logo

Αρχική / Δημοσιεύσεις / Αποτυχημένη λιποαναρρόφηση: Πώς να την αποφύγετε ή να τη διορθώσετε!

Αποτυχημένη λιποαναρρόφηση: Πώς να την αποφύγετε ή να τη διορθώσετε!


Με τόση παραφιλολογία γύρω από τη λιποαναρρόφηση, όπως και  γύρω από πολλές άλλες επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής, οι ιατροί μας εκμεταλλεύονται τη δυνατότητα που τους παρέχει το internet για να διαχωρίσουν την αλήθεια από το…θόρυβο. Υποσχέθηκαν να το κάνουν με τους λιγότερους δυνατούς ιατρικούς όρους.


Η λιποαναρρόφηση είναι η νούμερο 1 επέμβαση της αισθητικής χειρουργικής παγκοσμίως και είναι μια πολύ ασφαλής διαδικασία, εφόσον γίνεται από εξειδικευμένους πλαστικούς χειρουργούς. Δυστυχώς εδώ και πολλά χρόνια έχουν εμπλακεί ιατροί άλλων ειδικοτήτων, ακόμα και ιατροί χωρίς χειρουργική ειδικότητα, με περιορισμένες γνώσεις γύρω από το αντικείμενο και έχουν προκληθεί δυσμορφίες αλλά και ανεπανόρθωτες βλάβες, που οφείλονται σε κακούς χειρισμούς.

Το πιο συχνό πρόβλημα είναι η πρόκληση ανωμαλιών του δέρματος, με τη μορφή λακκούβας, κυματισμού, σκλήρυνσης, χαλάρωσης κτλ. Σε άλλες περιπτώσεις, εξαιτίας της κακής αποστείρωσης ή της μη τήρησης των κανόνων υγιεινής μπορούν να προκληθούν λοιμώξεις όπως μόλυνση από σταφυλόκοκκο, στρεπτόκοκκο κα., οι οποίες πολλές φορές προβάλουν άμεσο κίνδυνο για την υγεία. Τελευταία υπέπεσαν στην προσοχή μας αρκετά περιστατικά τα οποία προσήλθαν σε εμάς με εγκαύματα μετά από laser λιποαναρρόφηση ή και με άλλα πιο επιπλεγμένα προβλήματα.

Προσοχή στη λιποαναρρόφηση “χωρίς νυστέρι”

Καταρχάς, η λιποαναρρόφηση, όσο και εάν ωραιοποιείται για λόγους μάρκετινγκ, είναι μια χειρουργική πράξη και χρίζει ανάλογου σεβασμού και προσοχής. Πάνω από όλα θα πρέπει ο ιατρός να έχει την κατάλληλη εξειδίκευση για να εφαρμόζει τεχνικές λιποαναρρόφησης με ασφάλεια. Ο όρος αναρρόφηση σημαίνει ότι εισάγεται μια κάνουλα στο λίπος και το αναρροφάει.

Είναι λοιπόν οξύμωρο φράσεις όπως “λιποαναρρόφηση χωρίς νυστέρι” ή “αναίμακτη λιποαναρρόφηση“, γιατί πίσω από τις λέξεις κρύβεται ένα χειρουργείο. Αντίθετα τεχνικές όπως η κρυολιπόλυση ή οι λιπολυτικές ενέσεις γίνονται χωρίς αναρρόφηση, άρα χωρίς νυστέρι, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι λιποαναρρόφηση, ούτε ως τεχνική, ούτε ως αποτέλεσμα.

Λιπογλυπτική Bodyjet

Ανεξάρτητα από την τεχνική που χρησιμοποιείται, η λιποαναρρόφηση μπορεί να δημιουργήσει αισθητικά προβλήματα ή ακόμα και να χειροτερέψει την εμφάνιση του σώματος, εαν δεν εφαρμοστεί σωστά. Η πιο συχνή δυσμορφία είναι η δημιουργία λακκούβων, σε σημεία όπου γίνεται υπερβολική αφαίρεση λίπους.

Η διόρθωση των ανωμαλιών αυτών γίνεται με αυτόλογη λιπομεταφορά, δηλαδή λήψη λίπους από άλλη περιοχή του σώματος και τοποθέτησή του κάτω από τη λακκούβα. Η νέα τεχνική Bodyjet μας επιτρέπει να λαμβάνουμε επαρκείς ποσότητες και άριστη ποιότητα λίπους, το οποίο είναι το πλέον κατάλληλο για λιπομεταφορά.

Η έγχυση γίνεται με ειδικές κάνουλες, με τις οποίες διασπάται ο ουλώδης ιστός κάτω από τη λακκούβα και στη συνέχεια γίνεται έγχυση του λίπους σε πολλαπλά επίπεδα, έως ότου επανέλθει η επιφάνεια του δέρματος. Εκτός από τη λιπομεταφορά μπορεί να γίνει και λιπογλυπτική γύρω από τη λακκούβα, για να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο η εικόνα του δέρματος.

-

Όποιο κι αν είναι το ενδιαφέρον σας για τη λιποαναρρόφηση, μη διστάζετε να ρωτάτε απευθείας τους ιατρούς!

Δρ.Παπαϊωάννου Πρόδρομος - Πλαστικός Χειρουργός

Ένα άλλο πρόβλημα μετά από λιποαναρρόφηση είναι η δημιουργία χαλάρωσης. Αυτό οφείλεται κυρίως σε λανθασμένη ένδειξη εξαρχής για την επέμβαση. Σε σημεία όπου υπάρχει υποκείμενη χαλάρωση, όπως ανάμεσα στου μηρούς, στα μπράτσα ή στην κοιλιά, η λιποαναρρόφηση θα πρέπει να αποφεύγεται τελείως ή να γίνεται πολύ συντηρητικά, διότι διαφορετικά η χαλάρωση μπορεί να επιδεινωθεί. Η θεραπεία εδώ μπορεί να είναι χειρουργική, όπως ανόρθωση μηρών, λίφτινγκ στα μπράτσα, κοιλιοπλαστική ή και μη χειρουργική, όπως: ενέσιμη μεσοθεραπεία σώματος, LPG ή συνδυασμός θεραπειών.

Σε ορισμένες περιπτώσεις η λιποαναρρόφηση μπορεί να οδηγήσει σε ανακατανομή του λίπους του σώματος. Αφαιρώντας δηλαδή υπερβολικά πολύ λίπος από μια περιοχή, μπορούν να αλλάξουν αναλογίες στις λιπαποθήκες του σώματος, με αποτέλεσμα να γίνεται συσσώρευση λίπους σε περιοχές που προηγουμένως δεν υπήρχε.

Μετά τη λιποαναρρόφηση

Καλό είναι μετά τη λιποαναρρόφηση να ακολουθεί σωστή ενημέρωση, κατάλληλη γυμναστική και ενδεχομένως ειδική διατροφή, ώστε να αποφευχθούν τέτοια προβλήματα. Σε περίπτωση που όντως γίνει μεταστροφή των λιποαποθηκών, χρειάζεται να γίνει πολλές φορές συμπληρωματική λιποαναρρόφηση στις νεες λιπαποθήκες, ακολουθούμενη από ειδική διατροφή και ασκήσεις. Το βάρος μετά τη λιποαναρρόφηση θα πρέπει να παραμένει όσο γίνεται πιο σταθερό.

Η λιποαναρρόφηση μπορεί να είναι μια απλή διαδικασία, αλλά για να είναι επιτυχής θα πρέπει να γίνεται από πλαστικό χειρουργό με εμπειρία στο αντικείμενο. Όπως δε θα εμπιστευόμασταν έναν υδραυλικό να μας επισκευάσει το αυτοκίνητο, δε θα πρέπει να εμπιστευόμαστε έναν μη πλαστικό χειρουργό να επέμβει σε κάτι τόσο πολύτιμο, όπως είναι το σώμα μας και η υγεία μας.

 

Εάν βρήκατε χρήσιμες τις πληροφορίες μας, ακολουθήστε μας στο Facebook, το twitter ή το Google+ για να βλέπετε πρώτοι όσα μοιράζονται μαζί μας οι ιατροί της κλινικής πλαστικής χειρουργικής Παπαϊωάννου.

 


Σχόλια

 1. Τζένη Σιμου Λέει: Δεκέμβριος 4, 2020 at 11:23 πμ

  Καλησπέρα σας. Πριν 10 μήνες περίπου έκανα υποχρεωτική κοιλιοπλαστική για ανάπλαση μαστού με ελεύθερο κρυμνό μετά από καρκίνο… Παρόλαυτα δεν έμεινα καθόλου ικανοποιημένη με το αποτέλεσμα της κοιλιάς. Μπορεί να γίνει δεύτερο χειρουργείο για διόρθωση του πρώτου; Και αν ναι, πότε μπορεί να γίνει αυτό;

  • Πρόδρομος Παπαιωάννου Λέει: Δεκέμβριος 5, 2020 at 5:58 μμ

   Μετά την επέμβαση αυτή είναι πολύ συχνό να εμφανιστούν αισθητικά ή και λειτουργικά προβλήματα, όπως μετατόπιση του ομφαλού προς τα αριστερά ή τα δεξιά, πολύ υψηλή και ορατή θέση της ουλής, δυσαναλογία στα πλαϊνά της κοιλιάς, υπερλίπωση και λιποδυστροφία, κήλες του κοιλιακού τοιχώματος κτλ. Στις περισσότερες περιπτώσεις μπορεί να γίνει διορθωτική επέμβαση, συνήθως μετά τον πρώτο χρόνο.

 2. Καλησπέρα σας έχω κάνει πριν δέκα μέρες λιπομεταφορα από τα πόδια στους γλουτούς. Δεν είχα σχεδόν καθόλου λίπος οπότε μου έβαλε 200 γρ στο ένα και άλλα 200 στο άλλο. Το αποτέλεσμα όμως δεν μου έχει αρέσει ιδιαίτερα. είναι αρκετά ψηλά το λίπος και είναι σαν πρησμένο και από κάτω κάνει σαν λακούβα. Αυτό κατά τη γνώμη σας θα ξεπριστει η θα χρειαστεί να το αφαιρέσω και αν ναι πότε μπορώ ξανά να μπω στο χειρουργείο και πιο θα είναι το κόστος εάν πάω σε άλλον γιατρό;

  • Πρόδρομος Παπαιωάννου Λέει: Ιούνιος 16, 2020 at 11:10 πμ

   Είναι σχετικά νωρίς για να εκτιμηθεί το αποτέλεσμα τόσο της λιποαναρρόφησης, όσο και της λιπομεταφοράς. Εάν συνεχίσει μετά το εξάμηνο να έχει εικόνα που δεν είναι ικανοποιητική, μπορεί να γίνει κάποια διορθωτική επέμβαση. Εφόσον γίνει σε άλλον πλαστικό χειρουργό, συνήθως χρεώνεται το ίδιο ή και περισσότερο από την πρώτη επέμβαση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *