BY

ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ
ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ
μπότοξ στην εγκυμοσύνη

Βουτολινική τοξίνη (Μποτο x) στην εγκυμοσύνη

Μπότοξ στην εγκυμοσύνη, η άποψη της επιστήμης.

Το μπότοξ στην εγκυμοσύνη είναι ένα θέμα που αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με αφορμή ένα πρόσφατο περιστατικό και ως αποτέλεσμα θα θέλαμε να σας παρουσιάσουμε μερικά επιστημονικά στοιχεία που θα λύσουν απορίες και εύλογα ερωτήματα σας σχετικά με την πλαστική προσώπου.

Μια νεαρή γυναίκα, η οποία δε γνώριζε ότι κυοφορούσε, υποβλήθηκε στην προγραμματισμένη θεραπεία με μπότοξ. 1 χρόνο μετά, έχοντας πλέον ένα υγιέστατο μωράκι, μας αφηγήθηκε το γεγονός και αναρωτήθηκε τι επιπτώσεις θα μπορούσε να έχει αυτό στην κύηση και την ανάπτυξη του παιδιού.

Δεδομένου ότι υπάρχουν ελάχιστα επιστημονικά στοιχεία, η χρήση της βοτουλινικής τοξίνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού αντενδείκνυται. Ωστόσο, στην Αμερική έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια μια νέα τεχνική που ονομάζεται Baby βουτολινική τοξίνη (Μποτο x), κατά την οποία γίνεται πολύ χαμηλής δοσολογίας έγχυση του μπότοξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. Το ερώτημα που προκύπτει λοιπόν είναι το εξής:

Είναι ασφαλές το μπότοξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού;

Ασφαλές μποτοξ εγκυμοσύνη

Από έρευνες έχει βρεθεί καταρχάς ότι στη δοσολογία που χρησιμοποιείται στο μπότοξ για αισθητικούς σκοπούς, δεν ανιχνεύεται τοξίνη σε κανένα σημείο του σώματος, πέρα από το σημείο έγχυσης, τουλάχιστον όχι σε επίπεδο που να προκαλεί κάποια κλινική εκδήλωση.

Επίσης, η τοξίνη είναι μια εξαιρετικά ασταθής ουσία, η οποία αδρανοποιείται πλήρως σε μερικές ώρες μετά την εφαρμογή της και αποβάλλεται πολύ σύντομα από τον οργανισμό. Επίσης, ακόμα και αν περνούσε τοξίνη στην κυκλοφορία, όπως στην σπάνια περίπτωση ενδοαγγειακής έγχυσης, το μόριο της τοξίνης είναι σχετικά μεγάλο και δε θα περνούσε τον πλακούντα.

Σε μια μελέτη με σχετικά όμως μικρό αριθμό περιστατικών, όπου έγινε χρήση μπότοξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, δε βρέθηκε κανένας συσχετισμός σε σχέση με την πορεία της κύησης. Σε 2 περιπτώσεις μάλιστα, όπου γυναίκες νοσηλεύτηκαν για αλλαντίαση, μια εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση που προκαλείται μετά από βρώση τροφών που έχουν μολυνθεί από την αλλαντική τοξίνη, δεν παρατηρήθηκαν βλάβες στο έμβρυο ή προβλήματα στην ανάπτυξη των παιδιών. Δεδομένου ότι η μελέτη αυτή περιλαμβάνει μικρό αριθμό περιστατικών, δε μπορεί να θεωρηθεί ιατρικά έγκυρη, ωστόσο είναι ένα δείγμα ότι η τοξίνη δεν έχει επίδραση κατά την εγκυμοσύνη.

Έκανα μπότοξ κατά την εγκυμοσύνη. Τι μπορώ να κάνω;

Εκ πρώτης χρειάζεται ψυχραιμία. Δεν υπάρχει λόγος για πανικός καθώς αυτό δεν θα βοηθήσει πουθενά. Το άγχος μιας κυοφορούσας είναι πολύ χειρότερο από οποιαδήποτε επιπλοκή μπορεί να προκληθεί στο έμβρυο από χορήγηση φαρμάκου ή άλλης ουσίας. Δεδομένου ότι η τοξίνη μεταβολίζεται στην τελική κινητική πλάκα του μυός στον οποίο γίνεται η έγχυση, δε διαφεύγει παρά μια μηδαμινή ποσότητα στην κυκλοφορία.

Σε γυναίκες που έχουν υποβληθεί στο παρελθόν στη θεραπεία, υπάρχουν συνήθως αντισώματα, οπότε ακόμα κι αν εισερχόταν το μπότοξ στην κυκλοφορία, θα αδρανοποιούνταν  σε διάστημα μερικών ωρών. Προς καθησυχασμό, μια επίσκεψη στο γυναικολόγο και ένας υπέρηχος αρκούν για να διαπιστωθεί ότι όλα βαίνουν καλά με την κύηση.

Θα προτείνατε σε μια γυναίκα να κάνει μπότοξ κατά την εγκυμοσύνη και το θηλασμό;

Το αν θα πραγματοποιηθεί ή όχι μια θεραπεία με μπότοξ κατά την εγκυμοσύνη, είναι μια απόφαση που λαμβάνεται από την ίδια τη γυναίκα, κατόπιν συνεννόησης με το θεράπων γυναικολόγο. Σε καμία περίπτωση δε χρειάζεται να ρισκάρει μια γυναίκα με κύηση υψηλού κινδύνου, ή στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Με βάση τις υπάρχουσες μελέτες, το μπότοξ φαίνεται μεν να μην προκαλεί προβλήματα στην κύηση, ωστόσο καλό θα ήταν να το αποφεύγει κανείς, δεδομένου ότι οι κλινικές μελέτες δεν είναι ακόμα επαρκείς. Eφόσον αποφασιστεί να γίνει θεραπεία με μπότοξ, συνιστάται το λεγόμενο Baby βουτολινική τοξίνη (Μποτο x) τόσο κατά την εγκυμοσύνη, όσο και κατά το θηλασμό, δηλαδή έγχυση μικρότερης δοσολογίας.

Μπορείτε να μάθετε επίσης περισσότερα για τη διάρκεια της βουτολινικής τοξίνης (Μποτο x) καθώς και τους λόγους για τους οποίους διαφέρει κατά περίπτωση. Τέλος αξίζει να δώσετε σημασία στις τυχόν προσφορές βουτολινικής τοξίνης (Μποτο x) που υπάρχουν εκεί έξω, καθώς μερικές φορές το πιο φθηνό μπορεί να κοστίσει περισσότερο. Ο πλαστικός χειρουργός Δρ. Παπαϊωάννου είναι δίπλα σας για ό,τι χρειστείτε, μη δειστάσετε να επικοινωνήσετε!

 

TAGS

38 Απαντήσεις

  1. Γειά σας θα ήθελα να ρωτήσω κάτι όσον αφορά το μποτοξ.Είμαι έγκυος κ το Σεπτέμβριο θα κάνω γάμο κ βαφτιση μαζι.Έχω υπεριδρωσια στις παλάμες κ σκεφτόμουν να κάνω μποτοξ όμως αν θηλάζω δν ξέρω αν επιτρέπεται να κάνω κ θέλω να μου πείτε.Ευχαριστώ!

    1. Καλησπέρα

      Κατά το θηλασμό μπορεί να γίνει το λεγόμενο “baby βουτολινική τοξίνη (Μποτο x) “, το οποίο σημαίνει μικρότερη δοσολογία, άρα και μικρότερη διάρκεια στο αποτέλεσμα, αλλά πιο ασφαλές.

    1. Το υαλουρονικό δεν υπάρχει καμία περίπτωση να περάσει στο μητρικό γάλα και ακόμα και αν περνούσε, είναι φυσικός πολυσακχαρίτης χωρίς καμία παρενέργεια. Ωστόσο, οι σύριγγες υαλουρονικού για τα χείλη περιέχουν και μικρές ποσότητες λιδοκαϊνης, ενός δηλαδή τοπικού αναισθητικού το οποίο γενικότερα καλό είναι να αποφεύγεται κατά τον θηλασμό. Σε κάθε περίπτωση, η θεραπεία δεν προτείνεται κατά το θηλασμό και την εγκυμοσύνη, αν και μπορεί να πραγματοποιηθεί, εφόσον ενημερωθεί η ασθενής για όλες τις πιθανές παρενέργειες.

  2. Καλησπερα σας.. Θα ηθελα να μαθω αν κανω μποτοχ ή υαλουρονικο και σε 1 ισως και 2 χρονια μεινω εγκυος , θα επιρρεασει αυτο το εμβρυο??

    1. Πρακτικά 1 εβδομάδα μετά τη θεραπεία με μπότοξ ή με υαλουρονικό δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος με πιθανή εγκυμοσύνη.

  3. Έχω κάνει εμβρυομεταφορα και περιμένω σε 12 μέρες να κάνω Β χοριακη για να δω αν είμαι έγκυος. ΜΠΟΡΩ ΝΑ κάνω βουτολινική τοξίνη (Μποτο x) αυτό το διαστημα

    1. Το μπότοξ δεν έχει βρεθεί να προκαλεί βλάβες στο έμβρυο σε μικρές ποσότητες, ωστόσο θα σας πρότεινα εφόσον πρόκειται για εγκυμοσύνη υψηλού κινδύνου, να μην κάνετε μπότοξ, όπως και να μην πάρετε κάποιο φάρμακο που δεν χρειάζεται αυτό το διάστημα.

  4. Καλησπέρα,
    Θηλάζω και θα ήθελα να κάνω ενέσιμη μέσο θεραπεία .. υπάρχει κάποια ουσία που θα μπορούσε να περάσει στο γάλα και να έχω παρενέργειες στο μωρό ;

    1. Σε γενικές γραμμές υπάρχει αντένδειξη σε όλες τις φαρμακευτικές θεραπείες κατά την εγκυμοσύνη και το θηλασμό, διότι δεν υπάρχουν αρκετές μελέτες για να αποδείξουν ότι είναι απόλυτα ασφαλής διαδικασία. Σε περίπτωση θηλασμού πάντως, η ασφαλέστερη θεραπεία θα ήταν με καθαρό σταθεροποιημένο υαλουρονικό, δηλαδή με skinbooster, όπως είναι το Vital και το Volite

    1. Δεν υπάρχει αντένδειξη στο να γίνει μεσοθεραπεία πριν την ορμονική θεραπεία αλλά καλό είναι να γίνει 10 ημέρες πιο πριν

  5. Καλήσπέρα,έκανα baby βουτολινική τοξίνη (Μποτο x) στις μασχαλες την 2η εβδομαδα της κύησης, ενώ δεν γνώριζα οτι ειχα μεινει εγκυος. Τι μπορει να συμβει στο εμβριο; Πρεπει να κανω καποια ειδική εξεταση; Ευχαριστω πολυ

    1. Η πιθανότα να περάσει το μπότοξ στο έμβρυο και να προκαλέσει βλάβες είναι μηδενική. Επίσης δεν υπάρχει κάποια ειδική εξέταση, πέρα από το συνηθισμένο προγεννητικό έλεγχο που θα συστήσει ο γυναικολόγος.

  6. Γειας σας, έχω ένα μωράκι 3 μηνών και θηλάζω αποκλειστικά μπορώ να κάνω νήματα για την ενίσχυση του οβάλ του προσώπου ;

    1. Η ποσότητα της ξυλοκαϊνης που χρειάζεται για τα νήματα είναι ελάχιστη και εφόσον συγκεντρώσετε γάλα με το θήλαστρο για 6 ώρες, μπορεί να γίνει άφοβα οποιαδήποτε είδους παρέμβαση με νήματα

  7. Καλησπέρα σας . Εχω ένα μωρό 12 μηνών το οποιο θηλαζει ακόμα. Μπορώ να κάνω μπότοξ; Ρωτάω γιατί πλέον το μωρό τρώει τα παντα, μήπως παίζει κάποιο ρόλο αυτό. Θα μπορούσα πχ να θηλάσω το πρωί κ επειτα το βραδυ..

    Ευχαριστω προκαταβολικα

    1. Το μπότοξ κατά το θηλασμό είναι σχετικά ασφαλές, ωστόσο θα ήταν προτιμότερο να κρατήσετε γάλα με το θήλαστρο και να μην θηλάσετε για το πρώτο 24ωρο μετά τη θεραπεία

    1. Καλό θα ήταν να μη διακινδυνέψει κανείς με τέτοιου είδους θεραπείες τόσο κοντά πριν την εγκυμοσύνη.

    1. Θεωρητικά δεν υπάρχει κίνδυνος και καλό θα ήταν σε περίπτωση που το αποφασίσετε να έχετε μαζέψει γάλα με το θήλαστρο για 2 ημέρες μετά το μπότοξ για ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια.

  8. Καλησπερα,είμαι έγκυος κ κλεινω τον 5ο μήνα,υποφερω απο χρόνιες ημικρανιες τις οποιες αντιμετωπιζα με βουτολινική τοξίνη (Μποτο x) .Απο τη στιγμη που εμεινα εγκυος δεν εχω κανει,υποφερω ομως με περιπου 18 -20 ημικρανιες καθε μηνα.. Μπορω να κανω και παλι βουτολινική τοξίνη (Μποτο x) ??

    1. Εφόσον ο γυναικολόγος συμφωνεί, μπορεί να εφαρμοστεί μπότοξ, ειδικά όταν πρόκειται για πρόβλημα υγείας όπως οι χρόνιες ημικρανίες. Για μεγαλύτερη ασφάλεια μπορεί να γίνει με μικρότερη δοσολογία και μόνο στα σημεία με ξεκάθαρο trigger point.

    1. Η μεσοθεραπεία είναι συνήθως φυτικής προέλευσης, αλλά μπορεί και αυτή να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις που μπορεί χρίζουν φαρμακευτικής περίθαλψης. Επίσης το αποτέλεσμα της μεσοθεραπείας είναι σχετικά περιορισμένο, ιδιαίτερα συγκρίνοντάς το με άλλες θεραπείες, όπως το μπότοξ ή το υαλουρονικό.

  9. Γεια σας είμαι 30 χρόνων κ είμαι 3μηνων έκανα την πρώτη ευχενικη κ βγήκε πολύ καλή θέλω να κάνω υαλουρονικο στα χείλη θα έχει κάποιο πρόβλημα στο έμβρυο ?

    1. Εφόσον το επιτρέπει ο γυναικολόγος μπορεί να γίνει θεραπεία μετά το εξάμηνο, ωστόσο η σύσταση είναι να αποφεύγουμε παρεμβάσεις που δεν είναι απαραίτητες.

    1. Για την υπεριδρωσία στα άκρα αρχικά κάνουμε ένα τέστ με βάμμα ιωδίου και άμυλο για να εντοπίσουμε τις περιοχές που ιδρώνουν και στη συνέχεια γίνεται έγχυση με την ποσότητα που απαιτείται στα σημεία που χρειάζεται. Μπορεί να γίνει στα πέλματα, στις παλάμες και στα δάχτυλα.

  10. Καλησπέρα !Εχω γεννήσει εδώ και ένα μήνα και θηλάζω αποκλειστικά .Εκανα υαλουρονικο στα χείλη μου εδώ και δέκα χρόνια αλλά στην Διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν έκανα καθόλου..Τώρα που θηλάζω επιτρέπεται ;;;

    1. Με το θηλασμό δεν υπάρχει ιδιαίτερη αντένδειξη όσον αφορά στα υαλουρονικά, αλλά για ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια μπορείτε να φυλάξετε γάλα με το θήλαστρο για 1-2 μέρες

    1. Καλύτερα είναι να αποφεύγουμε οτιδήποτε δεν είναι απαραίτητο για λόγους υγείας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

  11. Γειά σας, σε 2 μηνες θα κάνουμε προσπάθεια για παιδακι με το σύντροφό μου, αν κανω τωρα υαλουρονικη ένεση υπάρχει περίπτωση να επηρεάσει το έμβρυο;

  12. Καλησπέρα σας. Έχω ένα βρέφος 4 μηνων κ θα ήθελα να κάνω botox. Επιτρέπεται; σε κάνα μήνα θα ξεκινήσω κ τον απόθηλασμό σιγά σιγά γιατί έχω μια γαλακτοκηλη την οποία πρέπει να αρχίσω να παρακεντω.

    1. Μπορείτε να συμβουλευτείτε τον παιδίατρο ή το γυναικολόγο αλλά συνήθως δεν υπάρχει κάποια ιδιαίτερη αντένδειξη

Αφήστε μια ερώτηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συμπληρώστε τα παρακάτω στοιχεία για να επικοινωνήσουμε μαζί σας..