logo

Αρχική / Επεμβάσεις Προσώπου / Τα 5 σημαντικότερα λάθη στη βλεφαροπλαστική και πώς να τα αποφύγετε

Τα 5 σημαντικότερα λάθη στη βλεφαροπλαστική και πώς να τα αποφύγετε

Τα 5 σημαντικότερα λάθη στη βλεφαροπλαστική και πώς να τα αποφύγετε

Μια επέμβαση με όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον, τόσο από άνδρες όσο και από γυναίκες, η βλεφαροπλαστική μπορεί πραγματικά να μεταμορφώσει την αισθητική εμφάνιση του προσώπου. Δεν είναι λίγες, ωστόσο, οι φορές που ακούμε για επεμβάσεις με παρενέργειες και άσχημα αποτελέσματα. Ο πλαστικός χειρουργός μας, Δρ. Πρόδρομος Παπαϊωάννου παρουσιάζει και εξηγεί τα 5 σημαντικότερα λάθη στη βλεφαροπλαστική και πώς μπορείτε να τα αποφύγετε.

 

Είναι η βλεφαροπλαστική κατάλληλη για μένα;

 

Προτού επιλέξει κανείς να επισκεφτεί κάποιο εξειδικευμένο πλαστικό χειρουργό ή κλινική, για την ενημέρωση για επεμβάσεις βλεφαροπλαστικής, καλό είναι να είναι σε θέση να απαντήσει, αντικειμενικά, στις παρακάτω ερωτήσεις:

 • είναι τα βλέφαρα κρεμασμένα;
 • υπάρχει μόνιμη κούραση στο βλέμμα;
 • η κούραση στα μάτια επιμένει ακόμα και μετά από έναν καλό ύπνο;

Πιθανότατα η βλεφαροπλαστική είναι η κατάλληλη επέμβαση προκειμένου να αποκατασταθεί η εικόνα των ματιών. Είναι σχετικά εύκολο να αντιληφθεί κανείς πότε είναι η κατάλληλη ηλικία για να προβεί κανείς σε μια τέτοια διόρθωση. Η πιο συχνή ενόχληση στα πάνω βλέφαρα είναι με το βάψιμο των ματιών. Πολλές γυναίκες παραπονιούνται ότι δε μπορούν πλέον να βάψουν σωστά το μάτι, διότι περισσεύει πολύ δέρμα και καλύπτει το βλέφαρο μέχρι τις βλεφαρίδες.

 

Σε πιο προχωρημένες περιπτώσεις, η περίσσεια δέρματος και η χαλάρωση μπορεί να επηρεάζει ακόμα και την όραση, μειώνοντας το οπτικό πεδίο. Στα κάτω βλέφαρα, η συνήθης εικόνα που απαιτεί διόρθωση έχει να κάνει με τις σακούλες κάτω από τα μάτια ή σε συνδυασμό με χαλάρωση του δέρματος. Κοιτώντας το πρόσωπο στον καθρέφτη και τραβώντας το δέρμα προς τα πίσω, η εικόνα αυτή βελτιώνεται.

 

Η βλεφαροπλαστική είναι μια από τις συχνότερες αισθητικές επεμβάσεις στην πλαστική χειρουργική. Είναι μικρής διάρκειας, έχει μικρή αποθεραπεία και συνήθως διενεργείται με τοπική αναισθησία, χωρίς παραμονή στην κλινική. Ωστόσο δεν είναι μια απλή επέμβαση. Η διόρθωση των βλεφάρων είναι μια από τις πολυπλοκότερες επεμβάσεις στην πλαστική χειρουργική και απαιτεί μεγάλη εξειδίκευση και εμπειρία, προκειμένου να αποφευχθούν λάθη που μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρά αισθητικά ή και λειτουργικά προβλήματα.

 

Για ποιους λόγους η βλεφαροπλαστική είναι τόσο δυσχερής;

Δρ. Παπαϊωάννου λάθη βλεφαροπλαστική και πώς να τα αποφύγετε

Η πρώτη παγίδα ξεκινάει με την επιλογή των κατάλληλων ασθενών που χρειάζονται βλεφαροπλαστική και την κατάλληλη τεχνική για τον καθένα. Η σωστή ανάλυση των βλεφάρων δεν έχει να κάνει με αυτά που βλέπει το κοινό μάτι.

Πρέπει να εκτιμηθεί εκτός από το δέρμα, η κατάσταση και ποσότητα του λίπους που υπάρχει, η ελαστικότητα των συνδέσμων και σκληρών μερών των βλεφάρων, η απώλεια όγκου γύρω από τα μάτια, τυχόν ασυμμετρίες, η λειτουργία των μυών και πολλοί άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την πραγματοποίηση της επέμβασης. Σε πολλές περιπτώσεις, ασθενείς που προσέρχονται για βλεφαροπλαστική τελικά καταλήγουν να χρειάζονται άλλου τύπου διόρθωση, όπως λιπομεταφορά, ενδοσκοπικό λίφτινγκ ή λίφτινγκ μέσου προσώπου.

Η ίδια η επέμβαση είναι επίσης πολύ απαιτητική, διότι όλες οι διορθώσεις αφορούν κινήσεις ακριβείας μικρότερες του χιλιοστού, σε μια περιοχή που δε συγχωρεί λάθη. Το μάτι είναι όργανο ιδιαίτερα ευαίσθητο και όλοι οι χειρουργικοί χειρισμοί πρέπει να σέβονται τις ανατομικές σχέσεις.

Όταν γίνει σωστά, η βλεφαροπλαστική είναι μια επέμβαση με θεαματικό αποτέλεσμα

Ας δούμε μερικά από τα συχνότερα λάθη στη βλεφαροπλαστική.

 

Λάθος στη βλεφαροπλαστική #1: υπερβολική αφαίρεση λίπους

 

Το λίπος που υπάρχει τόσο στο πάνω, όσο και στο κάτω βλέφαρο είναι αυτό που προβάλλει και δημιουργεί την εικόνα της σακούλας. Ωστόσο το λίπος αυτό δε μεγαλώνει ιδιαίτερα στη διάρκεια της ζωής μας. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι χάνει τη στήριξή του και προβάλλει περισσότερο προς τα έξω.

Άρα σκοπός είναι η επανατοποθέτηση του λίπους στη σωστή περιοχή και όχι η υπερβολική αφαίρεσή του. Όταν αφαιρείται υπέρμετρα, το αποτέλεσμα είναι ένα άδειο, αποσκελετωμένο μάτι που φαίνεται σα να “κάθεται” μέσα στις κόγχες. Αυτή είναι μια εικόνα που προσδίδει περισσότερα χρόνια στην εικόνα του προσώπου, αντί να τα μειώνει.

Τα τελευταία χρόνια, με την εξέλιξη της τεχνικής, πλέον προτιμούμε να προσθέτουμε λίπος με λιπομεταφορά γύρω από το μάτι, αντί να το αφαιρούμε επιθετικά.

 

Λάθος στη βλεφαροπλασική #2: υπερβολικές μελανιές μετά την επέμβαση

 

Η κατάλληλη και καθαρή χειρουργική τεχνική εξασφαλίζει μια γρήγορη αποθεραπεία με ελάχιστες μελανιές. Ωστόσο, σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να αναπτυχθεί αιμάτωμα, το οποίο εκτός από μεγάλο χρόνο αποθεραπείας, μπορεί να οδηγήσει και σε λειτουργικά προβλήματα του ματιού. Αν και αυτή είναι μια επιπλοκή που δε μπορεί να αποφευχθεί πάντα, η μείωση του κινδύνου έχει να κάνει με την εμπειρία του χειρουργού και την αρτιότητα της επέμβασης.

 

Λάθος στη βλεφαροπλασική #3: ασυμμετρίες των ματιών

 

Ακριβώς επειδή η βλεφαροπλαστική είναι μια επέμβαση υψηλής “κοπτικής και ραπτικής”, οι ελάχιστες παρεκκλίσεις στον τρόπο αφαίρεσης ή συρραφής μπορούν να δημιουργήσουν ορατές ασυμμετρίες στο βλέμμα. Η ασυμμετρία μπορεί να προκληθεί λόγω υπερβολικής αφαίρεσης δέρματος ή λίπους στο ένα μάτι, ή λόγω της διαφορετικής επούλωσης που μπορούν να εμφανίσουν τα βλέφαρα στη διάρκεια της αποθεραπείας.

 

Λάθος στη βλεφαροπλασική #4: λάθος θέση του κάτω βλεφάρου

 

H αφαίρεση περισσότερων μικροχιλιοστών του δέρματος στο κάτω βλέφαρο από όσα είναι απαραίτητα είναι ένα από τα συχνότερα λάθη στη βλεφαροπλαστική επέμβαση, που μπορεί να οδηγήσει σε ριζική μετατόπιση προς τα κάτω. Στην περίπτωση αυτή, αλλάζει σχήμα το μάτι και προβάλλει περισσότερο το ασπράδι του ματιού. Σε πιο βαριές περιπτώσεις, μπορεί να προκληθεί ακόμα και εκτρόπιο, δηλαδή αναστροφή των βλεφαρίδων προς τα κάτω, το οποίο είναι λειτουργικό πρόβλημα.

 

Λάθος στη βλεφαροπλαστική #5: Δεν κλείνει πλήρως το μάτι

 

Όταν γίνει υπερβολική αφαίρεση του δέρματος του πάνω βλεφάρου ή γίνει σε πολύ χαμηλό σημείο κοντά στις βλεφαρίδες, μπορεί να προκληθεί ατελές κλείσιμο των βλεφάρων, που περιγράφεται ως λαγόφθαλμο. Η κατάσταση αυτή μπορεί να είναι προσωρινή και να έχει να κάνει με το οίδημα ή την επούλωση των βλεφάρων, ωστόσο εάν είναι μόνιμη, χρειάζεται χειρουργική αποκατάσταση.

 

Πώς αποφεύγονται τα λάθη στη βλεφαροπλαστική;

 

λάθη βλεφαροπλαστικής Δρ. Παπαϊωάννου ΘεσσαλονίκηΒασική προϋπόθεση για να αποφύγετε τα λάθη στη βλεφαροπλαστική είναι η εμπειρία του χειρουργού. Εκτός από την τεχνική αρτιότητα της επέμβασης, είναι  εξίσου σημαντικό να γίνει μια σωστή εκτίμηση της ανατομίας του κάθε ατόμου και να προβλεφθούν πιθανά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν. Κάθε πρόσωπο είναι διαφορετικό και έχει διαφορετικές τεχνικές απαιτήσεις, προκειμένου να επιτευχθεί ένα πλήρως ικανοποιητικό αποτέλεσμα με ελαχιστοποίηση των πιθανών επιπλοκών.

 

Σε περίπτωση που έχει προηγηθεί επέμβαση και υφίστανται κάποια από τα προβλήματα που αναφέρονται, η διορθωτική βλεφαροπλαστική μπορεί να αποκαταστήσει πολλές από τις αισθητικές και λειτουργικές δυσμορφίες.

 

Κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και χρειάζεται εξατομικευμένη αντιμετώπιση. Η απόφαση για μια επέμβαση είναι σημαντικό και η καθοδήγηση από Πριν αποφασίσετε για την επέμβαση, αναζητήστε κάποιον εξειδικευμένο πλαστικό χειρουργό με εμπειρία στο συγκεκριμένο αντικείμενο.

 

Στην κλινική Παπαϊωάννου προσφέρουμε συμβουλευτική και συνεχή υποστήριξη, για την λύση αποριών και να καταλήξουμε στο ιδανικό, φυσικό αισθητικό αποτέλεσμα που θα αναδείξει την εμφάνισή τους.

 

 

beauty-has-no-filter-blog

 


Σχόλια

 1. Καλησπέρα σας Γιατρέ,
  Η μητέρα μου έκανε βλέφαροπλαστική στα άνω βλέφαρα πριν 4ης μηνεσ και ήταν πολύ δύσκολη η αποθεραπεία. Δημιουργήθηκε αιμάτωμα και μελανιές πάνω και κάτω από το βλέφαρο. Πλέον έχει επουλωθεί αλλά ακόμα την πονάνε και είναι ελαφρώς κόκκινα οι από το σημείο της τομή μέχρι τις βλεφαρίδες. Ανησυχώ γιατί την πονάνε ακόμα λίγο, μερικές φορές νιώθει αίσθηση τραβήγματος σε διαφορά μέρη του ματιού και μερικές φορές ξυπνάει και είναι ελάχιστα πρησμένα; Πιστεύεται πρέπει να απευθυνθούμε σε άλλον ιατρό (και αν ναι, σε τη ειδικοτητας) ή να μην ανησυχούμε τόσο;

  • Πρόδρομος Παπαιωάννου Λέει: Σεπτέμβριος 26, 2022 at 7:11 μμ

   Συνήθως η βλεφροπλαστική χρειάζεται 6-12 μήνες, μέχρι να κατασταλάξουν τελείως οι ουλές και να περάσουν όλες οι ενοχλήσεις. Η ειδικότητα πάντως που χρειάζεται να απευθύνεστε για βλεφαροπλαστικές είναι η δικιά μας, δηλαδή του πλαστικού χειρουργού.

 2. ΑΡΓΥΡΩ ΤΣΑΓΚΑΡΗ Λέει: Σεπτέμβριος 6, 2022 at 1:36 πμ

  Καλησπέρα σας…τα αποτελέσματα της βλεφαροπλαστικης είναι μόνιμα η όχι;;

  • Πρόδρομος Παπαιωάννου Λέει: Σεπτέμβριος 13, 2022 at 5:23 μμ

   Η βλεφαροπλστική στα άνω βλέφαρα έχει συνήθως μια διάρκεια άνω των 15 ετών και στα κάτω ακόμα περισσότερο.

 3. Γεωργια Λέει: Απρίλιος 22, 2022 at 11:32 μμ

  Καλησπερα σας. Βλεφαροπλαστικη σε βλεφαρο που εχει πτωση λογω σκληρυνσης κατα πλακας ενδεικνυται να γινει?
  Ευχαριστω

  • Πρόδρομος Παπαιωάννου Λέει: Μάιος 16, 2022 at 11:23 πμ

   Αν πρόκειται για βλεφαρόπτωση λόγω μυϊκής αδυναμίας μπορεί να γίνει βλεφαροπλαστική με ανόρθωση του ανελκτήρα και έχει απόλυτη ένδειξη.

 4. Αλεξανδρα Λέει: Μάρτιος 19, 2022 at 6:31 μμ

  Καλησπερα εχω κανει βλεφαροπλαστικη το σχημα ειναι παρα πολυ ωραιο αλλα τραβηξε τη τομη εξω απο το φυσικο διπλωμα κ οταν χτυπαει ο ηλιος απο πανω φαινεται το σημαδι εντονα,κανω δερμα πεν εχει μειωθει αλλα κ παλι οταν χτυπαει ο ηλιος απο πανω φαινεται η συμμετρικη τομη γιατι εχει κανει σαν μια λακκουβιτσα κ κανει σκιαση με αποτελεσμα να φενεται ,εχω στεναχωρηθει ,γιατι οταν το ειπα στο πλαστικο θυμωσε κ πηρε αμυντικη σταση.ισως γιατι ο φωτισμος στο ιατριο ειναι απο μπροστα κ δε το εβλεπε σε φυσικο φως κ απο ολλες τις μεριες…οποτε δε μπορω να το συζητησω μαζι του κ τι λυσεις υπαρχουν…

  • Πρόδρομος Παπαιωάννου Λέει: Ιούνιος 16, 2022 at 1:18 μμ

   Με τον καιρό γενικά τα σημάδια βελτιώνονται αλλά θα μπορούσαν να βοηθήσουν διάφορες θεραπείες όπως laser κτλ

 5. Καλησπέρα.
  Είμαι 49 χρόνων και σκέφτομαι τη λύση της βλεφαροπλαστικής για τα κρεμασμένα μου βλέφαρα. Είμαι κολυμβήτρια και φοράω γυαλιά καθημερινά στην πισίνα. Θα ήθελα να γνωρίζω εκ των προτέρων αν μετά από τέτοια επέμβαση η χρήση γυαλιών είναι απαγορευτική μόνο για την διάρκεια της ανάρρωσης ή για πάντα (σε περίπτωση που καταστρέφει το αποτέλεσμα της επέμβασης). Ευχαριστώ.

