BY

ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ
ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ
σιλικονη στα χειλη

Σιλικόνη στα χείλη…SOS

Εάν σκέφτεστε τη σιλικόνη στα χείλη τότε πρέπει να διαβάσετε το σχετικό κείμενο των πλαστικών χειρουργών μας.

Η επικινδυνότητα της ενέσιμης σιλικόνης για αύξηση των χειλιών (fillers) έχει γίνει ευτυχώς τα τελευταία χρόνια γνωστή στο ευρύ κοινό, ωστόσο παραμένει ακόμα και τώρα η νούμερο ένα αιτιολογία για παραμορφώσεις του προσώπου μετά από αισθητικές πράξεις. Να αναφερθεί ότι η πλειονότητα των ενέσεων σιλικόνης στα χείλη δεν πραγματοποιούνται από πλαστικούς χειρουργούς, καθώς οι περισσότεροι συνάδελφοί μας γνωρίζουν τους κινδύνους και τις αποφεύγουν. Γιατί είναι όμως τόσο επικίνδυνη η σιλικόνη στα χείλη;

Η σιλικόνη αυτή καθαυτή ως υλικό είναι απόλυτα βιοσυμβατή, δηλαδή προκαλεί σπάνια προβλήματα και αντιδράσεις στον οργανισμό, γεγονός που επαληθεύεται από τα ενθέματα σιλικόνης, τα οποία χρησιμοποιούνται για αυξητική στήθους εδώ και 40 χρόνια περίπου, χωρίς προβλήματα και επιπλοκές. Η διαφορά έγκειται στα μόρια της σιλικόνης. Η συμπαγής σιλικόνη, όπως αυτή που υπάρχει στα ενθέματα στήθους ή στα μόνιμα ενθέματα προσώπου, δε διασπάται και δεν απορροφάται από τα κύτταρα του οργανισμού μας με αποτέλεσμα να μη δημιουργεί τοπικές αντιδράσεις ή αλλοιώσεις.

Αντίθετα στην ενέσιμη σιλικόνη τα μόρια του υλικού είναι σε υγρή μορφή και σχετικά μικρού μεγέθους, με αποτέλεσμα τα κύτταρα να την αναγνωρίζουν σαν ξένο σώμα και προσπαθούν να την απομακρύνουν. Στην προσπάθειά τους αυτή, πρώτονκαταστρέφονται τα κύτταρα διότι αδυνατούν να διασπάσουν το υλικό και δεύτερον αποφράσσονται τα λεμφικά αγγεία, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται κοκκιώδης ιστός (σιλικονώματα) και λεμφική στάση. Αυτό οδηγεί σε παραμόρφωση της περιοχής, που κυμαίνεται από μέτρια έως και πολύ βαριά και μάλιστα πέρα από το σημείο της ένεσης. Επίσης, όσο περνούν τα χρόνια, η κατάσταση συνεχίζει και επιδεινώνεται διότι τα ελεύθερα μόρια της σιλικόνης συνεχίζουν να προκαλούν βλάβες στην περιοχή.

Ένεση σιλικόνης στα χείλη: Τι κάνουμε εάν έχει ήδη πραγματοποιηθεί;

Υπάρχει λύση στο πρόβλημα αυτό; Η απάντηση είναι και ναι και όχι. Σε καμία περίπτωση δε μπορεί να αφαιρεθεί η σιλικόνη στο σύνολό της και πάντα μένουν ελεύθερα μόρια τα οποία θα συνεχίσουν να προκαλούν βλάβες. Η χειρουργική θεραπεία αποσκοπεί στο να ελαττωθεί το φορτίο σιλικόνης, να αφαιρεθεί ο κοκκιώδης ιστός και να διορθωθούν τα δευτερεύοντα προβλήματα της περιοχής, όπως χαλάρωση, ασυμμετρία κτλ. Συνήθως μια επέμβαση δεν αρκεί και χρειάζεται επανάληψη ή συμπληρωματικές επεμβάσεις καθώς τα προβλήματα επιδεινώνονται.

πλαστικη χειλιων

Η βελτίωση μετά τη χειρουργική αποκατάσταση είναι συνήθως εντυπωσιακή και οι ασθενείς ανακουφίζονται τόσο από τον πόνο- που πολλές φορές υπάρχει- αλλά κυρίως από τη δυσμορφία που προκαλεί η σιλικόνη. Οι τομές γίνονται σε σημεία μη εμφανή. Δυστυχώς τα χείλη δεν είναι οι μόνες περιοχές όπου έχουν γίνει ενέσεις υγρής σιλικόνης στο παρελθόν και συχνά η σιλικόνη βρίσκεται στα ζυγωματικά, τα μάγουλα το πηγούνι, προκαλώντας εξίσου βαριές δυσμορφίες.

Πέρα από τις χειρουργικές επεμβάσεις, τα κοκκιώματα μπορούν να αντιμετωπιστούν φαρμακευτικά με ενέσεις κορτιζόνης ή τριαμκινολόνης τοπικά, οι οποίες βελτιώνουν σημαντικά το πρόβλημα, αλλά χρειάζονται επανάληψη κάθε 2-6 μήνες.

Μακριά από την ενέσιμη σιλικόνη στα χείλη!

Πριν υποβληθείτε σε κάποια ενέσιμη θεραπεία να ρωτάτε πάντα ποιο υλικό θα χρησιμοποιηθεί, καθώς επίσης και εάν ο ιατρός που πραγματοποιεί τις θεραπείες έχει τα απαραίτητα πιστοποιητικά και γνώσεις γύρω από το αντικείμενο. Για όσες και όσους είχαν την ατυχία να υποβληθούν σε ενέσεις σιλικόνης στα χείλη η σε άλλο σημεία του προσώπου καλό είναι να συμβουλευτείτε έναν έμπειρο πλαστικό χειρουργό για να ενημερωθείτε για τις δυνατότητες θεραπείας.

18 Απαντήσεις

  1. Kali sas mera. Exo mia ipalio pou distixos apofasise na kani xroma sta xili tis xroma komono kai tora den tis aresi kai theli na figi to xroma. Eiparxei periptosi na figi to xroma xoris na gini xirourgiki epemvasi? Exeia apolito dikeogia tinsilikoni alla otan kapia exei komlex me ton eafto tis denskeftonte katholou tis epiplokes. Eiparxei kati gia na tin voithisoume? Euxaristo pou me akouses tha perimeno apantisi sas.

    1. Καλημέρα

      Το χρώμα σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να αφαιρεθεί με laser, αλλά υπάρχει κίνδυνος για ουλές, πιθανότατα χειρότερες απ’ότι εάν αφαιρεθεί χειρουργικά. Επειδή είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση, θα πρέπει να έχουμε μια εικόνα για να μπορούμε να αποφασίσουμε ποια είναι η καλύτερη αντιμετώπιση.

  2. Καλησπέρα σας.
    Έχω χειρουργηθεί από λαγόχειλο με αρκετά καλό αποτέλεσμα μετά από πολύ ταλαιπωρία.
    Θα ήθελα πληροφορίες για ενθέματα σιλικόνης στο άνω χείλος και για το κόστος
    Ευχαριστώ,

    Καλή συνέχεια

    1. Σε περίπτωση που υπάρχουν ουλές από προηγούμενα χειρουργεία, η χρήση μόνιμων προθέσεων (Permalip) μπορεί να είναι προβληματική και να προκληθεί μόλυνση, απόρριψη ή παραμόφωση της σιλικόνης. Εκτός από το Permalip, υπάρχει δυνατόητητα να διορθωθεί το περίγραμμα και το μέγεθος με μεταφορά λίπους και χοριακά μοσχεύματα. Για το κόστος των επεμβάσεων θα πρέπει να προηγηθεί εξέταση.

  3. Καλησπέρα γιατρέ μου θα ήθελα να μάθω πως μπορώ να βάλω σιλικόνη στα χείλια μόνιμη φυσικά με τον παλιό τρόπο ενζυματος κ αν είναι ο ασφαλέστερος τρόπος κ μόνιμος

    1. Οποιαδήποτε μορφή ενέσιμης υγρής σιλικόνης αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την υγεία και μπορεί μελλοντικά να καταστρέψει ένα πρόσωπο ανεπανόρθωτα. Για μόνιμη αύξηση στα χείλη προτείνουμε είτε την έγχυση λίπους, είτε την προσθήκη ειδικής πρόθεσης συμπαγούς σιλικόνης όπως είναι το Permalip.

  4. μπορειτε σας παρακαλω να μας πειτε κατα ποσο ειναι ασφαλης η αυξηση του ογκου των χειλιων με αυτολογο λιπος…
    και ποσο διαρκουν τα αποτελεσματα? σας ευχαριστω

    1. Η αύξηση των χειλιών με λίπος είναι αρκετά ασφαλής όταν γίνεται σωστά. Ένα μεγάλο μέρος του λίπους απορροφάται μέσα στους πρώτους μήνες και μπορεί να χρειαστεί επανάληψη για να πετύχουμε το επιθυμητό μέγεθος. Το λίπος που μένει ωστόσο είναι μόνιμο.

  5. Όταν μετά από πολύ καιρό έχει παραμεινει ένα μικρό φουσκωμα τότε σημαίνει ότι το υλικό δεν ήταν υαρουρονικο και ήταν σιλικονη?Η αφαιρεση συλικονης γίνεται με χειρουργική επέμβαση η και τοπικά?

    1. Όταν το υαλουρονικό τοποθετηθεί πολύ επιφανειακά κάτω από το δέρμα ή το βλεννογόνο (στα χείλη) δημιουργεί ένα μόνιμο εμφύτευμα που μπορεί να μην απορροφηθεί από μόνο του. Εάν το φούσκωμα δεν υποχωρήσει μετά από 6-8 μήνες χρειάζεται να αφαιρεθεί με υαλουρονιδάση, που είναι ένα φάρμακο που διασπά το υαλουρονικό.

  6. Εχω βαλει ενεσιμη σιλικονη στη μυτη κσι μου εχει δημιουργησει ευρυαγγεια ξερω οτι διορθωνεται με λειζερ υπαρχει περιπτωση να εχω και αλλα προβληματα ?

    1. Η πρότασή μου είναι να μη γίνει laser στο σημείο αυτό διότι μπορεί να δημιουργήσει ατροφική ουλή και να σχηματίσει λακκούβα, η οποία είναι πολύ εμφανής στη μύτη.

  7. Δυστυχώς εν αγνοία μου πριν 10 χρόνια, γνωστή και μεγάλης ηλικίας πλαστικός χειρουργός της Θεσσαλονίκης μου έβαλε σιλικόνη στα χείλη και όχι υαλουρονικό όπως της ζητήθηκε. Υπάρχει περίπτωση να μου πει το είδος του υλικού που χρησιμοποίησε (μακάρι τουλάχιστον να είναι permalip) ; Ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου είτε στην περιοχή είτε αλλού από μεταφορά μέσω της λέμφου πόσο πιθανός είναι;

    1. Επειδή έχουμε δει αντίστοιχες περιπτώσεις, το υλικό που έχει τοποθετηθεί σίγουρα δεν είναι το Permalip, το οποίο τοποθετείται χειρουργικά, αλλά υγρή ενέσιμη σιλικόνη. Δεν υπάρχουν δεδομένα που να συνηγορούν στην ανάπτυξη καρκίνου, ωστόσο σίγουρα μπορεί να προκαλέσει κοκκιώματα ή άλλες βλάβες με παραμόρφωση στα χείλη. Το πρόβλημα αντιμετωπίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις είτε με ενέσεις κορτιζόνης, είτε με χειρουργική αφαίρεση, σε πιο προχωρημένες καταστάσεις.

  8. Καλησπέρα σας
    Θα ήθελα να διορθώσω το περίγραμμα και να δώσω όγκο στα χείλη μου ( είναι πολύ λεπτά και έχουν σχηματισθεί οι ρυτίδες του καπνιστή αν και δεν έχω καπνίσει ποτέ) αλλά πάσχω από σκληροδερμία. Θα ήθελα να μάθω αν η χρήση μόνιμων προθέσεων (Permalip) θα έχει επιτυχία στην περίπτωσή μου χωρίς να μου δημιουργήσει προβλήματα. Θα ήθελα να μου πείτε και το κόστος της επέμβασης σε εύρος τιμής (από – έως). Φυσικά αν έχετε να μου προτείνετε και κάτι άλλο.
    Ευχαριστώ

    1. Σε σκληρόδερμα δεν ενδείκνυται η χρήση υαλουρονικών και νημάτων, διότι μπορεί να έχουν απρόβλεπτα αποτελέσματα. Σε αντίστοιχες περιπτώσεις έχουμε δει καλά αποτελέσματα με μεταφορά λίπους. Για περισσότερες πληροφορίες καλύτερα να επικοινωνήσουμε τηλεφωνικά.

  9. Γεια σας!
    Ειστε εξαιρετικος, και κατατοπιστικος!
    Ειχα υποβληθει, σε καποια μορφη αυξητικης χειλιων, νομιζα υαλουρονικο, 28 χρονια πριν, κ το επαναλαμβανα καθε 1 χρονο, μετα απο 3 χρονια, μου ειχε βαλει ο ιδιοσ πλαστικος, αρκετο, και εμεινε απο τοτε.
    Καποιος ειπε, οτι αν εχει μεινει απο τοτε ειναι σιλικονη, που εχει καταργηθει.
    Τα ζειλη δεν εχουν ωραιο σχημα, και ναι, φαινεται σα να εχει γινει ποσθηκη.
    Μπορω να αφαιρεσω ενα μερος?
    Ποιο το κοστος, και η μετεγχειρητικη περιοδος, οι πιθανοτητηες επιτυχιας?
    Σας ευχαριστω εκ των προτερων

    1. Δυστυχώς βλέπουμε συχνά το πρόβλημα που περιγράψατε. Το υλικό δεν είναι απαραίτητο να είναι σιλικόνη, μπορεί κάλλιστα να είναι υαλουρονικό υψηλής σκληρότητας, το οποίο διασπάται πολλές φορές μετά από περισσότερο από 10 χρόνια. Σαν πρώτο βήμα προτείνεται η προσπάθεια διάσπασης με υαλουρονιδάση. Εφόσον δεν είναι αποτελεσματικός αυτός ο τρόπος, μπορεί να γίνει αφαίρεση της σιλικόνης, ή τουλάχιστον των κοκκιωμάτων από τα χείλη. Το αποτέλεσμα είναι πάρα πολύ ικανοποιητικό.

Αφήστε μια ερώτηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συμπληρώστε τα παρακάτω στοιχεία για να επικοινωνήσουμε μαζί σας..