logo

Αρχική / Θεραπείες Προσώπου / Νήματα προσώπου: Πώς θα κάνω την καλύτερη επιλογή;

Νήματα προσώπου: Πώς θα κάνω την καλύτερη επιλογή;

Νήματα προσώπου: Πώς θα κάνω την καλύτερη επιλογή;

*Του Dr. Πρόδρομου Παπαϊωάννου, πλαστικού χειρουργού

Η ανόρθωση του προσώπου με νήματα είναι μια πολύ δημοφιλής μέθοδος και επιλέγεται όλο και συχνότερα τα τελευταία χρόνια. Ο κύριος λόγος είναι ότι η τεχνική αυτή μας δίνει τη δυνατότητα να αντιστρέψουμε τη γήρανση του προσώπου με ατραυματικό τρόπο και με ελάχιστη αποθεραπεία. Ωστόσο, πολλοί ασθενείς μας ρωτούν κατά πόσο η μέθοδος είναι ασφαλής και τι κινδύνους μπορεί να ενέχει. Στο άρθρο αυτό θα αναλύσουμε κάποια από τα προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν με τη χρήση των νημάτων.

 

Κακή τοποθέτηση των νημάτων 

 

Η σωστή τοποθέτηση του κατάλληλου νήματος στο κατάλληλο βάθος παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα, διότι κάθε νήμα αλληλοεπιδρά διαφορετικά με τους ιστούς γύρω του και χρειάζεται πολύ συγκεκριμένη τεχνική. Ένα κλασικό παράδειγμα ακατάλληλης τοποθέτησης είναι η πολύ επιφανειακή χρήση νημάτων, που μπορεί να τα κάνει ορατά κάτω από δέρμα σαν «κορδόνι» ή σαν κυματισμό. Αντίθετα, η πολύ βαθιά χρήση του νήματος μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμούς νεύρων ή να προκαλέσει πόνο και ενόχληση μέσα στο στόμα.

 

Όπως με κάθε ιατρική, αισθητική πράξη, έτσι και τα νήματα προσώπου είναι ένα πολύ καλό εργαλείο, που χρειάζεται ωστόσο μια πολύ συγκεκριμένη εκπαίδευση, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί σωστά. Το σωστό βάθος τοποθέτησης είναι πολύ σημαντικό, ώστε να πετύχουμε ένα άριστο αποτέλεσμα, χωρίς προβλήματα και επιπλοκές.

 

Μετακίνηση του νήματος

 

Σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις μπορεί κάποιο νήμα να αλλάξει θέση και να χάσει τη στήριξη που προσφέρει. Αυτό μπορεί να συμβεί για δύο λόγους: είτε εξαιτίας καταπόνησης του νήματος είτε εξαιτίας μειωμένης ενσωμάτωσης του νήματος. Η καταπόνηση έχει κυρίως να κάνει με το πόσο προσέχει κανείς το πρόσωπο μετά την εφαρμογή. Για παράδειγμα, άτομα που γυμνάζονται πολύ εντατικά φορτίζουν μηχανικά περισσότερο τα νήματα, με συνέπεια να μπορούν πιο εύκολα να μετακινηθούν ή και να σπάσουν.

Η μειωμένη ενσωμάτωση έχει να κάνει με το είδος του υλικού, την ποιότητα του κολλαγόνου του προσώπου και την επιλογή των νημάτων γενικά. Σε ασθενείς προχωρημένης ηλικίας το κολλαγόνο είναι πιο ασθενές, με συνέπεια τα νήματα να μην ασφαλίζουν σωστά με τους γύρω ιστούς και να μην πετυχαίνουν επαρκή ανόρθωση και στήριξη. Επίσης, σε ένα πολύ βαρύ πρόσωπο τα νήματα καταπονούνται περισσότερο και μπορεί να μην αντέξουν το βάρος.

 

Προς αποφυγή τέτοιων προβλημάτων, χρειάζεται να γίνεται μια πιο προσεκτική διαλογή των περιστατικών που θα ωφεληθούν από τη χρήση των νημάτων, καθώς επίσης και χρήση υλικών που έχουν επιστημονικά τεκμηριωμένα δεδομένα σχετικά με την ενσωμάτωσή τους με τους ιστούς.

 

Ακατάλληλα νήματα προσώπου

 

Δεν είναι όλα τα νήματα προσώπου το ίδιο. Υπάρχουν πολλές διαφοροποιήσεις όσον αφορά στον τύπο του νήματος, αν έχει άγκιστρα ή όχι, στο υλικό κατασκευής, στον τύπο στήριξης και πολλές άλλες. Δυστυχώς πολλές γυναίκες θα αναφέρουν ότι έκαναν νήματα σχεδόν χωρίς ποτέ να γνωρίζουν τι τύπος νήματος χρησιμοποιήθηκε, ποιας εταιρίας ή με ποια τεχνική. Για διευκόλυνση, μπορούμε να διακρίνουμε τρεις κατηγορίες νημάτων: τα PDO, τα COG και τα νήματα PLLA (πολυγαλακτικού/καπρολακτόνης).

Τα PDO είναι νήματα χωρίς άγκιστρα στήριξης, που τοποθετούνται επιφανειακά μέσα στο δέρμα. Τα νήματα COG είναι σαν τα PDO όσον αφορά στο υλικό, ωστόσο έχουν άγκιστρα στήριξης. Τα νήματα PLLA υπάρχουν σε πολλές, διαφορετικές μορφές και είναι αυτά που με βάση τα επιστημονικά δεδομένα εμφανίζουν τον μεγαλύτερο βαθμό σύνδεσης με τους ιστούς.

 

Χρειάζεται λοιπόν να γίνεται μια εκτενής έρευνα αγοράς και ενημέρωση όσον αφορά στην επιλογή του υλικού και στην τεχνική εφαρμογής, πριν επισκεφτεί κανείς τον ιατρό. Ιδανικό είναι να επιλέγουμε επώνυμα υλικά, όπως είναι τα νήματα APTOS, διότι επώνυμο σημαίνει πολυετής εμπειρία και μακρά επιστημονική και κλινική έρευνα για κάθε προϊόν.

 

Μόλυνση του νήματος

 

Τα νήματα προσώπου είναι ένα ξένο σώμα, το οποίο εισέρχεται μέσω του δέρματος στους ιστούς. Ως εκ τούτου, χρειάζεται μεγάλη προσοχή όσον αφορά στην άσηπτη τεχνική. Σε περίπτωση που το νήμα εισέλθει με ακατάλληλες συνθήκες υγιεινής και αντισηψίας, μπορεί να περάσουν μαζί και κάποια μικρόβια που ενδέχεται στη συνέχεια να επιμολύνουν το νήμα και να προκαλέσουν φλεγμονή.

 

Όπως με κάθε ιατρική πράξη, χρειάζεται ο απαραίτητος εξοπλισμός, τεχνική κατάρτιση και εμπειρία, προκειμένου να αποφεύγονται τέτοιες επιπλοκές. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί μόλυνση του νήματος, πρέπει αυτό άμεσα να αφαιρεθεί. Η απομάκρυνση του νήματος χρειάζεται επίσης ειδικό εξοπλισμό και εμπειρία.

 

Αντίδραση του δέρματος και σχηματισμός κοκκιώματος

 

Πολλοί ασθενείς εκφράζουν τον φόβο τους ότι μπορεί να προκληθεί κοκκίωμα από το νήμα. Το κοκκίωμα είναι μια αντίδραση του οργανισμού σε κάποιο μηχανικό ή χημικό ερεθισμό που οδηγεί σε αντίδραση ξένου σώματος. Κοκκίωμα μπορεί για παράδειγμα να προκληθεί από ένα αγκάθι ή από ένα κεντρί εντόμου. Όσον αφορά στα νήματα, το υλικό από μόνο του είναι πολύ απίθανο να οδηγήσει σε τέτοια αντίδραση. Συνήθως εμφανίζεται κοκκίωμα στις άκρες του νήματος, ειδικά αν αυτές βρίσκονται πολύ κοντά στο δέρμα και το ερεθίζουν μηχανικά με τις κινήσεις του προσώπου. Σε περίπτωση τέτοιας αντίδρασης, πρέπει το νήμα είτε να αφαιρεθεί είτε να κοντύνει, προτού καταλήξει σε κοκκίωμα.

 

Φτωχό αποτέλεσμα ή πολύ μικρή διάρκεια

 

Δεν πρόκειται για επιπλοκή, ωστόσο έχει να κάνει με την επιτυχία της τεχνικής γενικότερα. Εάν απευθύνουμε ένα ερωτηματολόγιο στον γενικό πληθυσμό, θα διαπιστώσουμε μια μεγάλη απόκλιση όσον αφορά στην εμπειρία που βιώνει ο καθένας κατά την εφαρμογή των νημάτων και στο αποτέλεσμα. Ο λόγος είναι ότι τα νήματα που εφαρμόζονται είναι διαφορετικών τύπων, από διαφορετικούς κατασκευαστές και επίσης οι τεχνικές εφαρμογής είναι ποικίλες. Ωστόσο, δεν είναι ορθό να συγκρίνουμε νήματα για παράδειγμα PDO με PLLA, διότι πρόκειται για τελείως διαφορετικές θεραπείες που μοιράζονται την ίδια ονομασία.

Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να γίνεται μια σοβαρή έρευνα αγοράς, προτού επιλέξει κανείς τον τύπο νημάτων που θα εφαρμοστούν, αλλά και τον ιατρό που θα κάνει την εφαρμογή. Για μεγαλύτερη διασφάλιση, μπορεί κανείς να ζητήσει πιστοποιήσεις των υλικών αλλά και της εκπαίδευσης, προκειμένου να προστατευτεί από εφαρμογές που έχουν πολύ φτωχό αποτέλεσμα ή πολύ μικρή διάρκεια.

 

πλαστικός χειρουργός Dr. Πρόδρομος Παπαϊωάννου έχει πολυετή εμπειρία στη χρήση νημάτων προσώπου και σώματος και τα τελευταία χρόνια εκπροσωπεί την εταιρεία νημάτων APTOS ως εκπαιδευτής, εκπαιδεύοντας ιατρούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και συμμετέχοντας σε παγκόσμια συνέδρια ως ομιλητής.


Σχόλια

 1. παπαδακη ειρηνη Λέει: Μάιος 16, 2022 at 11:52 μμ

  Καλησπέρα σας ονομάζομαι ΕΙΡΗΝΗ μένω επαρχία και έκανα πριν 2 μήνες νηματα στο προγουλι ειμαι 50 χρόνων με ήπια χαλάρωση.Η δερματολόγο τοποθέτησε 5 νηματα pdo αλλά όσο κι αν περίμενα με αγωνία τα αποτελέσματα δυστυχώς Τιποτα….το προγουλι κρέμεται ακόμη…Τι πρέπει να κάνω από δω και πέρα και ποια θεωρείται εσείς την καλύτερη θεραπεία για προγουλι και χαλαρωση

  • Πρόδρομος Παπαιωάννου Λέει: Μάιος 18, 2022 at 11:37 πμ

   Δυστυχώς με τα νήματα PDO τα αποτελέσματα στο προγούλι συνήθως δεν είναι ικανοποιητικά. Η πιο ορθή αντιμετώπιση συνήθως περιλαμβάνει μείωση του λίπους με λιποαναρρόφηση και ανόρθωση του λαιμού, είτε με νήματα, είτε χειρουργικά. Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική οπότε χρειάζεται πρώτα μια εκτίμηση.

 2. ΒΑΣΙΛΙΚΗ Λέει: Μάρτιος 19, 2022 at 4:24 μμ

  Καλησπέρα σας.
  Σε περίπτωση που σχηματιστεί κοκκιωμα στις δύο άκρες του νήματος, δηλ. ένα σκληρό σαν αγκαθάκι , ( το οποίο το πιάνω ή είναι εμφανές στο έντονο γέλιο) απορροφάται από τον οργανισμό και μετά από πόσο καιρό??

  Μήπως μπορεί να αντιμετωπιστεί /βοηθηθεί και με άλλο τρόπο π. χ. με laser??

  Σας ευχαριστώ.!!

  • Πρόδρομος Παπαιωάννου Λέει: Ιούνιος 16, 2022 at 1:19 μμ

   Εφόσον υπάρχει κοκκίωμα στις άκρες του νήματος χρειάζεται οπωσδήποτε να αφαιρεθεί

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *