logo

Αρχική / Επεμβάσεις Προσώπου / Τα 5 σημαντικότερα λάθη στη βλεφαροπλαστική και πώς να τα αποφύγετε

Τα 5 σημαντικότερα λάθη στη βλεφαροπλαστική και πώς να τα αποφύγετε

Τα 5 σημαντικότερα λάθη στη βλεφαροπλαστική και πώς να τα αποφύγετε

Μια επέμβαση με όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον, τόσο από άνδρες όσο και από γυναίκες, η βλεφαροπλαστική μπορεί πραγματικά να μεταμορφώσει την αισθητική εμφάνιση του προσώπου. Δεν είναι λίγες, ωστόσο, οι φορές που ακούμε για επεμβάσεις με παρενέργειες και άσχημα αποτελέσματα. Ο πλαστικός χειρουργός μας, Δρ. Πρόδρομος Παπαϊωάννου παρουσιάζει και εξηγεί τα 5 σημαντικότερα λάθη στη βλεφαροπλαστική και πώς μπορείτε να τα αποφύγετε.

 

Είναι η βλεφαροπλαστική κατάλληλη για μένα;

 

Προτού επιλέξει κανείς να επισκεφτεί κάποιο εξειδικευμένο πλαστικό χειρουργό ή κλινική, για την ενημέρωση για επεμβάσεις βλεφαροπλαστικής, καλό είναι να είναι σε θέση να απαντήσει, αντικειμενικά, στις παρακάτω ερωτήσεις:

 • είναι τα βλέφαρα κρεμασμένα;
 • υπάρχει μόνιμη κούραση στο βλέμμα;
 • η κούραση στα μάτια επιμένει ακόμα και μετά από έναν καλό ύπνο;

Πιθανότατα η βλεφαροπλαστική είναι η κατάλληλη επέμβαση προκειμένου να αποκατασταθεί η εικόνα των ματιών. Είναι σχετικά εύκολο να αντιληφθεί κανείς πότε είναι η κατάλληλη ηλικία για να προβεί κανείς σε μια τέτοια διόρθωση. Η πιο συχνή ενόχληση στα πάνω βλέφαρα είναι με το βάψιμο των ματιών. Πολλές γυναίκες παραπονιούνται ότι δε μπορούν πλέον να βάψουν σωστά το μάτι, διότι περισσεύει πολύ δέρμα και καλύπτει το βλέφαρο μέχρι τις βλεφαρίδες.

 

Σε πιο προχωρημένες περιπτώσεις, η περίσσεια δέρματος και η χαλάρωση μπορεί να επηρεάζει ακόμα και την όραση, μειώνοντας το οπτικό πεδίο. Στα κάτω βλέφαρα, η συνήθης εικόνα που απαιτεί διόρθωση έχει να κάνει με τις σακούλες κάτω από τα μάτια ή σε συνδυασμό με χαλάρωση του δέρματος. Κοιτώντας το πρόσωπο στον καθρέφτη και τραβώντας το δέρμα προς τα πίσω, η εικόνα αυτή βελτιώνεται.

 

Η βλεφαροπλαστική είναι μια από τις συχνότερες αισθητικές επεμβάσεις στην πλαστική χειρουργική. Είναι μικρής διάρκειας, έχει μικρή αποθεραπεία και συνήθως διενεργείται με τοπική αναισθησία, χωρίς παραμονή στην κλινική. Ωστόσο δεν είναι μια απλή επέμβαση. Η διόρθωση των βλεφάρων είναι μια από τις πολυπλοκότερες επεμβάσεις στην πλαστική χειρουργική και απαιτεί μεγάλη εξειδίκευση και εμπειρία, προκειμένου να αποφευχθούν λάθη που μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρά αισθητικά ή και λειτουργικά προβλήματα.

 

Για ποιους λόγους η βλεφαροπλαστική είναι τόσο δυσχερής;

Δρ. Παπαϊωάννου λάθη βλεφαροπλαστική και πώς να τα αποφύγετε

Η πρώτη παγίδα ξεκινάει με την επιλογή των κατάλληλων ασθενών που χρειάζονται βλεφαροπλαστική και την κατάλληλη τεχνική για τον καθένα. Η σωστή ανάλυση των βλεφάρων δεν έχει να κάνει με αυτά που βλέπει το κοινό μάτι.

Πρέπει να εκτιμηθεί εκτός από το δέρμα, η κατάσταση και ποσότητα του λίπους που υπάρχει, η ελαστικότητα των συνδέσμων και σκληρών μερών των βλεφάρων, η απώλεια όγκου γύρω από τα μάτια, τυχόν ασυμμετρίες, η λειτουργία των μυών και πολλοί άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την πραγματοποίηση της επέμβασης. Σε πολλές περιπτώσεις, ασθενείς που προσέρχονται για βλεφαροπλαστική τελικά καταλήγουν να χρειάζονται άλλου τύπου διόρθωση, όπως λιπομεταφορά, ενδοσκοπικό λίφτινγκ ή λίφτινγκ μέσου προσώπου.

Η ίδια η επέμβαση είναι επίσης πολύ απαιτητική, διότι όλες οι διορθώσεις αφορούν κινήσεις ακριβείας μικρότερες του χιλιοστού, σε μια περιοχή που δε συγχωρεί λάθη. Το μάτι είναι όργανο ιδιαίτερα ευαίσθητο και όλοι οι χειρουργικοί χειρισμοί πρέπει να σέβονται τις ανατομικές σχέσεις.

Όταν γίνει σωστά, η βλεφαροπλαστική είναι μια επέμβαση με θεαματικό αποτέλεσμα

Ας δούμε μερικά από τα συχνότερα λάθη στη βλεφαροπλαστική.

 

Λάθος στη βλεφαροπλαστική #1: υπερβολική αφαίρεση λίπους

 

Το λίπος που υπάρχει τόσο στο πάνω, όσο και στο κάτω βλέφαρο είναι αυτό που προβάλλει και δημιουργεί την εικόνα της σακούλας. Ωστόσο το λίπος αυτό δε μεγαλώνει ιδιαίτερα στη διάρκεια της ζωής μας. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι χάνει τη στήριξή του και προβάλλει περισσότερο προς τα έξω.

Άρα σκοπός είναι η επανατοποθέτηση του λίπους στη σωστή περιοχή και όχι η υπερβολική αφαίρεσή του. Όταν αφαιρείται υπέρμετρα, το αποτέλεσμα είναι ένα άδειο, αποσκελετωμένο μάτι που φαίνεται σα να “κάθεται” μέσα στις κόγχες. Αυτή είναι μια εικόνα που προσδίδει περισσότερα χρόνια στην εικόνα του προσώπου, αντί να τα μειώνει.

Τα τελευταία χρόνια, με την εξέλιξη της τεχνικής, πλέον προτιμούμε να προσθέτουμε λίπος με λιπομεταφορά γύρω από το μάτι, αντί να το αφαιρούμε επιθετικά.

 

Λάθος στη βλεφαροπλασική #2: υπερβολικές μελανιές μετά την επέμβαση

 

Η κατάλληλη και καθαρή χειρουργική τεχνική εξασφαλίζει μια γρήγορη αποθεραπεία με ελάχιστες μελανιές. Ωστόσο, σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να αναπτυχθεί αιμάτωμα, το οποίο εκτός από μεγάλο χρόνο αποθεραπείας, μπορεί να οδηγήσει και σε λειτουργικά προβλήματα του ματιού. Αν και αυτή είναι μια επιπλοκή που δε μπορεί να αποφευχθεί πάντα, η μείωση του κινδύνου έχει να κάνει με την εμπειρία του χειρουργού και την αρτιότητα της επέμβασης.

 

Λάθος στη βλεφαροπλασική #3: ασυμμετρίες των ματιών

 

Ακριβώς επειδή η βλεφαροπλαστική είναι μια επέμβαση υψηλής “κοπτικής και ραπτικής”, οι ελάχιστες παρεκκλίσεις στον τρόπο αφαίρεσης ή συρραφής μπορούν να δημιουργήσουν ορατές ασυμμετρίες στο βλέμμα. Η ασυμμετρία μπορεί να προκληθεί λόγω υπερβολικής αφαίρεσης δέρματος ή λίπους στο ένα μάτι, ή λόγω της διαφορετικής επούλωσης που μπορούν να εμφανίσουν τα βλέφαρα στη διάρκεια της αποθεραπείας.

 

Λάθος στη βλεφαροπλασική #4: λάθος θέση του κάτω βλεφάρου

 

H αφαίρεση περισσότερων μικροχιλιοστών του δέρματος στο κάτω βλέφαρο από όσα είναι απαραίτητα είναι ένα από τα συχνότερα λάθη στη βλεφαροπλαστική επέμβαση, που μπορεί να οδηγήσει σε ριζική μετατόπιση προς τα κάτω. Στην περίπτωση αυτή, αλλάζει σχήμα το μάτι και προβάλλει περισσότερο το ασπράδι του ματιού. Σε πιο βαριές περιπτώσεις, μπορεί να προκληθεί ακόμα και εκτρόπιο, δηλαδή αναστροφή των βλεφαρίδων προς τα κάτω, το οποίο είναι λειτουργικό πρόβλημα.

 

Λάθος στη βλεφαροπλαστική #5: Δεν κλείνει πλήρως το μάτι

 

Όταν γίνει υπερβολική αφαίρεση του δέρματος του πάνω βλεφάρου ή γίνει σε πολύ χαμηλό σημείο κοντά στις βλεφαρίδες, μπορεί να προκληθεί ατελές κλείσιμο των βλεφάρων, που περιγράφεται ως λαγόφθαλμο. Η κατάσταση αυτή μπορεί να είναι προσωρινή και να έχει να κάνει με το οίδημα ή την επούλωση των βλεφάρων, ωστόσο εάν είναι μόνιμη, χρειάζεται χειρουργική αποκατάσταση.

 

Πώς αποφεύγονται τα λάθη στη βλεφαροπλαστική;

 

λάθη βλεφαροπλαστικής Δρ. Παπαϊωάννου ΘεσσαλονίκηΒασική προϋπόθεση για να αποφύγετε τα λάθη στη βλεφαροπλαστική είναι η εμπειρία του χειρουργού. Εκτός από την τεχνική αρτιότητα της επέμβασης, είναι  εξίσου σημαντικό να γίνει μια σωστή εκτίμηση της ανατομίας του κάθε ατόμου και να προβλεφθούν πιθανά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν. Κάθε πρόσωπο είναι διαφορετικό και έχει διαφορετικές τεχνικές απαιτήσεις, προκειμένου να επιτευχθεί ένα πλήρως ικανοποιητικό αποτέλεσμα με ελαχιστοποίηση των πιθανών επιπλοκών.

 

Σε περίπτωση που έχει προηγηθεί επέμβαση και υφίστανται κάποια από τα προβλήματα που αναφέρονται, η διορθωτική βλεφαροπλαστική μπορεί να αποκαταστήσει πολλές από τις αισθητικές και λειτουργικές δυσμορφίες.

 

Κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και χρειάζεται εξατομικευμένη αντιμετώπιση. Η απόφαση για μια επέμβαση είναι σημαντικό και η καθοδήγηση από Πριν αποφασίσετε για την επέμβαση, αναζητήστε κάποιον εξειδικευμένο πλαστικό χειρουργό με εμπειρία στο συγκεκριμένο αντικείμενο.

 

Στην κλινική Παπαϊωάννου προσφέρουμε συμβουλευτική και συνεχή υποστήριξη, για την λύση αποριών και να καταλήξουμε στο ιδανικό, φυσικό αισθητικό αποτέλεσμα που θα αναδείξει την εμφάνισή τους.

 

 

beauty-has-no-filter-blog

 


Σχόλια

 1. Καλημέρα σας γιατρέ έχω κάνει βλέφαρο πλαστική άνω και κάτω βλεφάρων και στα κάτω βλέφαρα έχω βάλει και λιπακι, είμαι στην 19ημερα και το δεξί μάτι δείχνει βουρκωμενο αν θέλετε σας στέλνω και φωτό.Εχω μιλήσει με τον γιατρό και μου είπε να συνεχίσω το κολλυριο.Θα ήθελα από εσάς να μου πείτε αν έχω κάνει εκτροπιο και μετά από πόσες ημέρες εμφανίζεται.

  • Πρόδρομος Παπαιωάννου Λέει: Οκτώβριος 4, 2021 at 9:01 πμ

   Είναι προτιμότερο να απευθυνθείτε στον ιατρό σας για τα οποία θέματα προκύπτουν μετά την επέμβαση. Το εκτρόπιο έχει μια πολύ χαρακτηριστική εικόνα, όπου το κάτω βλέφαρο φαίνεται σα να κρεμάει και ο επιπεφυκότας είναι εκτεθειμένος, με αποτέλεσμα να υπάρχει μόνιμη φλεγμονή που επιδεινώνει το πρόβλημα.

 2. Καλησπερα σας γιατρέ,έχω εκ γενετής μια μικρη ασυμμετρία στα μάτια και λίγο παραπανω λιπος στην άκρη των ματιών.Το Βλεμμα μου φαίνεται κουρασμενο καθώς είναι λίγο καθοδικα τα μάτια μου.Συνισταται βλεφαροπλαστικη για την διορθωση αυτών των ατελειών?
  Σας ευχαριστώ

  • Πρόδρομος Παπαιωάννου Λέει: Οκτώβριος 4, 2021 at 9:38 πμ

   Εφόσον υπάρχει καθοδική θέση της γωνίας, εκτός από βλεφαροπλαστική χρειάζεται συνήθως και κανθοπλαστική ή κάποια άλλη διόρθωση. Τα βλέφαρα είναι αρκετά πολύπλοκα στην ανατομία τους και θα ήταν σκόπιμο να γίνει μια εξέταση από κοντά.

 3. Αγαπιτε γιατρέ
  εκανα βλεφαροπλαστικη πριν δύο μήνες κ βλέπω ότι υπάρχει ασύμμετρα στο δεξί μάτι.. είναι πιο πεσμένο
  Εάν χρειαστεί να κάνω διόρθωση μετα από πόσο καιρο μπορεί να γίνει ?
  Ευχαριστω

  • Πρόδρομος Παπαιωάννου Λέει: Ιούλιος 14, 2021 at 8:35 πμ

   Οι διορθωτικές επεμβάσεις καλό είναι να γίνονται τουλάχιστον 6 μήνες μετά την πρώτη επέμβαση

 4. Άγγελος Λέει: Ιούνιος 15, 2021 at 8:31 μμ

  Γειά σας,
  Τι σημάδια αφήνει η επέμβαση ?
  Ευχαριστώ

  • Πρόδρομος Παπαιωάννου Λέει: Ιούλιος 14, 2021 at 8:44 πμ

   Στα πάνω βλέφαρα η βλεφαροπλαστική δεν αφήνει σχεδόν καθόλου σημάδι

 5. Τοδερης Λουτσιανο Λέει: Απρίλιος 26, 2021 at 4:21 μμ

  Γιατρε σας χαιρετω..εσεις κανετε βλεφαροπλαστικη με plexr η με την κλασσικη μεθοδο με νυστερι;
  Εαν σας στειλω μερικες φωτο στο εμαιλ σας μπορειτε να μου πειτε το κοστος της επεμβασης;
  Το ρωτω αυτο διοτι μενω εξωτερικο και θελω να ερθω να κανω απευθειας την επεμβαση χωρις να χρειαστει να ξαναρθω;
  Τα ραμματα μπορει να τα αφαιρεσει και ορθοπεδικος πχ;
  Ειμαι λογοθεραπευτης στο επαγγελμα.
  Σας ευχαριστω πολυ.

  • Πρόδρομος Παπαιωάννου Λέει: Απρίλιος 26, 2021 at 7:05 μμ

   Ναι βεβαίως μπορείτε να στείλετε μερικές φωτογραφίες για μια πρώτη εκτίμηση. Με την κλασική επέμβαση μπορούμε να διορθώσουμε πλήρως την εικόνα των βλεφάρων, τη χαλάρωση, την κατανομή του λίπους κτλ. Με την εξάχνωση η διόρθωση αφορά περιπτώσεις ήπιας χαλάρωσης. Το ράμμα είναι ένα ενιαίο και δεν έχει κόμπους, θα μπορούσατε να το αφαιρέσετε ακόμα και ο ίδιος μετά από 5 μέρες.

 6. Καραμπατσου Ειρηνη Μαρια Λέει: Μάρτιος 27, 2021 at 3:21 μμ

  Καλησπερα.Πριν περιπου ενα χρονο εκανα θεραπεια με prostolane για τις σακουλες.Απο εκεινη τη στιγμη ταλαιπωρουμε γτ οχι μονο δεν ξεπρηστικα απο τοτε,αλλα αφου ο συγκεκριμενος γιατρος προσφερθηκε να μ διορθωσει το προβλημα με βλεφαροπλαστικη δεν διορθωθηκαν τα πραγματα.Ακομα το ενα μ ματι ειναι πολυ πρησμενο.Και δεν εχω καμια σχεση με τον εαυτο μ πριν τις ενεσεις.Δεν θελω σε καμια περιπτωση να μεινω ετσι.Εχω πεσει σε καταθλιψη και δεν ξερω τι να κανω.

  • Πρόδρομος Παπαιωάννου Λέει: Απρίλιος 5, 2021 at 10:04 πμ

   Οι ενέσεις Prostolane είναι λιπολυτικές και δεν είναι ενδεδειγμένες για έγχυση στο λίπος των ματιών, το οποίο είναι δομικό λίπος και όχι όπως αυτό που έχουμε στο υπόλοιπο σώμα μας. Όσον αφορά στο πρήξιμο, θα πρέπει να το εξετάσουμε από κοντά για να εξακριβώσουμε με ποιον τρόπο θα μπορούσε να βελτιωθεί.

 7. Αλεξόπουλος Θεόδωρος Λέει: Φεβρουάριος 22, 2021 at 9:46 μμ

  Καλησπέρα γιατρέ συγχαρητήρια για το έργο που επιτελείται , είμαι 67ετων άντρας και όλη μέρα οδηγώ μηχανή τα τελευταία 2-3 χρόνια πεφτουν τα πάνω φλεφαρα μου και κλείνουν τα μάτια μου φοβάμαι μην τρακαρω …. μπορώ να κάνω βλέφαρο πλαστική ;;;

  • Πρόδρομος Παπαιωάννου Λέει: Φεβρουάριος 23, 2021 at 5:11 μμ

   Καλησπέρα και ευχαριστούμε για τα καλά λόγια. Εφόσον υπάρχει περιορισμός της όρασης από τη χαλάρωση των βλεφάρων με περιορισμό του πεδίου, θα ήταν απόλυτη ένδειξη για βλεφαροπλαστική, για λόγους λειτουργικούς αλλά και αισθητικούς. Για περισσότερες πληροφορίες μπορούμε να μιλήσουμε τηλεφωνικά ή να κανονίσουμε να εξετάσουμε το πρόβλημα από κοντά.

 8. Νικολαου Ελενη Λέει: Ιανουάριος 5, 2021 at 7:44 πμ

  Εκανα βλεφαροπλαστικη εχουν περασει 8 μέρες βλέπω ασυμμετρία συγκεκριμένο το δεξιό ματι είναι ασυμετρο εχω στεναχωρηθεί πολυ πως μπορώ να το διορθώσω ευχαριστώ

  • Πρόδρομος Παπαιωάννου Λέει: Ιανουάριος 7, 2021 at 5:40 μμ

   Είναι σχετικά νωρίς ακόμα μετά από τη βλεφαροπλαστική για να εκτιμήσει κανείς το αποτέλεσμα. Συνήθως μετά τους 6 μήνες μπορεί να φανεί αν υπάρχει κάποια υπολειπόμενη ασυμμετρία.

 9. Γαρυφαλλιά Γιαγκιόζη Λέει: Δεκέμβριος 16, 2020 at 11:22 μμ

  Αγαπητέ ιατρε σας στέλνω από Κρήτη! Είμαι 46 ετών και χρειάζομαι βλέφαροπλαστική καθότι τα πάνω μου βλέφαρα είναι πεσμένα και δυσκολεύομαι να βαφτω κι έχω σακούλες και έντονο πρήξιμο στα κάτω βλέφαρά κάθε πρωι. Απευθύνθηκα σε πλαστικό εδώ στη πόλη μου και ζήτησα υαλουρονικό για τις σακούλες. Όμως μου είπε ότι τπτ δε θα με καλύψει κι ότι χρειάζομαι επέμβαση. Ξεχωριστά όμως άνω και κάτω γιατι λέει αν τα κάνω μαζί δε θα μπορώ να ανοίξω τα μάτια μου θα ζοριστω κτλ κτλ.Μάλιστα επιμένει να κάνω πρώτα άνω ενώ εγώ έχω πιο πολύ θέμα κάτω! Εσας ποια είναι η γνώμη σας;;Να κάνω 2 ξεχωριστες επεμβάσεις ή μία τη στιγμή που σίγουρα πρέπει να γίνει και άνω και κάτω βλέφαροπλαστική; Η γνώμη σας θα μου φανεί πολύτιμη!!

  • Πρόδρομος Παπαιωάννου Λέει: Δεκέμβριος 17, 2020 at 7:18 μμ

   Χαιρετισμούς από Θεσσαλονίκη! Η βλεφαροπλαστική γίνεται σχεδόν πάντα ταυτόχρονα πάνω και κάτω, καθώς δεν υπάρχει κανένας λόγος να υποστεί κανείς διπλή αποθεραπεία. Τα μάτια μπορεί όντως για 1-2 μέρες να ανοίγουν λίγο πιο δύσκολα, αλλά αυτό μπορεί να γίνει έτσι κι αλλιώς στην άνω βλεφαροπλαστική. Εφόσον θέλετε να συζητήσουμε για άλλες λεπτομέρειες μπορείτε να καλέσετε στο ιατρείο και συζητήσουμε τηλεφωνικά.

 10. ΟΛΓΑ ΠΟΛΑΚΗ Λέει: Σεπτέμβριος 5, 2020 at 6:32 μμ

  Αγαπητέ γιατρέ, καλήσπερα. Είμαι 43 ετών και στο αριστερό μου μάτι έχω εκ γενετής πολύ μεγάλη μυωπία, έως -10, ενώ το δεξί μάτι λειτουργεί άψογα. Δεν ξέρω αν αυτό ευθύνεται για το ότι στο δεξί η σακούλα στο κάτω βλέφαρο είναι αρκετά μεγαλύτερη και με ενοχλεί αισθητικά, ενώ το αριστερό είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Γίνεται βλέφαροπλαστική μόνο σε ένα μάτι;

  • Πρόδρομος Παπαιωάννου Λέει: Σεπτέμβριος 7, 2020 at 7:01 μμ

   Εφόσον υπάρχει τόσο έντονη ασυμμετρία μπορεί να γίνει βλεφαροπλαστική μόνο στη μία πλευρά, ή να γίνει και στα δύο με ασύμμετρο τρόπο, ώστε να επέλθει συμμετρία. Η βλεφαροπλαστική είναι πολύ λεπτομερής επέμβαση και χρειάζεται σίγουρα να γίνει μια εκτίμηση από κοντά για να αποφασίσουμε την ιδανική τεχνική.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *