logo

Αρχική / Δημοσιεύσεις / Αποτυχημένη λιποαναρρόφηση: Πώς να την αποφύγετε ή να τη διορθώσετε!

Αποτυχημένη λιποαναρρόφηση: Πώς να την αποφύγετε ή να τη διορθώσετε!


Με τόση παραφιλολογία γύρω από τη λιποαναρρόφηση, όπως και  γύρω από πολλές άλλες επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής, οι ιατροί μας εκμεταλλεύονται τη δυνατότητα που τους παρέχει το internet για να διαχωρίσουν την αλήθεια από το…θόρυβο. Υποσχέθηκαν να το κάνουν με τους λιγότερους δυνατούς ιατρικούς όρους.


Η λιποαναρρόφηση είναι η νούμερο 1 επέμβαση της αισθητικής χειρουργικής παγκοσμίως και είναι μια πολύ ασφαλής διαδικασία, εφόσον γίνεται από εξειδικευμένους πλαστικούς χειρουργούς. Δυστυχώς εδώ και πολλά χρόνια έχουν εμπλακεί ιατροί άλλων ειδικοτήτων, ακόμα και ιατροί χωρίς χειρουργική ειδικότητα, με περιορισμένες γνώσεις γύρω από το αντικείμενο και έχουν προκληθεί δυσμορφίες αλλά και ανεπανόρθωτες βλάβες, που οφείλονται σε κακούς χειρισμούς.

Το πιο συχνό πρόβλημα είναι η πρόκληση ανωμαλιών του δέρματος, με τη μορφή λακκούβας, κυματισμού, σκλήρυνσης, χαλάρωσης κτλ. Σε άλλες περιπτώσεις, εξαιτίας της κακής αποστείρωσης ή της μη τήρησης των κανόνων υγιεινής μπορούν να προκληθούν λοιμώξεις όπως μόλυνση από σταφυλόκοκκο, στρεπτόκοκκο κα., οι οποίες πολλές φορές προβάλουν άμεσο κίνδυνο για την υγεία. Τελευταία υπέπεσαν στην προσοχή μας αρκετά περιστατικά τα οποία προσήλθαν σε εμάς με εγκαύματα μετά από laser λιποαναρρόφηση ή και με άλλα πιο επιπλεγμένα προβλήματα.

Προσοχή στη λιποαναρρόφηση “χωρίς νυστέρι”

Καταρχάς, η λιποαναρρόφηση, όσο και εάν ωραιοποιείται για λόγους μάρκετινγκ, είναι μια χειρουργική πράξη και χρίζει ανάλογου σεβασμού και προσοχής. Πάνω από όλα θα πρέπει ο ιατρός να έχει την κατάλληλη εξειδίκευση για να εφαρμόζει τεχνικές λιποαναρρόφησης με ασφάλεια. Ο όρος αναρρόφηση σημαίνει ότι εισάγεται μια κάνουλα στο λίπος και το αναρροφάει.

Είναι λοιπόν οξύμωρο φράσεις όπως “λιποαναρρόφηση χωρίς νυστέρι” ή “αναίμακτη λιποαναρρόφηση“, γιατί πίσω από τις λέξεις κρύβεται ένα χειρουργείο. Αντίθετα τεχνικές όπως η κρυολιπόλυση ή οι λιπολυτικές ενέσεις γίνονται χωρίς αναρρόφηση, άρα χωρίς νυστέρι, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι λιποαναρρόφηση, ούτε ως τεχνική, ούτε ως αποτέλεσμα.

Λιπογλυπτική Bodyjet

Ανεξάρτητα από την τεχνική που χρησιμοποιείται, η λιποαναρρόφηση μπορεί να δημιουργήσει αισθητικά προβλήματα ή ακόμα και να χειροτερέψει την εμφάνιση του σώματος, εαν δεν εφαρμοστεί σωστά. Η πιο συχνή δυσμορφία είναι η δημιουργία λακκούβων, σε σημεία όπου γίνεται υπερβολική αφαίρεση λίπους.

Η διόρθωση των ανωμαλιών αυτών γίνεται με αυτόλογη λιπομεταφορά, δηλαδή λήψη λίπους από άλλη περιοχή του σώματος και τοποθέτησή του κάτω από τη λακκούβα. Η νέα τεχνική Bodyjet μας επιτρέπει να λαμβάνουμε επαρκείς ποσότητες και άριστη ποιότητα λίπους, το οποίο είναι το πλέον κατάλληλο για λιπομεταφορά.

Η έγχυση γίνεται με ειδικές κάνουλες, με τις οποίες διασπάται ο ουλώδης ιστός κάτω από τη λακκούβα και στη συνέχεια γίνεται έγχυση του λίπους σε πολλαπλά επίπεδα, έως ότου επανέλθει η επιφάνεια του δέρματος. Εκτός από τη λιπομεταφορά μπορεί να γίνει και λιπογλυπτική γύρω από τη λακκούβα, για να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο η εικόνα του δέρματος.

-

Όποιο κι αν είναι το ενδιαφέρον σας για τη λιποαναρρόφηση, μη διστάζετε να ρωτάτε απευθείας τους ιατρούς!

Δρ.Παπαϊωάννου Πρόδρομος - Πλαστικός Χειρουργός

Ένα άλλο πρόβλημα μετά από λιποαναρρόφηση είναι η δημιουργία χαλάρωσης. Αυτό οφείλεται κυρίως σε λανθασμένη ένδειξη εξαρχής για την επέμβαση. Σε σημεία όπου υπάρχει υποκείμενη χαλάρωση, όπως ανάμεσα στου μηρούς, στα μπράτσα ή στην κοιλιά, η λιποαναρρόφηση θα πρέπει να αποφεύγεται τελείως ή να γίνεται πολύ συντηρητικά, διότι διαφορετικά η χαλάρωση μπορεί να επιδεινωθεί. Η θεραπεία εδώ μπορεί να είναι χειρουργική, όπως ανόρθωση μηρών, λίφτινγκ στα μπράτσα, κοιλιοπλαστική ή και μη χειρουργική, όπως: ενέσιμη μεσοθεραπεία σώματος, LPG ή συνδυασμός θεραπειών.

Σε ορισμένες περιπτώσεις η λιποαναρρόφηση μπορεί να οδηγήσει σε ανακατανομή του λίπους του σώματος. Αφαιρώντας δηλαδή υπερβολικά πολύ λίπος από μια περιοχή, μπορούν να αλλάξουν αναλογίες στις λιπαποθήκες του σώματος, με αποτέλεσμα να γίνεται συσσώρευση λίπους σε περιοχές που προηγουμένως δεν υπήρχε.

Μετά τη λιποαναρρόφηση

Καλό είναι μετά τη λιποαναρρόφηση να ακολουθεί σωστή ενημέρωση, κατάλληλη γυμναστική και ενδεχομένως ειδική διατροφή, ώστε να αποφευχθούν τέτοια προβλήματα. Σε περίπτωση που όντως γίνει μεταστροφή των λιποαποθηκών, χρειάζεται να γίνει πολλές φορές συμπληρωματική λιποαναρρόφηση στις νεες λιπαποθήκες, ακολουθούμενη από ειδική διατροφή και ασκήσεις. Το βάρος μετά τη λιποαναρρόφηση θα πρέπει να παραμένει όσο γίνεται πιο σταθερό.

Η λιποαναρρόφηση μπορεί να είναι μια απλή διαδικασία, αλλά για να είναι επιτυχής θα πρέπει να γίνεται από πλαστικό χειρουργό με εμπειρία στο αντικείμενο. Όπως δε θα εμπιστευόμασταν έναν υδραυλικό να μας επισκευάσει το αυτοκίνητο, δε θα πρέπει να εμπιστευόμαστε έναν μη πλαστικό χειρουργό να επέμβει σε κάτι τόσο πολύτιμο, όπως είναι το σώμα μας και η υγεία μας.

 

Εάν βρήκατε χρήσιμες τις πληροφορίες μας, ακολουθήστε μας στο Facebook, το twitter ή το Google+ για να βλέπετε πρώτοι όσα μοιράζονται μαζί μας οι ιατροί της κλινικής πλαστικής χειρουργικής Παπαϊωάννου.

 


Σχόλια

 1. Καλησπέρα σας! Πριν από 1,5 μήνα έκανα λιποαναρρόφηση στα ψωμάκια του μηρού. Ακόμα έχει σκληρά σημεία και είναι σχετικά μουδιασμένο και από την αριστερή πλευρά έχει κάποιες λακουβιτσες.. Είναι φυσιολογικό αυτό; Υπάρχει περίπτωση να μην έχει γίνει καλή δουλειά και να μείνει έτσι;

  • Πρόδρομος Παπαιωάννου Λέει: Ιούνιος 16, 2020 at 11:06 πμ

   Συνήθως το οίδημα χρειάζεται 3-6 μήνες για να υποχωρήσει τελείως ώστε να φανεί το τελικό αποτέλεσμα. Εάν συνεχίσουν να υπάρχουν λακκούβες μετά το εξάμηνο, ίσως χρειάζεται κάποια διόρθωση.

 2. Γεια σας,έχω κάνει λιποαναρροφηση στη κοιλιά και στα μπράτσα πριν 4 μήνες,ενώ όταν αφαίρεσα τους κορσέδες ήταν τελειο το αποτέλεσμα, χωρίς ίχνος λίπος και λείο το δερμα,μετά από πολυ λίγο διάστημα φάνηκαν ανωμαλίες στο δέρμα χωρίς να πάρω βάρος.Ο γιατρός μου λέει ότι πρέπει να χάσω 3 κιλά τουλάχιστον.Ποια είναι η άποψη σας;

  • Πρόδρομος Παπαιωάννου Λέει: Ιούνιος 2, 2020 at 11:51 πμ

   Δε συμφωνώ με το βάρος, διότι το αποτέλεσμα μιας λιποαναρρόφησης όσον αφορά στις αναλογίες και το σχήμα, πρέπει να είναι το ίδιο ανεξαρτήτου κιλών. Ωστόσο, είναι σχετικά νωρίς για να αξιολογηθεί το αποτέλεσμα καθώς χρειάζονται τουλάχιστον 6 μήνες για να κατασταλάξει το οίδημα.

 3. ΙΑΤΡΕ ΜΟΥ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ..ΕΚΑΝΑ ΛΙΠΟΑΝΑΡΡΟΦΗΣΗ ΣΤΑ ΜΠΡΑΤΣΑ ΚΑΙ ΚΟΙΛΙΑ.ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΑΣΕΙ 2 ΜΗΝΕΣ,ΧΩΡΙΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ.ΔΗΛΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΗΜΕΙΑ 1ΠΟΝΤΟΣ ΕΧΕΙ ΜΕΙΩΘΕΙ,ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΟΧΙ.ΣΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΟΧΙ,ΕΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΠΡΗΣΜΕΝΑ ,ΜΟΥΔΙΑΣΜΕΝΑ, ΚΑΙ ΕΠΙΦΕΡΟΥΝ ΛΙΓΟ ΠΟΝΟ.ΤΙ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ,ΠΑΡΑΚΑΛΩ…

  • Πρόδρομος Παπαιωάννου Λέει: Μάιος 12, 2020 at 8:08 μμ

   Από την προσωπική μου εμπειρία, η λιποαναρρόφηση στα μπράτσα έχει σχετικά γρήγορη αποθεραπεία και συνήθως μετά από 1 μήνα υποχωρεί το 70-80% του οιδήματος. Το μούδιασμα μπορεί να επιμείνει μέχρι και 3 μήνες.

 4. Γεια σας εκανα λιποαναρροφηση πριν απο 1 χρονο ακριβως και τωρα εχω ξαναφουσκωσει στα ιδια σημεια οχι στο ιδιο μεγεθος αλλα ειναι.το κοστος για μια συμπληρωματικη επεμβαση θα ειναι το ιδιο?

  • Πρόδρομος Παπαιωάννου Λέει: Απρίλιος 27, 2020 at 1:14 μμ

   Θα ήταν σκόπιμο να συζητήσετε πρώτα με τον ιατρό που έκανε την πρώτη λιποαναρρόφηση για να αποφύγετε ενδεχομένως περαιτέρω έξοδα. Σε κάθε περίπτωση, μπορείτε να απευθυνθείτε στο ιατρείο μας για να εκτιμήσουμε το πρόβλημα και να υπολογίσουμε το κόστος.

 5. Φώτιος Σ. Λέει: Απρίλιος 21, 2020 at 3:31 μμ

  Γιατρέ, τον περασμένο Νοέμβριο προχώρησα σε λιποαναρόφηση κοιλιάς και στήθους, σε γενικές γραμμές είμαι ευχαριστημένος αλλά παρατηρώ ότι έχω μια ανωμαλία σαν να εξογκώνει λίγο λίπος στην κοιλιά σαν μια μικρή μάζα. Μπορεί να διορθωθεί;

  • Πρόδρομος Παπαιωάννου Λέει: Απρίλιος 27, 2020 at 1:11 μμ

   Από την περιγραφή που κάνετε πιθανότατα έχει παραμείνει λίπος σε μια περιοχή και δημιουργεί αυτήν την ανωμαλία. Εφόσον δεν έχει υποχωρήσει μετά από ένα εξάμηνο, πιθανότατα χρειάζεται κάποια συμπληρωματική αφαίρεση. Θα ήταν σκόπιμο να απευθυνθείτε πρώτα στον ιατρό που διενήργησε την επέμβαση. Σε περίπτωση που χρειάζεστε κάποια επιπλέον ενημέρωση, μπορείτε να έλθετε σε επαφή με το ιατρείο μας.

 6. Καλησπέρα. Είμαι 24 και το στήθος μου από εφηβική ηλικία έχει μεγαλώσει αρκετά και είναι αυτό που λέμε γυναικομαστια μάλλον. Είμαι 1.74 και 77 κιλά. Γυμνάζομαι συστηματικά και πέραν τούτου έχω προσπαθήσει και πολύ σκληρές δίαιτες για να χαθεί το λίπος στην περιοχή αυτή αλλά μάταια. Έχετε να μου προτείνεται κάτι? Έχω αρχίσει να σκέφτομαι σοβαρά το ενδεχόμενο επέμβασης και θα ήθελα την γνώμη ενός ειδικού

  • Πρόδρομος Παπαιωάννου Λέει: Απρίλιος 13, 2020 at 12:42 μμ

   Εφόσον πρόκειται για πραγματική γυναικομαστία και εφόσον δεν έχει υποχωρήσει μέχρι αυτή την ηλικία, πιθανότατα δε θα υποχωρήσει από μόνο του το πρόβλημα. Στην περίπτωση αυτή χρειάζεται συνήθως χειρουργική αντιμετώπιση, διότι εκτός από το λίπος, υπερτρέφεται ο αδένας του στήθους. Για καλύτερη εκτίμηση χρειάζεται εξέταση από κοντά.

 7. Καλημερα, ειμαι 1.60 και 52 κιλα με περιπου 17-18% λιπος, γυμναζομαι εντονα κ θα ηθελα να αφαιρεσω ελαχιστο τοπικο λιπος κυριως στη κοιλια για να φανουν καλυτερα οι κοιλιακοι κ στο πλαι των μηρων. Τι θα μου προυεινατε; Η λιπαναροφηση ειναι απαγορευτικη στο ποσοστο λίπους μου;

  • Πρόδρομος Παπαιωάννου Λέει: Φεβρουάριος 4, 2020 at 7:21 μμ

   Στις περιπτώσεις αυτές δε μιλάμε για λιποαναρρόφηση αλλά για λιπογλυπτική και συγκεκριμένα για το abdominal etching. Ακολουθούμε δηλαδή τη γράμμωση της κοιλιάς για να αδειάζουμε συγκεκριμένες περιοχές και να τονίσουμε τους πλάγιους και ορθούς κοιλιακούς.

 8. πριν 10 μερες εκανα λιποαναρροφηση (vaser lipo.) Στην περιοχη της κοιλιας.. πλαϊνα ναι παχακια πλατης..!! Μελανιες και πρηξιμο εχω ακομα.. απλα ενω δεξια ειναι ισιο , αριστερα ειναι πιο μεγαλο το πλαινο μου.. γινεται να εχει ξεπριστει πιο πολυ απο την δεξια πλευρα και αριστερα να χει πιο πολυ πρηξιμο? Η δεν εγινε καλη δουλεια? :/

  • Πρόδρομος Παπαιωάννου Λέει: Ιανουάριος 27, 2020 at 8:30 πμ

   Είναι ακόμα πολύ νωρίς για να εκτιμήσει κανείς το αποτέλεσμα μιας λιποαναρρόφησης. Μετά το μήνα, που θα υποχωρήσουν τα πρώτα οιδήματα θα φανεί εφόσον είναι συμμετρικό το αποτέλεσμα.

 9. Καλημερα σας.Με ενδιαφερει πολυ να κανω κατι με την διορθωση του σωματος μου.Πρεπει να κανω λιποαναροφιση κ κατευθειαν πλαστικη?Εχω κιλα λογο εγκυμοσυνης κ χαλαρωση οπως κ κυταριτιδα.Τι μου προτεινεται?Ευχαριστω

  • Πρόδρομος Παπαιωάννου Λέει: Οκτώβριος 7, 2019 at 7:03 μμ

   Η λιποαναρρόφηση είναι ένα σημαντικό εργαλείο για να διορθώσουμε τις σωματικές αναλογίες και να αφαιρέσουμε το τοπικό πάχος, αλλά σε περίπτωση που υπάρχει μεγάλη χαλάρωση χρειάζεται πιθανότατα να εξετάσουμε άλλες εναλλακτικές ή συνδυασμούς. Για καλύτερη εξυπηρέτηση μπορείτε να στείλετε μερικές φωτογραφίες στο email μας για να κάνουμε μια πρώτη εκτίμηση.

 10. Γειά σας!!έκανα λιποαναρροφυση στην περιοχή γύρω από τη μέση πριν από 1 εβδομάδα!! Το λίπος που μου αφαιρέσει ο γιατρός ήταν 1 l.γενικα είμαι αδύνατη κ είχα μόνο εκεί τοπικό πάχος!! Αυτό που με προβληματιζει είναι ότι όταν βγάζω τη ζώνη για να κάνω το μπάνιο μου,το δέρμα μου δεν είναι λυο έχει κάποια βουναλακια που καταλαβαίνω ότι μπορεί κ να είναι από τις πτυχές που κάνει η ζώνη..έχουν αρχίσει να φεύγουν οι μελανιού αλλά ανησυχώ μήπως δεν είναι λυο μετά το δέρμα κ κάνει λακουβες!! Εσείς τι λέτε ??πόσο καιρό θέλει για φύγει το πρίξιμο κ το ηδιμα ??

  • Πρόδρομος Παπαιωάννου Λέει: Σεπτέμβριος 19, 2018 at 7:41 μμ

   Μετά τη λιποαναρρόφηση μία εβδομάδα είναι σχετικά μικρό χρονικό διάστημα για να εκτιμήσει κανείς το αποτέλεσμα. Οι ανωμαλίες μπορεί να οφείλονται στο λαστέξ ή τη ζώνη. Συνήθως χρειάζεται 1 μήνας περίπου για να φανεί το 50-70% του αποτελέσματος, ανάλογα με την περιοχή και την έκταση της λιποαναρρόφησης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *