logo

Αρχική / Δημοσιεύσεις / Βουτολινική τοξίνη (Μποτο x) και πονοκέφαλος

Βουτολινική τοξίνη (Μποτο x) και πονοκέφαλος

Η ανακάλυψη για τη σχέση της βουτολινικής τοξίνης (Μποτο x) με τον πονοκέφαλο έγινε εντελώς τυχαία. Στις αρχές του ’90, διαπιστώθηκε ότι άτομα που έπασχαν από ημικρανία εμφάνιζαν σημαντική βελτίωση όταν εφαρμοζόταν θεραπεία με βουτολινική τοξίνη (Μποτο x) για άλλο λόγο, γεγονός που οδήγησε τους ιατρούς να μελετήσουν περισσότερο το φαινόμενο αυτό. Το 2010 έγινε η επίσημη ανακοίνωση του MHRA (Medicines and Healthcare Products Regulatory Agency), σχετικά με τη χρήση της βουτολινικής τοξίνης (Μποτο x) ως θεραπεία για τη χρόνια ημικρανία. Ωστόσο, η πρακτική δείχνει ότι η βουτολινική τοξίνη (Μποτο x) βοηθάει και στις υπόλοιπες μορφές ημικρανίας, εκτός της χρόνιας.

Η λογική γύρω από τη θεραπεία είναι ότι η ημικρανία οφείλεται σε αρκετές περιπτώσεις σε σπασμό μυών ή σε σπασμό αγγείων του κρανίου, ο οποίος ξεκινάει μια αντίδραση χιονοστιβάδας, με ποικίλα συμπτώματα. Σε αρκετές περιπτώσεις, μπορούν να βρεθούν τα λεγόμενα trigger points πάνω στο κρανίο, δηλαδή σημεία τα οποία είναι επώδυνα κατά την ψηλάφηση. Στις περισσότερες περιπτώσεις η ημικρανία ξεκινάει από ερεθισμό αυτών των σημείων και στη συνέχεια εξαπλώνεται σε άλλες περιοχές στο κεφάλι. Μάλιστα σε μελέτες που έγιναν, παρατηρήθηκε ότι τα σημεία αυτά παρουσιάζουν ιστολογικές αλλοιώσεις, με τη μορφή ίνωσης, πάχυνσης των ιστών και αλλαγές στο τοίχωμα των αγγείων.

Πως γίνεται η θεραπεία της ημικρανίας με βουτολινική τοξίνη (Μποτο x)

Το πρώτο βήμα είναι η διάγνωση της ημικρανίας, η οποία γίνεται από το νευρολόγο. Πρέπει να αποκλειστούν όλες οι πιθανές αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν ημικρανίες ή να μιμηθούν τα συμπτώματα της ημικρανίας. Ανάλογα με την εντόπιση των πονοκεφάλων, πρέπει να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για ρινική – μετωπιαία – κροταφική ή ινιακή ημικρανία. Ακολούθως γίνεται νευρολογικός έλεγχος και μαγνητικές τομογραφίες ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο βλάβης στον εγκέφαλο.

Ακολούθως για τις τρείς τελευταίες μορφές πλην της ρινικής γίνεται δοκιμή θεραπείας με βουτολινική τοξίνη (Μποτο x) το αποτέλεσμα του οποίου διαρκεί περίπου 6 μήνες. Η έγχυση γίνεται προσεκτικά με την κατάλληλη δοσολογία γύρω από τα trigger points, δηλαδή στα επώδυνα σημεία του κρανίου. Με την κατάλληλη έγχυση, μειώνονται σημαντικά η ένταση και η συχνότητα των πονοκεφάλων, γεγονός που επιβεβαιώνει τη διάγνωση και την ένδειξη περαιτέρω θεραπείας.

Εφόσον το αποτέλεσμα κριθεί ικανοποιητικό μπορεί να ακολουθήσει η χειρουργική αντιμετώπιση. Στη ρινική μορφή ημικρανίας, η συνήθεις αιτία είναι η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος και η υπερτροφία των ρινικών κογχών τα οποία διορθώνονται χειρουργικά. Στους υπόλοιπους τύπους: μετωπιαία – κροταφική και ινιακή γίνεται αποσυμπίεση των αντίστοιχων νεύρων χειρουργικά ώστε να μην πιέζονται τα νεύρα. Τα ποσοστά επιτυχίας φθάνουν το 86% και τα αποτελέσματα δηλαδή η απαλλαγή από την ημικρανία είναι μόνιμα. Για άτομα θέλουν να αποφύγουν το χειρουργείο, μπορεί να γίνει επανάληψη της θεραπείας με βουτολινική τοξίνη (Μποτο x), το οποίο μειώνει τα συμπτώματα και τη συχνότητα για περίπου 6 μήνες.

 

*Αν σας ανησυχεί το αποτέλεσμα της επέμβασης, μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τη διάρκεια βουτολινικής τοξίνης (Μποτο x) μέσα από το αντίστοιχο άρθρο μας. Και αν έχετε περαιτέρω απορίες, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

 


Σχόλια

 1. 'Ελενα Ευσταθίου Λέει: Ιανουάριος 12, 2021 at 9:14 πμ

  Σας ευχαριστώ πολύ για την ανταπόκριση. Θα ήθελα να ρωτήσω επίσης εάν οι ενέσεις μπότοξ μπορούν να επαναλαμβάνονται μόνιμα χωρίς επικινδυνότητα και παρενέργειες.

  Ευχαριστώ πολύ

  • Πρόδρομος Παπαιωάννου Λέει: Ιανουάριος 12, 2021 at 9:59 πμ

   Βάση πολλών μελετών που έχουν γίνει, η χρήση του μπότοξ μπορεί να γίνεται με ασφάλεια επαναλαμβανόμενα και για πολλά χρόνια.

 2. Εμμανουήλ Μπακούσης Λέει: Δεκέμβριος 27, 2020 at 8:29 μμ

  Καλησπέρα
  Το έχετε εφαρμόσει σε περίπτωση με νευραλγία τρίδυμου νεύρου
  Διαβάσαμε ότι εφαρμόζεται σε τέτοια περίπτωση
  Και τι αποτέλεσμα έχει ;

  • Πρόδρομος Παπαιωάννου Λέει: Ιανουάριος 4, 2021 at 7:01 μμ

   Καλή χρονιά.
   Στη νευραλγία τριδύμου η έγχυση χρειάζεται να γίνεται με ειδικό εξοπλισμό υπερήχων και δε το εφαρμόζουμε στο επίπεδο του ιατρείου.

 3. ΕΛΕΝΑ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ Λέει: Αύγουστος 8, 2020 at 7:05 μμ

  Γεια σας. Εδώ και ένα χρόνο υποφέρω από ημικρανίες και ακτινοβολουμενο πόνο στον αυχένα και κροταφους. Το MRI μου έδειξε ευθειασμο αυχένα και μυικους σπασμούς. Έχω δοκιμάσει διάφορα είδη θεραπείας χωρίς ιδιαίτερο αποτέλεσμα. Τι θεραπεία μου συστηνετε?

  • Πρόδρομος Παπαιωάννου Λέει: Αύγουστος 27, 2020 at 6:52 μμ

   Μια από τις πιο αποτελεσματικές θερεπείες της ημικρανίας είναι με μπότοξ πάνω στα trigger points του αυχένα.

 4. Κατερίνα Καστρη Λέει: Μάρτιος 4, 2020 at 12:17 μμ

  Καλημερα σας. Πάσχω από αιθουσαια ημικρανία και θα ήθελα να γνωρίζω αν η θεραπεία με bottox βοηθήσει και στους ιλιγγους που έχω. Ευχαριστώ

  • Πρόδρομος Παπαιωάννου Λέει: Μάρτιος 5, 2020 at 5:35 μμ

   Δυστυχώς το μπότοξ δεν ενδείκνυται για τέτοιου τύπου ημικρανία.

 5. Καλησπέρα,
  Η θεραπεία με βουτολινική τοξίνη (μποτο x) βοηθάει και στην περίπτωση του πονοκεφαλου πίεσης?

  • Πρόδρομος Παπαιωάννου Λέει: Φεβρουάριος 4, 2020 at 7:19 μμ

   Το μπότοξ είναι κυρίως για τις ημικρανίες. Εφόσον όμως υπάρχουν σημεία έκλυσης των πονοκεφάλων (trigger points) μπορεί να βοηθήσει.

 6. Κατερίνα Λέει: Οκτώβριος 26, 2019 at 2:08 μμ

  Πάσχω από οπισθοβολβικη ημικρανία.
  Μπορεί η θεραπεία με βουτολινική τοξίνη (μποτο x) να με βοηθήσει;
  Ευχαριστώ πολύ

  • Πρόδρομος Παπαιωάννου Λέει: Οκτώβριος 29, 2019 at 5:37 μμ

   Στην περίπτωση οπισθοβολβικής ημικρανίας δε μπορεί να διευκρινιστεί ακριβώς το trigger point, ωστόσο κάνοντας μπότοξ περιοφθαλμικά μπορεί να υπάρχει κάποια βελτίωση της συχνότητας και της έντασης της ημικρανίας.

 7. Καλησπέρα σας,
  Θέλω να ρωτήσω ποια θεραπεία προτείνετε για την αθροιστική κεφαλαλγία πέρα από ενέσιμο imigran.
  Σας ευχαριστώ

  • Πρόδρομος Παπαιωάννου Λέει: Οκτώβριος 23, 2019 at 7:39 μμ

   Καλησπέρα
   Η μόνη θεραπεία που προσφέρουμε είναι για την αντιμετώπιση της ημικρανίας με trigger points, είτε με μπότοξ, είτε χειρουργικά. Για περισσότερες πληροφορίες είναι προτιμότερο να απευθυνθείτε σε έναν νευρολόγο.

 8. Θεόδωρος Ε. Λέει: Σεπτέμβριος 12, 2018 at 6:03 μμ

  Καλησπέρα σας, σχετικά με το χειρουργείο που αναφέρετε:
  α) Ποιοι είναι οι πιθανοί κίνδυνοι/παρενέργειες, τι μπορεί να πάει στραβά;
  β) Τη συγκεκριμένη επέμβαση την κάνει κυρίως νευροχειρούργος ή πλαστικός;

  • Πρόδρομος Παπαιωάννου Λέει: Σεπτέμβριος 12, 2018 at 6:25 μμ

   Η επέμβαση γίνεται από οποιονδήποτε ιατρό είναι εξειδικευμένος στο αντικείμενο αυτό, τόσο νευροχειρουργοί όσο και πλαστικοί χειρουργοί. Κίνδυνος σοβαρός δεν υπάρχει από την επέμβαση, ωστόσο δεν είναι 100% εγγυημένο ότι θα εξαφανιστεί η ημικρανία.

 9. Ελένη θεμελούδη Λέει: Ιούλιος 12, 2017 at 11:08 πμ

  Καλημερα σας! Καθως ολοι οι νευρολογοι που εχω επισκεφτει κατα καιρους προτεινουν αντικαταθλιπτικα ως προφυλακτικη αγωγη των πονοκεφαλων – ημικρανιων αλλα εγω αρνουμαι να τα βαλω στο σωμα μου αν και υποφερω απο πονοκεφαλους θα ηθελα να ρωτησω αν το μποτοξ στο κεφαλι πιθανως να προκαλεσει ογκο στον εγκεφαλι. Σας ευχαριστω..

  • Πρόδρομος Παπαιωάννου Λέει: Ιούλιος 12, 2017 at 3:30 μμ

   Εφόσον υπάρχει διαγνωσμένη ημικρανία και όχι κάποιος άλλος λόγος που προκαλεί πονοκεφάλους, η θεραπεία με μπότοξ μπορεί να μειώσει σημαντικά τη συχνότητα εμφάνισης ή και να εξαλείψει τελείως τα συμπτώματα. Η έγχυση μπότοξ είναι ασφαλέστατη και σε καμία περίπτωση δε μπορεί να προκαλέσει εμφάνιση όγκων ή άλλων προβλημάτων, δεδομένου ότι η χρήση του σε εκατομμύρια ανθρώπων για αισθητικούς λόγους τα τελευταία 20 χρόνια δεν έχει την παραμικρή υποψία για τέτοιες ανεπιθύμητες ενέργειες.
   Σε πρόσφατο βαρύ περιστατικό που είχαμε, η γυναίκα υπέφερε από καθημερινές ημικρανίες. Μετά τη θεραπεία τα επεισόδια ημικρανίας μειώθηκαν σε 1-2 το μήνα.

 10. καλησπερα θελω να ρωτησω σε πονοκεφαλους χωρις αιτια οπως ειπε ο γιατρος και αξονικη καθαρη και ολες γενικα οι εξετασεις χωρις ποοβλημα μπορω να το κανω?

  • Πρόδρομος Παπαιωάννου Λέει: Μάρτιος 28, 2017 at 5:08 μμ

   Σε περιπτώσεις χρονιάς ημικρανίας μπορεί η θεραπεία με μποτοξ να περιορίσει ή και να εξαφανίσει τα επεισόδια. Εξαρτάται πάντα από τον τύπο της ημικρανίας και τα σημεία από όπου ξεκινάει

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *