BY

ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ
ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ
Έχουν αποτέλεσμα οι μη χειρουργικές αισθητικές επεμβάσεις;

Έχουν αποτέλεσμα οι μη χειρουργικές αισθητικές επεμβάσεις;

Είναι αποτελεσματικές οι μη χειρουργικές αισθητικές επεμβάσεις;

Είναι αποτελεσματικές οι μη χειρουργικές αισθητικές επεμβάσεις; Μια γυναίκα που βλέπει το πρόσωπό της στον καθρέφτη.

Οι μη χειρουργικές αισθητικές επεμβάσεις αποτελούν μια ιδιαίτερα διαδεδομένη επιλογή τα τελευταία χρόνια, παρά τις ορισμένες προκαταλήψεις και φοβίες που επικρατούν. Η εξέλιξη της τεχνολογίας και η εμφάνιση νέων τεχνικών έχει συμβάλλει σημαντικά σε αυτή την κατάσταση.

Πολλές φορές ακούμε ιστορίες για αισθητικές επεμβάσεις γνωστών, οι οποίοι ξόδεψαν μια μικρή περιουσία και όμως δεν είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Το γεγονός αυτό οφείλεται στη ραγδαία αύξηση αισθητικών “πακέτων”, δηλαδή προσφορών για μη χειρουργικές αισθητικές επεμβάσεις, με πολύ χαμηλό κόστος. Αυτό συνεπάγεται, κατ’ επέκταση πως το αποτέλεσμα δεν γίνεται να είναι το αναμενόμενο. Γιατί; Διότι πολύ απλά, δεν είναι δυνατόν μια “θεραπεία” χαμηλού κόστους να περιέχει την τεχνολογία, την τεχνογνωσία και την εξειδίκευση που χρειάζονται για ένα θελκτικό, φυσικό αποτέλεσμα. Έτσι, γεννώνται πολλές απορίες γύρω από το θέμα, τις οποίες οφείλει να απαντήσει εμπεριστατωμένα ο πλαστικός χειρουργός:

  • Βοηθούν, τελικά, οι μη χειρουργικές αισθητικές επεμβάσεις;
  • Μπορεί ένα μηχάνημα να προσφέρει ένα αποτέλεσμα το ίδιο ικανοποιητικό με ένα χειρουργείο;
  • Είναι απαραίτητη όλη αυτή η βιομηχανία που έχει στηθεί γύρω από την ομορφιά και την αντιγήρανση;

Σίγουρα η τάση της εποχής είναι το γρήγορο, το ανώδυνο, με τη λιγότερη αποθεραπεία και με το άμεσο αποτέλεσμα. Κάθε λίγο προκύπτει και μια νεότερη τεχνολογία με τεράστια εμπορική επιτυχία, που αμέσως υιοθετείται από το κοινό, οδηγώντας όλους όσους ασχολούνται με το αντικείμενο της ομορφιάς να τη συμπεριλάβουν στα ιατρεία τους ή στα κέντρα αισθητικής. Ας δούμε μερικά παραδείγματα.

Παραδείγματα από μη χειρουργικές αισθητικές επεμβάσεις

Το μπότοξ ως μέσο βελτίωσης της αισθητικής εικόνας του προσώπου χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2002, για μείωση ρυτίδων του μετώπου, του μεσόφρυου και των ματιών. Έκτοτε συνάντησε τεράστια εμπορική επιτυχία, λαμβάνοντας προβολή από τα media και αστέρες της τηλεόρασης. Πλέον, έχει γίνει κάτι πολύ συνηθισμένο και κοινό, με εκατομμύρια εφαρμογές σε όλο τον κόσμο και είναι συνώνυμο της ανανέωσης του προσώπου και της ομορφιάς.

Τα laser peeling στην αισθητική ιατρική είναι ένα ακόμα παράδειγμα με μεγάλη εμπορική επιτυχία. Ίσως η ίδια η λέξη λέιζερ παραπέμπει σε κάτι καινούριο, μη επεμβατικό, αναίμακτο και αποτελεσματικό. Από την αποτρίχωση, μέχρι την αφαίρεση δυσχρωμιών, τη διόρθωση ουλών, το φρεσκάρισμα του δέρματος και την αφαίρεση τατουάζ τα λέιζερ είναι μια τεχνολογία που ήρθε για να μείνει. Είναι τόσο δυνατή η λέξη λέιζερ στα μάτια του κοινού, που πολλά κέντρα έχουν συμπεριλάβει το λέιζερ στην ονομασία της επιχείρησης.

Η αλήθεια πίσω από την Επιτυχία και τις Παγίδες

Μια νεότερη τεχνολογία που εμφανίζει επίσης τεράστια εμπορική επιτυχία είναι το coolsculpting (κρυολιπόλυση μιας συνεδρίας). Ξεκίνησε το 2009 και έκτοτε έχει κατακτήσει την αγορά ως η μοναδική μέθοδος που μπορεί να αντικαταστήσει τη λιποαναρρόφηση. Η επιτυχία στην περίπτωση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι η αποθεραπεία είναι μηδενική και μπορεί κανείς να επιστρέψει άμεσα σε όλες τις καθημερινές δραστηριότητές του χωρίς καμία επιβάρυνση.

Υπάρχουν, όμως, πολλά παραδείγματα ανθρώπων που υποβλήθηκαν σε μπότοξ και δεν είδαν αποτέλεσμα ή δεν κράτησε το αναμενόμενο διάστημα, έκαναν λέιζερ και έπαθαν έγκαυμα, ή η κρυολιπόλυση χρειάστηκε να επαναληφθεί 4-5 φορές, χωρίς να χαθεί ίχνος λίπους.

Το χειρότερο είναι πως εκατομμύρια άλλοι άνθρωποι εμπιστεύτηκαν και αγόρασαν πακέτα αδυνατίσματος ή κυτταρίτιδας, υποβλήθηκαν σε αμέτρητες συνεδρίες με πολλά διαφορετικά μηχανήματα και εν τέλει το αποτέλεσμα ήταν φτωχό. Για να μην αναφερθούμε σε όλα τα προϊόντα/καλλυντικά που υπόσχονται αδυνάτισμα, μείωση πόντων, ακόμα και αύξηση του στήθους με κρέμες.

Οι μη χειρουργικές αισθητικές επεμβάσεις δεν προσφέρουν ένα εγγυημένο αποτέλεσμα, ειδικά σε περιπτώσεις όπου δεν πληρούνται οι δυο βασικές προϋποθέσεις πραγματοποίησής τους.

 

Από τι εξαρτάται η επιτυχία στις μη χειρουργικές αισθητικές επεμβάσεις

Μη χειρουργικές αισθητικές επεμβάσεις, η άποψη του Δρ. Παπαϊωάννου

Η επιτυχία στις μη χειρουργικές αισθητικές επεμβάσεις εξαρτάται από δύο απλούς παράγοντες: πόσο καλή και δοκιμασμένη είναι η τεχνολογία που εφαρμόζεται και στην εκπαίδευση του ιατρού ή ατόμου που πραγματοποιεί τη θεραπεία.

Για να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί το μπότοξ στην αισθητική, πέρασε περίπου μισός αιώνας έρευνας, ανάπτυξης και δοκιμών. Σε περιπτώσεις μηχανημάτων όπως τα λέιζερ, χρειάστηκαν επίσης αμέτρητες έρευνες σχετικά με την επίδραση της ακτινοβολίας στους ιστούς. Για να κυκλοφορήσει το πρώτο μηχάνημα κρυολιπόλυσης προηγήθηκαν πολυετείς μελέτες στο Harvard και αμέτρητες κλινικές μελέτες, κοστίζοντας πολλά δισεκατομμύρια δολάρια.

Ότι είναι πιο ακριβό είναι και καλύτερο;

Αναπόφευκτα, η ποιότητα και η τεχνολογία που κρύβει η κάθε θεραπεία αντικατοπτρίζεται ως ένα βαθμό και στο κόστος του μηχανήματος και στο κόστος της εφαρμογής. Δε σημαίνει όμως απαραίτητα ότι το πιο ακριβό είναι και καλύτερο. Ωστόσο, μια μη χειρουργική αισθητική πλαστική προσώπου ή σώματος χαμηλού κόστους, που προορίζεται για μαζική χρήση, πολλαπλές συνεδρίες και επισκέψεις συνήθως έχει μικρότερη αποτελεσματικότητα από επώνυμες και αναγνωρισμένες θεραπείες.

Ένα μέτρο αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας είναι το κατά πόσο η εκάστοτε θεραπεία έχει πάρει έγκριση από τον αμερικάνικο οργανισμό υγείας FDA, καθώς πρόκειται για μια πολύ αυστηρή αξιολόγηση της ασφάλειας και εν μέρει της αποτελεσματικότητας. Για παράδειγμα, το FDA έχει δώσει έγκριση για τη χρήση του μπότοξ στο μεσόφρυο, το μέτωπο και τα μάτια, αλλά όχι για άλλες περιοχές που ενδεχομένως εφαρμόζεται, τις λεγόμενες off the label θεραπείες.

Μη χειρουργικές αισθητικές επεμβάσεις: Ιατρική τεχνογνωσία

Σε κάποιες θεραπείες σώματος είναι καθοριστικής σημασίας και μπορεί το σφάλμα του χειριστή να προκαλέσει ανεπανόρθωτα προβλήματα, ενώ σε άλλες το σφάλμα μπορεί να οδηγήσει σε ατελή και ανεπαρκή αποτελέσματα. Ακόμα και μια θεραπεία που φαίνεται τελείως απλή, όπως η απλή τοποθέτηση μιας κεφαλής του μηχανήματος, ή το πάτημα ενός κουμπιού για την αποτρίχωση μπορεί να προκαλέσει βλάβες, όταν δεν υπάρχει η απαραίτητη εκπαίδευση και συνέπεια κατά τη διάρκεια της εφαρμογής.

Οι μη χειρουργικές αισθητικές επεμβάσεις είναι αποκλειστικά ιατρικές πράξεις, οι οποίες πρέπει να εφαρμόζονται από ιατρούς ή με την άμεση επίβλεψη ιατρών, διότι πρόκειται για την υγεία του ατόμου που υποβάλλεται σε αυτή.

απαραίτητη ιατρική τεχνογνωσία για τις μη χειρουργικές αισθητικές επεμβάσεις

Εν Κατακλείδι: Φίλτρο στις γνώσεις μας για τις μη χειρουργικές επεμβάσεις

Σαν κατακλείδα, θα ήθελα να τονιστεί το γεγονός ότι η πληροφορία στην εποχή μας προέρχεται από πολλές διαφορετικές πηγές, άλλες έγκυρες και άλλες ακόμα και παραπλανητικές. Οφείλει ο κάθε ενδιαφερόμενος να μπορεί να φιλτράρει τις πληροφορίες αυτές και να επιλέγει συνειδητά και κατόπιν λογικής αξιολόγησης την κάθε θεραπεία στην οποία πρόκειται να υποβληθεί. Το ότι το έκανε μια φίλη της φίλης μου, ή το είδα στην τηλεόραση, ή το διάβασα σε ένα blog δεν είναι αρκετό, γιατί σε όλες αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να κρύβεται κάποιος τρίτος από πίσω, ο οποίος υποκινεί τις πληροφορίες αυτές προς όφελος μιας επιχείρησης ή ενός προϊόντος.

Υπάρχουν ευτυχώς αμέτρητες αξιολογήσεις της εκάστοτε θεραπείας σε ιστοσελίδες του εξωτερικού, όπως για παράδειγμα το realself.com, όπου ο κάθε ασθενής μπορεί να γράψει προσωπική αξιολόγηση, ή και να ανεβάσει φωτογραφίες, προσφέροντας μια κάπως πιο υποκειμενική αλλά πιθανότατα πιο ειλικρινή εικόνα.

Η συμβολή του ιατρού στις μη χειρουργικές αισθητικές επεμβάσεις

Στο τέλος της ημέρας, ο πλαστικός χειρουργός που επιλέγετε παίζει κρίσιμο ρόλο στην αξιολόγηση των θεραπευτικών επιλογών σας. Είναι αυτός που, με ειλικρίνεια, μπορεί να σας ενημερώσει για την αποτελεσματικότητα μιας θεραπείας, υποκείμενος σε ιατρικά κριτήρια, αντί για ανεύθυνες κερδοφόρες πρακτικές. Η εμπιστοσύνη στον ιατρό είναι ουσιαστική, ακόμα και όταν δεν προσφέρει τη συγκεκριμένη υπηρεσία που αναζητάτε. Επιλέξτε έναν ειδικό που μπορείτε να εμπιστευτείτε, που θα σας ενημερώσει ειλικρινά για τα οφέλη και τους κινδύνους, ενισχύοντας την ασφαλή και ενημερωμένη απόφασή σας. Στην κλινική πλαστικής χειρουργικής Dr Papaioannou θα βρείτε την ενημέρωση και το αποτέλεσμα που αναζητάτε. Κλείστε σήμερα κιόλας το ραντεβού σας!

TAGS

Αφήστε μια ερώτηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συμπληρώστε τα παρακάτω στοιχεία για να επικοινωνήσουμε μαζί σας..