  • Πρόδρομος Παπαιωάννου Λέει: Δεκέμβριος 15, 2021 at 6:36 μμ

   Στο παρελθόν είχαμε και άλλους κολυμβητές στους οποίους διενεργήθηκε βλεφαροπλαστική χωρίς κανένα πρόβλημα. Ωστόσο τα γυαλιά κολύμβησης ενδεχομένως επιδεινώνουν τη χαλάρωση και εμφανίζεται πιο πρόωρα.

 6. Αγγελικη πριφτη Λέει: Νοέμβριος 8, 2021 at 2:33 πμ

  Καλησπέρα σας είμαι 28 χρόνων και έχω πολύ έντονους μαύρους κύκλους και σακούλες !ειναι κληρονομικό από την μαμά μ !θα μπορούσα να κάνω κάτω βλέφαρο πλαστική ;παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μ

  • Πρόδρομος Παπαιωάννου Λέει: Νοέμβριος 10, 2021 at 5:22 μμ

   Δεν παίζει ρόλο η ηλικία. Εφόσον υπάρχουν σακούλες μπορεί να γίνει η επέμβαση στα κάτω βλέφαρα. Για περισσότερες πληροφορίες είναι προτιμότερο να επικοινωνήσουμε τηλεφωνικά στο 2310426606

 7. Αμπατσιδου μαρια Λέει: Οκτώβριος 4, 2021 at 11:03 πμ

  Καλημερα εχω κανει ανω κατω φλεφαροπλαδτικη. Εδω και 1 χρονο επαθα αποκολισει υαλουρωιδους τι μου προτεινετε??

  • Πρόδρομος Παπαιωάννου Λέει: Οκτώβριος 21, 2021 at 5:53 μμ

   Καλησπέρα
   Η αποκόλληση αμφιβληστροειδούς δεν έχει καμία συσχέτιση με τη βλεφαροπλαστική. Καλύτερα να απευθυνθείτε σε κάποιον οφθαλμίατρο

 8. Μπορεί με βλεφαροπλαστικη άνω και κάτω να αφαιρεθεί και ξανθομελασμα στο πάνω βλέφαρο;

  • Πρόδρομος Παπαιωάννου Λέει: Δεκέμβριος 15, 2021 at 6:18 μμ

   Εφόσον τα ξανθελάσματα βρίσκονται σε βολικό σημείο μπορούν να αφαιρεθούν με τομή βλεφαροπλαστικής.

 9. Καλησπέρα γιατρέ, είμαι 37 χρόνων και πριν από 8 μήνες έκανα βλεφαροπλαστικη με plexr, ταλαιπωρηθηκα όλο αυτό τον καιρό γτ μου έδωσαν λάθος οδηγίες στην αποθεραπεία και ήταν μόνιμος κόκκινα τα μάτια μου, τώρα έχει φύγει η κοκκινίλα αλλά έχει χαλάσει η γραμμή των ματιών μου και υπάρχει μεγάλη χαλάρωση δηλαδή έγιναν χειρότερα από ότι ήταν πριν. Στην πορεία αυτή ο γιατρός αναγνώρισε το λάθος και μου έκανε prp θεραπείες στα μάτια αλλά εξακολουθούν να είναι χάλια. Πως μπορεί να διορθωθεί αυτό? Ευχαριστώ εκ των προτέρων

  • Πρόδρομος Παπαιωάννου Λέει: Οκτώβριος 4, 2021 at 8:54 πμ

   Ο μόνος σίγουρος τρόπος να αντιμετωπιστεί η χαλάρωση αλλά και να επανέλθει το φυσιολογικό σχήμα των ματιών είναι η βλεφαροπλαστική. Οτιδήποτε άλλο δεν επαρκεί για να διορθωθεί το πρόβλημα που περιγράφετε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *