logo

Αρχική / Πλαστική Προσώπου / Πλαστική χειλιών: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Πλαστική χειλιών: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η πλαστική χειλιών πάντα αποτελεί μία από τις επεμβάσεις με τη μεγαλύτερη ζήτηση που έχει να πραγματοποιήσει ο πλαστικός χειρουργός. Τα καλοσχηματισμένα και ζουμερά χείλη είναι σύμβολο σεξουαλικότητας και θηλυκότητας. Συχνά ωστόσο παρατηρούνται υπερβολές στην πλαστική χειλιών με αποτελέσματα από αντιαισθητικά μέχρι και παραμορφωτικά. Υπάρχει όμως κάποια χρυσή τομή στην αυξητική των χειλιών;

Η απάντηση είναι πως ναι, υπάρχει και μάλιστα είναι μετρήσιμη. Όπως φαίνεται στην εικόνα, οι ιδανικές αναλογίες των χειλιών έχουν μετρηθεί και μπορούν να αναπαραχθούν πλήρως, χρησιμοποιώντας τις μοντέρνες τεχνικές της πλαστικής χειρουργικής. Ως ιδανική αναλογία θεωρούμε τη μαθηματική χρυσή τομή

Δηλαδή, η αναλογία του πάνω προς το κάτω χείλος πρέπει να είναι 1 προς 1,618. Επιπρόσθετα,

 • η γωνία των χειλιών πρέπει σε κατάσταση ηρεμίας να είναι στην κατακόρυφη ευθεία από την κόρη του ματιού
 • το άνω χείλος πρέπει στο κέντρο του να δημιουργεί ένα τόξο, το οποίο όσο πιο έντονο, τόσο πιο θηλυκά είναι τα χείλη.
 • το άνω χείλος πρέπει να προεξέχει ελαφρώς σε σχέση με το κάτω, κοιτώντας τα από το πλάι.

 

Αλλά δεν αρκεί αυτό. Τα χείλη πρέπει να είναι συμμετρικά και σε αρμονία με το πρόσωπο και να μην αλλοιώνονται τα χαρακτηριστικά του κάθε ατόμου. Πως μπορούμε να το πετύχουμε αυτό; Όσον αφορά τα ενέσιμα υλικά που χρησιμοποιούνται για την αυξητική των χειλιών, ανάλογα με τον τύπο τους και το σημείο που τοποθετούνται, μπορούμε να αλλάξουμε:

 • Το σχήμα
 • Τη δομή
 • Τον όγκο

Πλαστική χειλιών: Τα σημεία κλειδί.

Προκειμένου να γίνεται ακριβής αλλαγή, χρησιμοποιούμε διαφορετικά υλικά και τα τοποθετούμε σε συγκεκριμένο βάθος, ενώ παράλληλα γίνεται δοκιμή της εκφραστικότητας και κινητικότητας των χειλιών κατά τη διάρκεια της έγχυσης. Το υλικό που επιλέγεται για την έγχυση μπορεί να είναι αυτόλογο, όπως το λίπος που συλλέγεται με λιποαναρρόφηση, ή κάποια ειδική γέλη.

Παλαιότερα χρησιμοποιήθηκαν υλικά τα οποία προκαλούσαν αντιδράσεις ή δυσμορφίες στα χείλη, όπως η υγρή ενέσιμη σιλικόνη, το κολλαγόνο και άλλα. Αυτά σήμερα έχουν αντικατασταθεί σχεδόν πλήρως από το ενέσιμο υαλουρονικό, το οποίο είναι απόλυτα βιοσυμβατό και προκαλεί σπανιότατα αντιδράσεις ή άλλες επιπλοκές.

Τα υαλουρονικό που ενίεται στα χείλη, επιλέγεται να έχει συγκεκριμένη σκληρότητα και να μην κάνει μεγάλη κατακράτηση νερού, για να αποφεύγεται το οίδημα. Οι περισσότερες εταιρείες έχουν αναπτύξει προϊόντα για ακριβώς αυτόν το σκοπό, όπως είναι το Restylane Lips, αν και σε αρκετές περιπτώσεις πρέπει να γίνει συνδυασμός ή επιλογή διαφορετικών υαλουρονικών, όπως πχ. για την τόνωση του περιγράμματος, για σβήσιμο των κάθετων γραμμών στα χείλη κτλ. Η αύξηση και διαμόρφωση των χειλιών γίνεται με ατραυματική κάνουλα, τόσο επειδή είναι ανώδυνη, όσο για και τη μείωση του οιδήματος και τον καλύτερο έλεγχο στο βάθος έγχυσης.

Δοκιμάστε το τεστ μόνες σας για να διαπιστώσετε τι λείπει από τα χείλη σας. Φορέστε κραγιόν ή lip gloss ακριβώς πάνω στα χείλη, χωρίς να υπερβαίνετε τα όρια του περιγράμματος και αποτυπώστε τα σε ένα χαρτί. Στη συνέχεια συγκρίνετέ το με τις παρακάτω εικόνες για να βρείτε σε ποια κατηγορία ανήκετε.

Σε κάθε περίπτωση, η επιτυχία του αποτελέσματος βασίζεται στην σωστή ανάλυση της γεωμετρίας των χειλιών και του προσώπου και την καλή εκτίμηση, η οποία προκύπτει μετά από εκτενή συζήτηση με τον ιατρό. Κάθε γυναίκα είναι διαφορετική και καθεμία έχει διαφορετικές προσδοκίες από την αυξητική χειλιών. Η πλαστική στα χείλη, όπως αναφέρεται από πολλούς, όταν γίνει λάθος εκτίμηση μπορεί να καταλήξει στο λεγόμενο duck face ή σε παραφουσκωμένα χείλη, αποτέλεσμα το οποίο είναι αποτυχημένο.

Η σωστή ανάλυση των χειλιών και η έγχυση της απαραίτητης ποσότητας και στο σωστό βάθος αναδεικνύει τη θηλυκότητα και βελτιώνει τις αναλογίες του προσώπου, χωρίς τα χείλη να τονίζονται υπερβολικά.

Ρωτήστε τους ιατρούς μας.

Σχόλια

 1. Νίκη Κορελη Λέει: Απρίλιος 13, 2021 at 2:19 πμ

  Είμαι 51 ετών και η περιοχή μεταξύ της μύτης και του άνω χείλους έχει μεγαλώσει με αποτέλεσμα το πρόσωπο να δείχνει γεροντοτερο. Επίσης τα χείλη έχουν λεπτυνει, πράγμα που επιδεινώνει την κατάσταση. Πως μπορεί να διορθωθεί όλο αυτό;

  • Πρόδρομος Παπαιωάννου Λέει: Απρίλιος 19, 2021 at 1:39 μμ

   Στις περιπτώσεις αυτές διενεργούμε το λεγόμενο lip lift, το οποίο γίνεται στη βάση της μύτης και μειώνει την απόσταση μεταξύ χείλους και επίσης βελτιώνει το περίγραμμα του χείλους. Για το χείλος θα πρέπει να εξετάσουμε από κοντά, εάν χρειάζεται μια μικρή αύξηση ή κάτι άλλο.
   Για καλύτερη εξυπηρέτηση μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας τηλεφωνικά.

 2. Hi. Doctor
  I’m interested in getting a lip lift . Κανετε τέτοια είδους επέμβαση ;

  • Πρόδρομος Παπαιωάννου Λέει: Απρίλιος 12, 2021 at 9:18 πμ

   Ναι βεβαίως κάνουμε lip lift με διάφορες τεχνικές, ανάλογα με την περίπτωση.

 3. Μαρίνα Λέει: Μάρτιος 11, 2021 at 12:28 πμ

  Έχω πολύ λεπτά σχεδόν ανύπαρκτα χείλη. Έχω κάνει δύο φορές υαλουρονικο την πρώτη απορροφήθηκε σε ένα μήνα και την δεύτερη μετά από δύο μήνες έχει φύγει πάνω από το μισό. Θέλω να κάνω κάτι μόνιμο για την αύξηση των χειλιων μου και σκεφτομουν την λιπομεταφορα όμως παραπάνω σχόλιο σας με αποθαρρύνε… τι θα μου προτείνατε?

  • Πρόδρομος Παπαιωάννου Λέει: Μάρτιος 18, 2021 at 9:39 πμ

   Η γρήγορη απορρόφηση του υαλουρονικού από τα χείλη συνήθως οφείλεται σε ακατάλληλο υλικό. Συνήθως η διάρκεια είναι 8-12 μήνες.
   Η μεταφορά λίπους στα χείλη δεν είναι πολύ αξιόπιστη μέθοδος, καθώς μπορεί να χρειαστούν πολλαπλές εγχύσεις με απρόβλεπτα αποτελέσματα.

 4. Ολγα Καβαργυρη Λέει: Νοέμβριος 29, 2020 at 2:13 πμ

  Εχω ομορφα χειλη που σποχρωματιστηκαν και με την παροδο του χρονου λεπταινουν
  Θα θελα να κανω ατξητικη με λιπος αλλα δεν μ αρεσει το ενιαιο σα σαμπρελλα χειλις τοδικο μου ειναι στη μεση γεματος και πιο λεπτο το υπολοιπο
  Μπορω να το πετυχω ετσι απλως πιο γεματο;
  Λαι πιοειναι το κοστος;

  • Πρόδρομος Παπαιωάννου Λέει: Νοέμβριος 29, 2020 at 9:34 μμ

   Η αύξηση χειλιών με λίπος δεν είναι τόσο αποτελεσματική, διότι μεγάλο μέρος του λίπους απορροφάται και δεν είναι τόσο προβλέψιμο το αποτέλεσμα. Υπάρχουν και άλλοι τρόποι για μόνιμη διόρθωση αλλά καλύτερα να τα συζητήσουμε τηλεφωνικά ή από κοντά

 5. Λόγω χτυπήματος στο άνω δεξί χείλος έχασα ένα μικρό κομμάτι δέρματος, μου το ράψανε πριν 1 χρόνο αλλά φαίνεται μια άσπρη γραμμή σαν χαρακια, αυτό μπορουμε να το καλύψουμε και να γίνει παλι ροζ όπως ήταν και να μην φαίνεται η χαρακια Ειδικά όταν ξυρίζομαι φαίνεται η άσπρη χαρακια σε αυτό το σήμειο.

  • Πρόδρομος Παπαιωάννου Λέει: Νοέμβριος 29, 2020 at 9:42 μμ

   Πιθανότατα να μπορεί να γίνει μια διόρθωση της περιοχής, ωστόσο για να εκτιμήσουμε την περίπτωση σας θα ήταν προτιμότερο να στείλετε αρχικά μερικές φωτογραφίες

 6. Γεια σας,
  Λογω ενος παιδικου τραυματος, το ανω χειλος μου εχει μια ουλη. Μπορει αυτο να διορθωθει? Το δερμα μου δεν θεραπευεται ευκολα, και κανει ουλες.
  Επισης το κατω χειλος δεν ειναι ομοια η δεξια με την αριστερη μερια.

  Ευχαριστω

  • Πρόδρομος Παπαιωάννου Λέει: Ιούνιος 16, 2020 at 11:14 πμ

   Εφόσον η ουλή στα χείλη είναι μεγάλη και εμφανής, μπορεί μετά την ενηλικίωση να γίνει μια διορθωτική επέμβαση, αν και η ένδειξη για κάτι τέτοιο είναι τελείως εξατομικευμένη.

 7. Γεια σας. Μακροστομία 5 mm θα μπορούσε να διορθωθεί χωρίς αντίστοιχη ουλή που θα φαίνεται σαν προέκταση του στόματος?
  Με χρήση νημάτων ισως προκειμένου να μην σχηματιστεί ουλη?
  Δεν πρόκειται για ενήλικα αλλα για μωρό ενός έτους .
  Σας ευχαριστω!

  • Πρόδρομος Παπαιωάννου Λέει: Μάιος 4, 2020 at 7:48 μμ

   Συνήθως σε μακροστομία η κλασική αντιμετώπιση γίνεται με τεχνική V-Y, που καταλήγει να έχει την ουλή που περιγράφετε, αλλά σε περιπτώσεις μικρότερου προβλήματος ενδεχομένως μπορεί να γίνει τροποποίηση της τεχνικής για να αποφύγουμε την ουλή αυτή. Τα νήματα δυστυχώς δεν έχουν θέση στην αντιμετώπιση της μακροστομίας. Για καλύτερη αξιολόγηση θα πρέπει να εξετάσουμε το μωράκι από κοντά.

 8. Γειά σας, έχω ασύμμετρα στα χείλη συγκεκριμένα το δεξί άνω χείλος είναι εμφανώς μικρότερο από το αριστερό, αυτο μπορεί να διορθωθεί;

  • Πρόδρομος Παπαιωάννου Λέει: Απρίλιος 27, 2020 at 1:20 μμ

   Τέτοιου είδους ασυμμετρίες στα χείλη μπορούν να βελτιωθούν σε μεγάλο βαθμό είτε επεμβατικά, είτε μη επεμβατικά όπως με τη χρήση υαλουρονικού, νημάτων κτλ. Θα ήταν σκόπιμο να εκτιμήσουμε το πρόβλημα από κοντά.

 9. Νασταζια Λέει: Μάρτιος 7, 2020 at 11:40 μμ

  Καλησπέρα σας

  Προσωπικά θα με ενδιέφερε η πολύ ελαφρά ενίσχυση μόνο του άνω χείλους και κυρίως να γίνει πιο έντονο το λεγόμενο τόξο του έρωτα, χωρίς όμως να μοιάζει κάτι αφύσικο η κιτς. Είναι κάτι τέτοιο εφικτό ή θα είναι εμφανές ότι έχω πειράξει κάτι;
  Αν ναι, γίνεται με υαλουρονικο ή για το τόξο του έρωτα προτείνεται άλλη μέθοδος ;
  Σας ευχαριστώ πολύ

  • Πρόδρομος Παπαιωάννου Λέει: Μάρτιος 9, 2020 at 9:26 πμ

   Η διόρθωση στο τόξο του έρωτα του άνω χείλους μπορεί να γίνει με μικροσταγόνες υαλουρονικού, ωστόσο η προτιμότερη και προτεινόμενη μέθοδος είναι με τα ειδικά νήματα Aptos Vitis, τα οποία μπορούν να διορθώσουν με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια το χείλος, χωρίς να μεγαλώσουν ιδιαίτερα και με πιο διακριτικό αποτέλεσμα. Για πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας τηλεφωνικά ή να στείλετε φωτογραφίες στο email του ιατρείου.

 10. Γεια σας ήθελα να ρωτήσω…λόγο τρακαρίσματος το άνω μέρος των χειλιών μου δεν είναι ευθεία λόγω των ραμμάτων.. μπορεί να γίνει επιδιόρθωση;

  • Πρόδρομος Παπαιωάννου Λέει: Μάρτιος 9, 2020 at 9:34 πμ

   Κατά περίπτωση μπορούν να γίνουν διορθωτικές ενέργειες, είτε χειρουργικά, είτε μη χειρουργικά. Θα ήταν σκόπιμο, ωστόσο, να δούμε ακριβώς τι χρειάζεται από κοντά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *