BY

ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ
ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ

Χειρουργικές λύσεις της παχυσαρκίας

Στις περισσότερες δυτικές κοινωνίες εμφανίζεται ένα ποσοστό παχυσαρκίας πάνω από 15%, δηλαδή ατόμων με BMI (body mass index) πάνω από 30 και οι λόγοι εντοπίζονται κυρίως στην κακή διατροφή, τη μειωμένη άσκηση καθώς και σε ορμονικές διαταραχές του μεταβολισμού. Για την απώλεια βάρους είναι απαραίτητη η συνδρομή ενός διαιτολόγου και ενός γενικού χειρουργού με εξειδίκευση στην παχυσαρκία, ενώ μερικές φορές χρειάζεται να γίνει και ενδελεχής ενδοκρινολογική εξέταση. Σε αυτή τη φάση, η πλαστική χειρουργική δε μπορεί να προσφέρει πολλά, διότι με τη λιποαναρρόφηση αφαιρούνται ανά χειρουργείο το πολύ 5-6 κιλά. Σε περιπτώσεις εκτεταμένης παχυσαρκίας γίνεται χειρουργική παχυσαρκίας, δηλαδή αντιμετώπιση με τη μορφή bypass, μπαλονιού ή δακτυλίου του στομάχου, με σκοπό τη μείωση των προσλαμβανόμενων θερμίδων.

Μετά από μεγάλη απώλεια βάρους, εμφανίζονται προβλήματα χαλάρωσης του δέρματος, που μπορούν να συνοψιστούν στα εξής: χαλάρωση της κοιλίας, χαλάρωση των γλουτών και των κάτω άκρων, χαλάρωση του στήθους, χαλάρωση του δέρματος των άνω άκρων, χαλάρωση του προσώπου, καθώς και τοπική εναπόθεση λίπους το οποίο δε μειώνεται παρά την απώλεια βάρους.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η χαλάρωση της κοιλιάς και των γλουτών, που οδηγεί όχι μόνο σε αισθητικά αλλά και σε λειτουργικά προβλήματα, όπως συχνές φλεγμονές των δερματικών πτυχών, δυσκολίες με την ενδυμασία ή ακόμα και πόνο. Ανάλογα με την έκταση του προβλήματος μπορεί να γίνει μια εκτεταμένη κοιλιοπλαστική με λιποαναρρόφηση ή συνδυασμός με ανόρθωση γλουτών και μηρών, με την τεχνική Lockwood. Στην τελευταία επέμβαση γίνεται ανόρθωση του δέρματος σαν παντελόνι και αφαιρείται δέρμα και λίπος της κοιλιάς και της μέσης. Αυτή είναι η επέμβαση που προτιμάται σε περιπτώσεις μεγάλης απώλειας βάρους.

Χαλάρωση του δέρματος στους μηρούς ή τα μπράτσα μπορεί να αντιμετωπιστεί με το lifting μηρών και τη βαχιονοπλαστική αντίστοιχα. Σε γυναίκες είναι σχεδόν πάντα η μείωση ή και ανόρθωση στήθους. Σε άντρες εμφανίζεται κάποιου βαθμού γυναικομαστία ή χαλάρωση, που αντιμετωπίζονται χειρουργικά. Τέλος στο πρόσωπο γίνονται με την απώλεια βάρους πιο εμφανείς οι ρυτίδες του μετώπου και του λαιμού, οι οποίες αντιμετωπίζονται με το lifting προσώπου.

Για την επιτυχία των επεμβάσεων αυτών είναι προτιμότερο το άτομο να έχει φτάσει στο επιθυμητό βάρος και να μην εμφανίζει μεγάλες διακυμάνσεις του σωματικού βάρους για ένα διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών. Οι επεμβάσεις αυτές μπορούν να πραγματοποιούνται μεμονωμένα είτε σε συνδυασμό, με γνώμονα πάντα την ασφάλεια του ασθενούς.

TAGS

Αφήστε μια ερώτηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συμπληρώστε τα παρακάτω στοιχεία για να επικοινωνήσουμε μαζί σας..