρική πρακτικά το διάστημα των 10 ημερών θεωρείται ασφαλές, προκειμένου να μη μειωθεί η δραστικότητα της τοξίνης. Εάν γίνει κακή συντήρηση σε πιο χαμηλή ή πιο υψηλή θερμοκρασία από την προτεινόμενη, ή για διάστημα μεγαλύτερο των 10 ημερών, μειώνεται σημαντικά η διάρκεια του αποτελέσματος της βουτολινικής τοξίνης (Μποτο x).

Αντισώματα κατά της τοξίνης

Έχει παρατηρηθεί ότι η χορήγηση της μίας ή της άλλης τοξίνης σε μεσοδιαστήματα μικρότερα των 3 μηνών, μπορεί να οδηγήσει σε ενεργοποίηση των αντισωμάτων κατά της τοξίνης. Τα συγκεκριμένα την καταστρέφουν και δεν της επιτρέπουν να δράσει σωστά και για την υποσχόμενη διάρκεια.

Πρακτικά αυτό είναι πολύ σύνηθες φαινόμενο, κατά το οποίο μια γυναίκα παραπονιέται μετά από 2 μήνες ότι το μπότοξ εξαφανίστηκε τελείως. Έτσι ο ιατρός της χορηγεί μια επαναληπτική δόση, προκειμένου να παρατείνει το αποτέλεσμα. Αυτό οδηγεί σε αυξημένη παραγωγή αντισωμάτων, μειώνοντας τη διάρκεια της βουτολινική τοξίνη (Μποτο x). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εμφανίζεται μεγαλύτερη ανοχή στη θεραπεία. Το ίδιο συμβαίνει και στην περίπτωση του touchup, δηλαδή της επαναληπτικής θεραπείας με μποτοξ 2 εβδομάδες μετά τη θεραπεία.

Πως μπορεί κανείς να παρατείνει τη διάρκεια της βουτολινικής τοξίνης (Μποτο x);

Βασική προϋπόθεση είναι η θεραπεία να γίνεται στη σωστή δοσολογία και στα κατάλληλα σημεία. Δεν έχει νόημα να ρωτάει κανείς πόσο κοστίζει η θεραπεία με μπότοξ, αλλά πόσες μονάδες θα χρησιμοποιηθούν στο συγκεκριμένο κόστος. Εκτός από την αραίωση, ένα φιαλίδιο που έχει συντηρηθεί σωστά και μόλις ανοίχτηκε έχει πολύ μακρότερη δράση, από ένα που βρίσκεται ήδη μερικές βδομάδες στο ψυγείο.

Αναφορικά με τις αντιγονικές δράσεις θα πρέπει να αποφεύγεται το touchup των δυο εβδομάδων. Καθώς και η επανάληψη της θεραπείας πριν τους 3 μήνες. Οι πρακτικές αυτές μπορεί προσωρινά να βελτιώνουν την εικόνα και να παρατείνουν το αποτέλεσμα για 2-3 εβδομάδες. Ωστόσο σε μελλοντικές θεραπείες προσώπου μειώνεται δραστικά η αποτελεσματικότητα.

Στις περιπτώσεις όπου η θεραπεία έχει μικρότερη αποτελεσματικότητα και συντομότερη δράση παρά τα παραπάνω μέτρα, χρειάζεται να γίνει δοκιμή με κάποια άλλη τοξίνη. Συγκεκριμένα, υπάρχουν δύο διαφορετικά είδη αλλαντικής τοξίνης, τύπου Α και τύπου Β. Όταν για παράδειγμα η τύπου Β αλλαντική τοξίνη βουτολινική τοξίνη (Μποτο x) είναι αναποτελεσματική, πρέπει να χρησιμοποιηθεί η τύπου Α τοξίνη (Dysport®). Σε κάθε περίπτωση πρέπει να χρησιμοποιούνται όσο γίνεται καθαρότερες μορφές της τοξίνης, απαλλαγμένες από πρωτεϊνικά φορτία, τα οποία είναι αυτά που ενεργοποιούν τα αντισώματα.

Τέλος πρέπει να λαμβάνονται κάποια μέτρα αμέσως μετά τη θεραπεία, που παρατείνουν τη διάρκεια της βουτολινικής τοξίνης (Μποτο x). Δεδομένου ότι η τοξίνη είναι πολύ ευαίσθητη και αδρανοποιείται σχεδόν αμέσως, χρειάζεται να αποφεύγει κανείς

 • τα πολύ ζεστά μπάνια,
 • το κάπνισμα,
 • το αλκοόλ και
 • τις έντονες κινήσεις του προσώπου για 12 ώρες μετά την εφαρμογή.

Πριν αποφασίσει κανείς αυθαίρετα ότι «τρώει το μπότοξ πολύ γρήγορα» ή ότι δεν τον πιάνει η βουτολινική τοξίνη (Μποτο x) πλέον, οφείλει να αναζητήσει μια δεύτερη γνώμη ενός ειδικού και να δοκιμάσει τα παραπάνω βήματα. Το πιθανότερο είναι ακολουθώντας τα παραπάνω βήματα να μπορέσει να αποκτήσει κανείς το επιθυμητό αποτέλεσμα για το επιθυμητό διάστημα. Προσοχή θα πρέπει να υπάρχει και στις προσφορές  βουτολινικής τοξίνης (Μποτο x) που υπάρχουν, καθώς πολλές από αυτές μπορεί να σας “κοστίσουν” περισσότερο.

 

 

beauty-has-no-filter-blog


Σχόλια

 1. Μάνια Λέει: Μάιος 1, 2019 at 5:47 μμ

  Καλησπέρα σας, τελευτσια τοσο η βουτολινική τοξίνη (Μποτο x) οσο κσι το dysport μου δισρκει περιπου 2 μηνες. Οταν ρωτησα τον γιατρο ποσο διαλυει το dysport μου είπε 10 φορες. Ειναι σωστη η δοση αυτη, ή τελικα ειναι πολυ αραιο και γισυτο δεν υπαρχει αποτελεσμα;

  • Πρόδρομος Παπαιωάννου Λέει: Μάιος 2, 2019 at 11:01 πμ

   Η αραίωση του μπότοξ δεν παίζει τόσο ρόλο στη διάρκεια του αποτελέσματος, αλλά η ποσότητα των μονάδων που θα τοποθετηθούν σε κάθε σημείο. Τόσο η βουτολινική τοξίνη (Μποτο x) όσο και το Dysport έχουν παρόμοια δράση, η οποία κάποιες φορές είναι μειωμένη λόγω παρτίδας ή λόγω τρόπου φύλαξης του φαρμάκου. Εναλλακτικά υπάρχει και το Bocouture, σε περίπτωση που το βουτολινική τοξίνη (Μποτο x) και το Dysport έχουν μειωμένη διάρκεια.

 2. Νικολεττα Λέει: Απρίλιος 19, 2019 at 6:21 μμ

  Γεια σας
  Ο γιατρός μ έβαλε βουτολινική τοξίνη (Μποτο x) στο πιγούνι κ στο λαιμό ενώ δεν το χρειαζόμουν με σποτελεσμα να μην μπορώ ν ανοίξω καλά υο στόμα μου ούτε να χαμογελάσω! Τι μπορώ να κάνω; Θα μου φυγει; Ο γιατρός μου είπε ότι μου έκανε λάθος ..ζήτησα μόνο στο περίγραμμα από την αρχή και εκείνος επέμενε! Τώρα διορθώνεται;

  • Πρόδρομος Παπαιωάννου Λέει: Απρίλιος 22, 2019 at 9:10 πμ

   Δυστυχώς δεν υπάρχει αντίδοτο για το μπότοξ και θα πρέπει να περιμένει κανείς να περάσει η δράση του. Συνήθως για την περιοχή αυτή χρειάζεται 2-3 μήνες μέχρι να υποχωρήσει τελείως.

 3. Νατάσσα Λέει: Απρίλιος 4, 2019 at 1:28 μμ

  Καλησπέρα σας, κι εγώ ανηκω στην κατηγορία του μποτοξ που διήρκησε περιπου 2 μηνες. Οποτε την επόμενη φορά να ρωτησω πόσες μονάδες θα χρησιμοποιησουν βάλουν και πως θα το διαπίστωσε αυτό, προκειμένου να μην εξαπατηθω? Ευχαριστω

  • Πρόδρομος Παπαιωάννου Λέει: Απρίλιος 4, 2019 at 1:35 μμ

   Υπάρχουν διάφορα σκευάσματα από διαφορετικές εταιρίες στην αγορά και συνήθως εάν κάποιο δεν είναι πολύ δραστικό, δοκιμάζουμε κάποιο άλλο. Η δοσολογία του μποτοξ παίζει πολύ μεγάλο ρόλο αλλά αυτό μπορεί να το ξέρει μόνο ο εκάστοτε ιατρός.

 4. Κωνσταντίνα Λέει: Απρίλιος 2, 2019 at 3:01 μμ

  Έκανα πρόσφατα dysport. Προκαλεί φαγούρα σε σημεία του σωματος? Ευχαριστω

  • Πρόδρομος Παπαιωάννου Λέει: Απρίλιος 10, 2019 at 10:59 πμ

   Είναι εξαιρετικά σπάνιο να προκαλέσει φαγούρα το Dysport, ωστόσο έχουν αναφερθεί περιπτώσεις αλλεργικών αντιδράσεων σε άτομα που είναι γενικότερα αλλεργικά στο αυγό.

 5. Πρόδρομος Παπαιωάννου Λέει: Φεβρουάριος 26, 2019 at 6:21 μμ

  Δεν υπάρχει περιορισμός, πολλές φορές γίνονται ταυτόχρονα

 6. Σε πόσο διάστημα μετά τη βουτολινική τοξίνη (Μποτο x) μπορώ να κάνω μεσοθεραπεία σε πρόσωπο και λαιμό?

  • Πρόδρομος Παπαιωάννου Λέει: Μάρτιος 4, 2019 at 7:00 μμ

   Δεν υπάρχει αντένδειξη και πολλές φορές μπορούν να γίνουν και ταυτόχρονα βουτολινική τοξίνη (Μποτο x) μαζί με μεσοθεραπεία

 7. Εχω κανει 3φορες γεμισμα στα χειλη με υαλουρονικο οξυ, αλλα δεν κραταει πανω απο 3 εβδομαδες, εχω δοκιμασει σε τρεις διαφορερικους ιατρους και δυο διαφορετικά υλικα. Γιατι συμβαινει αυτο;

  • Πρόδρομος Παπαιωάννου Λέει: Φεβρουάριος 11, 2019 at 6:58 μμ

   Ο βασικότερος λόγος που δε διαρκεί το υαλουρονικό στα χείλη είναι τα ακατάλληλα υλικά, που μπορεί να παρέχονται σε ιατρεία ακόμα και χωρίς τη γνώση των ιατρών. Η διάρκεια συνήθως είναι 6-10 μήνες με ελάχιστες εξαιρέσεις όπου μπορεί να είναι 3-4 μήνες λόγω αυξημένης διάσπασης του υλικού από τον οργανισμό.

 8. Έχω κάνει μποτοξ πριν 5 μήνες αλλά από τον τρίτο μήνα άρχισα να νιώθω κατά διαστήματα και συνήθως όταν έχω ημικρανία το μέτωπο μου μουδιασμένο σαν ξένο και αναρωτιέμαι είναι αο το μποτοξ η να ψάξω κάτι άλλο; ευχαριστω

  • Πρόδρομος Παπαιωάννου Λέει: Σεπτέμβριος 24, 2018 at 6:40 μμ

   Πονοκέφαλοι και μουδιάσματα δεν είναι σπάνια μετά τη θεραπεία με μπότοξ και είναι άνευ σημασίας. Είναι εντονότεροι την πρώτη φορά που κάνει κανείς τη θεραπεία και δεν εφμανίζεται τις επόμενες φορές. Επίσης μπορεί κανείς να δοκιμάσει κάποιο εναλλακτικό φάρμακο όπως το Dysport διότι μερικοί ασθενείς εμφανίζουν τέτοιες παρενέργειες με το ένα ή το άλλο φάρμακο.

 9. Το μποτοξ στα χέρια πόσο κρατάει? Έχω υπέριδρωσια κ είναι η μόνη λύση.

  • Πρόδρομος Παπαιωάννου Λέει: Ιούνιος 3, 2018 at 10:26 πμ

   Συνήθως το μποτοξ για υπεριδρωσία κρατάει 6 μήνες, εφόσον γίνει με την κατάλληλη δοσολογία

 10. Καλησπέρα σας.
  Έχω κάνει θεραπεία με βουτολινική τοξίνη (μποτο x) στα μάτια και πάνω από τα φρύδια καθώς και υαλουρονικο στις ρινοπαρειακες πριν ενα μηνα
  Θα έχω πρόβλημα αν κάνω fractional laser?

  • Πρόδρομος Παπαιωάννου Λέει: Μάρτιος 26, 2018 at 5:20 μμ

   Εφόσον γίνει laser ή οποιαδήποτε άλλη μορφή θεραπείας με ενέργεια στο σημείο που έγινε η έγχυση υαλουρονικού υπάρχει πιθανότητα να απορροφηθεί πιο γρήγορα. Πρόβλημα σίγουρα δε δημιουργείται. Το fractional ωστόσο θεωρείται παρακινδυνευμένο τέτοια εποχή λόγω του κινδύνου δυσχρωμίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *