logo

Αρχική / Πλαστική Προσώπου / Πλαστική χειλιών: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Πλαστική χειλιών: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η πλαστική χειλιών πάντα αποτελεί μία από τις επεμβάσεις με τη μεγαλύτερη ζήτηση που έχει να πραγματοποιήσει ο πλαστικός χειρουργός. Τα καλοσχηματισμένα και ζουμερά χείλη είναι σύμβολο σεξουαλικότητας και θηλυκότητας. Συχνά ωστόσο παρατηρούνται υπερβολές στην πλαστική χειλιών με αποτελέσματα από αντιαισθητικά μέχρι και παραμορφωτικά. Υπάρχει όμως κάποια χρυσή τομή στην αυξητική των χειλιών;

Η απάντηση είναι πως ναι, υπάρχει και μάλιστα είναι μετρήσιμη. Όπως φαίνεται στην εικόνα, οι ιδανικές αναλογίες των χειλιών έχουν μετρηθεί και μπορούν να αναπαραχθούν πλήρως, χρησιμοποιώντας τις μοντέρνες τεχνικές της πλαστικής χειρουργικής. Ως ιδανική αναλογία θεωρούμε τη μαθηματική χρυσή τομή

Δηλαδή, η αναλογία του πάνω προς το κάτω χείλος πρέπει να είναι 1 προς 1,618. Επιπρόσθετα,

 • η γωνία των χειλιών πρέπει σε κατάσταση ηρεμίας να είναι στην κατακόρυφη ευθεία από την κόρη του ματιού
 • το άνω χείλος πρέπει στο κέντρο του να δημιουργεί ένα τόξο, το οποίο όσο πιο έντονο, τόσο πιο θηλυκά είναι τα χείλη.
 • το άνω χείλος πρέπει να προεξέχει ελαφρώς σε σχέση με το κάτω, κοιτώντας τα από το πλάι.

 

Αλλά δεν αρκεί αυτό. Τα χείλη πρέπει να είναι συμμετρικά και σε αρμονία με το πρόσωπο και να μην αλλοιώνονται τα χαρακτηριστικά του κάθε ατόμου. Πως μπορούμε να το πετύχουμε αυτό; Όσον αφορά τα ενέσιμα υλικά που χρησιμοποιούνται για την αυξητική των χειλιών, ανάλογα με τον τύπο τους και το σημείο που τοποθετούνται, μπορούμε να αλλάξουμε:

 • Το σχήμα
 • Τη δομή
 • Τον όγκο

Πλαστική χειλιών: Τα σημεία κλειδί.

Προκειμένου να γίνεται ακριβής αλλαγή, χρησιμοποιούμε διαφορετικά υλικά και τα τοποθετούμε σε συγκεκριμένο βάθος, ενώ παράλληλα γίνεται δοκιμή της εκφραστικότητας και κινητικότητας των χειλιών κατά τη διάρκεια της έγχυσης. Το υλικό που επιλέγεται για την έγχυση μπορεί να είναι αυτόλογο, όπως το λίπος που συλλέγεται με λιποαναρρόφηση, ή κάποια ειδική γέλη.

Παλαιότερα χρησιμοποιήθηκαν υλικά τα οποία προκαλούσαν αντιδράσεις ή δυσμορφίες στα χείλη, όπως η υγρή ενέσιμη σιλικόνη, το κολλαγόνο και άλλα. Αυτά σήμερα έχουν αντικατασταθεί σχεδόν πλήρως από το ενέσιμο υαλουρονικό, το οποίο είναι απόλυτα βιοσυμβατό και προκαλεί σπανιότατα αντιδράσεις ή άλλες επιπλοκές.

Τα υαλουρονικό που ενίεται στα χείλη, επιλέγεται να έχει συγκεκριμένη σκληρότητα και να μην κάνει μεγάλη κατακράτηση νερού, για να αποφεύγεται το οίδημα. Οι περισσότερες εταιρείες έχουν αναπτύξει προϊόντα για ακριβώς αυτόν το σκοπό, όπως είναι το Restylane Lips, αν και σε αρκετές περιπτώσεις πρέπει να γίνει συνδυασμός ή επιλογή διαφορετικών υαλουρονικών, όπως πχ. για την τόνωση του περιγράμματος, για σβήσιμο των κάθετων γραμμών στα χείλη κτλ. Η αύξηση και διαμόρφωση των χειλιών γίνεται με ατραυματική κάνουλα, τόσο επειδή είναι ανώδυνη, όσο για και τη μείωση του οιδήματος και τον καλύτερο έλεγχο στο βάθος έγχυσης.

Δοκιμάστε το τεστ μόνες σας για να διαπιστώσετε τι λείπει από τα χείλη σας. Φορέστε κραγιόν ή lip gloss ακριβώς πάνω στα χείλη, χωρίς να υπερβαίνετε τα όρια του περιγράμματος και αποτυπώστε τα σε ένα χαρτί. Στη συνέχεια συγκρίνετέ το με τις παρακάτω εικόνες για να βρείτε σε ποια κατηγορία ανήκετε.

Σε κάθε περίπτωση, η επιτυχία του αποτελέσματος βασίζεται στην σωστή ανάλυση της γεωμετρίας των χειλιών και του προσώπου και την καλή εκτίμηση, η οποία προκύπτει μετά από εκτενή συζήτηση με τον ιατρό. Κάθε γυναίκα είναι διαφορετική και καθεμία έχει διαφορετικές προσδοκίες από την αυξητική χειλιών. Η πλαστική στα χείλη, όπως αναφέρεται από πολλούς, όταν γίνει λάθος εκτίμηση μπορεί να καταλήξει στο λεγόμενο duck face ή σε παραφουσκωμένα χείλη, αποτέλεσμα το οποίο είναι αποτυχημένο.

Η σωστή ανάλυση των χειλιών και η έγχυση της απαραίτητης ποσότητας και στο σωστό βάθος αναδεικνύει τη θηλυκότητα και βελτιώνει τις αναλογίες του προσώπου, χωρίς τα χείλη να τονίζονται υπερβολικά.

Ρωτήστε τους ιατρούς μας.

Σχόλια

 1. Εχω κανει πλαστικη στα χειλη το αποτέλεσμα στραβά.Πηγα σε άλλη γιατρό η οποία μου πρότεινε τατουάζ.Αυτο ήταν το πιο τραγικό.Μετα απο 1 χρόνο πήγα σε ένα πλαστικό ο οποίος αφαίρεσε το τατου, το αποτέλεσμα ήταν καλύτερο η ζημιά όμως υπήρχε.Δεν έχω πια σχήμα στο επάνω χείλος.Προσπαθω με τεχνάσματα να “φτιάχνω χείλη. Το υαλουρονικο μπορεί να κάνει κάτι,λόγω ότι το χείλος μετά από δύο τομές έχει σκληρύνει.. Αυτό έχει ξεκινήσει πριν 25 χρόνια κ όλο αυτό με έχει κουράσει στη καθημερινότητα κ ψυχολογικά…

  • Πρόδρομος Παπαιωάννου Λέει: Νοέμβριος 16, 2019 at 9:12 μμ

   Η περίπτωση που περιγράφετε είναι αρκετά ιδιαίτερη και είναι δύσκολο να προτείνω κάποια αντιμετώπιση χωρίς να γίνει εκτίμηση του περιβλήματος. Ωστόσο το πιθανότερο είναι πως θα χρειαστεί χειρουργική διόρθωση της πρώτης παρέμβασης, ώστε να σχηματιστεί ξανά σωστά το περίγραμμα του χείλους.

 2. Μπορεί να γίνει ταυτόχρονα ρινοπλαστική με lip lift και αν ναι, πόσο κοστίζει;

  • Πρόδρομος Παπαιωάννου Λέει: Μάρτιος 28, 2019 at 5:42 μμ

   Μπορεί να γίνει ταυτόχρονα ρινοπλαστική και ανόρθωση χειλών. Για το κόστος θα ήταν προτιμότερο να το δούμε από κοντά ή εναλλακτικά μπορείτε να στείλετε μερικές φωτογραφίες στο email του ιατρείου

 3. Γεια σας
  Εγώ θα ήθελα να μειώσω το χείλος μου το κάτω
  Επειδή είναι πρησμένο εξαιτίας τραύματος

  • Πρόδρομος Παπαιωάννου Λέει: Μάρτιος 12, 2019 at 6:14 μμ

   Για τέτοιες περιπτώσεις, θα ήταν προτιμότερο να γίνει μια εξέταση από κοντά προκειμένου να εκτιμήσουμε την κατάσταση και να αποφασίσουμε τι είδους πλαστική αποκατάσταση είναι ιδανική.

 4. Ευγενία Λέει: Μάρτιος 7, 2019 at 8:53 πμ

  Αντί κάποια να κάνει corner lip lift, μπορεί να πετύχει την ίδια ανόρθωση των γωνιών των χειλιών και με θεραπεία με βουτολινική τοξίνη (μποτο x)?
  Και αν ναι, πόσο καιρό διαρκεί αυτό;
  Σας ευχαριστώ.

  • Πρόδρομος Παπαιωάννου Λέει: Μάρτιος 7, 2019 at 8:14 μμ

   Η ανόρθωση των χειλών με το μπότοξ δεν είναι απόλυτα εγγυημένη και ενδέχεται να δημιουργηθούν ασυμμετρίες, ακόμα και σε έμπειρους ιατρούς. Η διάρκεια είναι συνήθως 3-4 μήνες.

 5. γυαωεται να τοποθετιθε ενα δευτερο permalip πανω απο ενα αλλο ποθ ιδει εχω τοποοετισει?

  • Πρόδρομος Παπαιωάννου Λέει: Φεβρουάριος 26, 2019 at 6:22 μμ

   Εφόσον υπάρχει πρόθεση ήδη θα πρέπει να αφαιρεθεί η παλιά και να προστεθεί μια νέα μεγαλύτερη.

 6. Για την τεχνική vy τί γνώμη έχετε;

  • Πρόδρομος Παπαιωάννου Λέει: Αύγουστος 21, 2018 at 12:41 μμ

   Εάν αναφέρεστε στην τεχνική V-Y για ανόρθωση του χείλους, είναι καθαρά θέμα σωστής ένδειξης. Υπάρχουν και άλλες τεχνικές με λιγότερες ουλές, αλλά αυτό καθορίζεται κατόπιν εξέτασης.

 7. Δαλδογιάννη Αγγελική Λέει: Νοέμβριος 15, 2017 at 3:04 μμ

  Καλησπέρα..Το αποτέλεσμα της αυξητικής στα χείλη είναι μόνιμο?

  • Πρόδρομος Παπαιωάννου Λέει: Νοέμβριος 15, 2017 at 7:46 μμ

   Η αύξηση χειλιών με υαλουονικό δεν είναι μόνιμη και το αποτέλεσμα διαρκεί συνήθως 8-12 μήνες. Υπάρχουν και τεχνικές μόνιμης αυξητικής των χειλιών, όπως με προθέσεις σιλικόνης (Permalip), με μεταφορά λίπους, με μοσχεύματα κτλ.

 8. Αναστασία Λέει: Οκτώβριος 24, 2017 at 9:53 μμ

  Η γωνία των χειλιών μου ειναι καθοδική. Εκτος απο υαλουρονικό πιες αλλες επιλογές υπάρχουν για ανόρθωση?

  • Πρόδρομος Παπαιωάννου Λέει: Οκτώβριος 30, 2017 at 6:44 μμ

   Η γωνία του στόματος είναι μια δύσκολη περιοχή, διότι υπόκειται στις κινήσεις του προσώπου, στο χαμόγελο, την ομιλία κτλ. Για το λόγο αυτό, ένα στατικό τράβηγμα της γωνίας δεν μπορεί να διορθώσει το πρόβλημα, χωρίς να προκαλέσει παραμόρφωση. Οι λύσεις μας λοιπόν είναι υαλουρονικό, όπου η τεχνική παίζει μεγάλο ρόλο στο αποτέλεσμα, δυναμικά-ελαστικά νήματα, όπως είναι τα spring thread, ή τα APTOS spring, τα οποία είναι φτιαγμένα για τη γωνία του στόματος και τη γραμμή της μαριονέττας και τέλος η χειρουργική αντιτώπιση, συνδυάζοντας λίφτινγκ προσώπου με μεταφορά λίπους.

 9. Γεια σας. Ποιό είναι το κόστος ή που κυμαίνεται περίπου για την πλαστική των χειλιών με σιλικόνη? Ευχαριστώ εκ των προτερων.

 10. Katerina Manolidou Λέει: Αύγουστος 27, 2014 at 6:44 μμ

  Mporo kapos na do apo prin pos tha fainontai ta xeili mou meta tin auksisi?

  • Πρόδρομος Παπαιωάννου Λέει: Αύγουστος 27, 2014 at 6:52 μμ

   Πριν την αυξητική στα χείλη βάζουμε φωτογραφίες και μπορούμε να κάνουνε προσομοίωση του αποτελέσματος στον υπολογιστή, αν και η καλύτερη εκτίμηση γίνεται μελετώντας την κινητικότητα των χειλιών με την κλινική εξέταση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *