logo

Αρχική / Πλαστική Προσώπου / Βουτολινική τοξίνη (Μποτο x) στην εγκυμοσύνη

Βουτολινική τοξίνη (Μποτο x) στην εγκυμοσύνη

Βουτολινική τοξίνη (Μποτο x) στην εγκυμοσύνη

Το μπότοξ στην εγκυμοσύνη είναι ένα θέμα που αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με αφορμή ένα πρόσφατο περιστατικό και ως αποτέλεσμα θα θέλαμε να σας παρουσιάσουμε μερικά επιστημονικά στοιχεία που θα λύσουν απορίες και εύλογα ερωτήματα σας σχετικά με τις επεμβάσεις προσώπου.

Μια νεαρή γυναίκα, η οποία δε γνώριζε ότι κυοφορούσε, υποβλήθηκε στην προγραμματισμένη θεραπεία με μπότοξ. 1 χρόνο μετά, έχοντας πλέον ένα υγιέστατο μωράκι, μας αφηγήθηκε το γεγονός και αναρωτήθηκε τι επιπτώσεις θα μπορούσε να έχει αυτό στην κύηση και την ανάπτυξη του παιδιού.

Μπότοξ στην εγκυμοσύνη, η άποψη της επιστήμης.

Δεδομένου ότι υπάρχουν ελάχιστα επιστημονικά στοιχεία, η χρήση της βοτουλινικής τοξίνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού αντενδείκνυται. Ωστόσο, στην Αμερική έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια μια νέα τεχνική που ονομάζεται Baby βουτολινική τοξίνη (Μποτο x), κατά την οποία γίνεται πολύ χαμηλής δοσολογίας έγχυση του μπότοξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. Το ερώτημα που προκύπτει λοιπόν είναι το εξής:

Είναι ασφαλές το μπότοξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού;

 

Ασφαλές μποτοξ εγκυμοσύνη

Από έρευνες έχει βρεθεί καταρχάς ότι στη δοσολογία που χρησιμοποιείται στο μπότοξ για αισθητικούς σκοπούς, δεν ανιχνεύεται τοξίνη σε κανένα σημείο του σώματος, πέρα από το σημείο έγχυσης, τουλάχιστον όχι σε επίπεδο που να προκαλεί κάποια κλινική εκδήλωση.

Επίσης, η τοξίνη είναι μια εξαιρετικά ασταθής ουσία, η οποία αδρανοποιείται πλήρως σε μερικές ώρες μετά την εφαρμογή της και αποβάλλεται πολύ σύντομα από τον οργανισμό. Επίσης, ακόμα και αν περνούσε τοξίνη στην κυκλοφορία, όπως στην σπάνια περίπτωση ενδοαγγειακής έγχυσης, το μόριο της τοξίνης είναι σχετικά μεγάλο και δε θα περνούσε τον πλακούντα.

Σε μια μελέτη με σχετικά όμως μικρό αριθμό περιστατικών, όπου έγινε χρήση μπότοξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, δε βρέθηκε κανένας συσχετισμός σε σχέση με την πορεία της κύησης. Σε 2 περιπτώσεις μάλιστα, όπου γυναίκες νοσηλεύτηκαν για αλλαντίαση, μια εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση που προκαλείται μετά από βρώση τροφών που έχουν μολυνθεί από την αλλαντική τοξίνη, δεν παρατηρήθηκαν βλάβες στο έμβρυο ή προβλήματα στην ανάπτυξη των παιδιών. Δεδομένου ότι η μελέτη αυτή περιλαμβάνει μικρό αριθμό περιστατικών, δε μπορεί να θεωρηθεί ιατρικά έγκυρη, ωστόσο είναι ένα δείγμα ότι η τοξίνη δεν έχει επίδραση κατά την εγκυμοσύνη.

 Έκανα μπότοξ κατά την εγκυμοσύνη. Τι μπορώ να κάνω;

Εκ πρώτης χρειάζεται ψυχραιμία. Το άγχος μιας κυοφορούσας είναι πολύ χειρότερο από οποιαδήποτε επιπλοκή μπορεί να προκληθεί στο έμβρυο από χορήγηση φαρμάκου ή άλλης ουσίας. Δεδομένου ότι η τοξίνη μεταβολίζεται στην τελική κινητική πλάκα του μυός στον οποίο γίνεται η έγχυση, δε διαφεύγει παρά μια μηδαμινή ποσότητα στην κυκλοφορία.

Σε γυναίκες που έχουν υποβληθεί στο παρελθόν στη θεραπεία, υπάρχουν συνήθως αντισώματα, οπότε ακόμα κι αν εισερχόταν το μπότοξ στην κυκλοφορία, θα αδρανοποιούνταν  σε διάστημα μερικών ωρών. Προς καθησυχασμό, μια επίσκεψη στο γυναικολόγο και ένας υπέρηχος αρκούν για να διαπιστωθεί ότι όλα βαίνουν καλά με την κύηση.

Θα προτείνατε σε μια γυναίκα να κάνει μπότοξ κατά την εγκυμοσύνη και το θηλασμό;

Το αν θα πραγματοποιηθεί ή όχι μια θεραπεία με μπότοξ κατά την εγκυμοσύνη, είναι μια απόφαση που λαμβάνεται από την ίδια τη γυναίκα, κατόπιν συνεννόησης με το θεράπων γυναικολόγο. Σε καμία περίπτωση δε χρειάζεται να ρισκάρει μια γυναίκα με κύηση υψηλού κινδύνου, ή στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Με βάση τις υπάρχουσες μελέτες, το μπότοξ φαίνεται μεν να μην προκαλεί προβλήματα στην κύηση, ωστόσο καλό θα ήταν να το αποφεύγει κανείς, δεδομένου ότι οι κλινικές μελέτες δεν είναι ακόμα επαρκείς. Eφόσον αποφασιστεί να γίνει θεραπεία με μπότοξ, συνιστάται το λεγόμενο Baby βουτολινική τοξίνη (Μποτο x) τόσο κατά την εγκυμοσύνη, όσο και κατά το θηλασμό, δηλαδή έγχυση μικρότερης δοσολογίας.

Μπορείτε να μάθετε επίσης περισσότερα για τη διάρκεια της βουτολινικής τοξίνης (Μποτο x) καθώς και τους λόγους για τους οποίους διαφέρει κατά περίπτωση. Τέλος αξίζει να δώσετε σημασία στις τυχόν προσφορές βουτολινικής τοξίνης (Μποτο x) που υπάρχουν εκεί έξω, καθώς μερικές φορές το πιο φθηνό μπορεί να κοστίσει περισσότερο.


Σχόλια

  1. Γεια σας γεννάω σε δυο εβδομάδες μπορω να κανω μποτοξ ;

    • Πρόδρομος Παπαιωάννου Λέει: Μάρτιος 4, 2019 at 6:41 μμ

      Καλό θα ήταν να μη διακινδυνέψει κανείς με τέτοιου είδους θεραπείες τόσο κοντά πριν την εγκυμοσύνη.

  2. Μαρία Καν. Λέει: Ιανουάριος 11, 2019 at 1:52 μμ

    Καλησπέρα σας . Εχω ένα μωρό 12 μηνών το οποιο θηλαζει ακόμα. Μπορώ να κάνω μπότοξ; Ρωτάω γιατί πλέον το μωρό τρώει τα παντα, μήπως παίζει κάποιο ρόλο αυτό. Θα μπορούσα πχ να θηλάσω το πρωί κ επειτα το βραδυ..

    Ευχαριστω προκαταβολικα

    • Πρόδρομος Παπαιωάννου Λέει: Ιανουάριος 14, 2019 at 6:00 μμ

      Το μπότοξ κατά το θηλασμό είναι σχετικά ασφαλές, ωστόσο θα ήταν προτιμότερο να κρατήσετε γάλα με το θήλαστρο και να μην θηλάσετε για το πρώτο 24ωρο μετά τη θεραπεία

  3. Ειρήνη Λέει: Ιούνιος 25, 2018 at 6:26 μμ

    Γειας σας, έχω ένα μωράκι 3 μηνών και θηλάζω αποκλειστικά μπορώ να κάνω νήματα για την ενίσχυση του οβάλ του προσώπου ;

  4. Καλήσπέρα,έκανα baby βουτολινική τοξίνη (Μποτο x) στις μασχαλες την 2η εβδομαδα της κύησης, ενώ δεν γνώριζα οτι ειχα μεινει εγκυος. Τι μπορει να συμβει στο εμβριο; Πρεπει να κανω καποια ειδική εξεταση; Ευχαριστω πολυ

    • Η πιθανότα να περάσει το μπότοξ στο έμβρυο και να προκαλέσει βλάβες είναι μηδενική. Επίσης δεν υπάρχει κάποια ειδική εξέταση, πέρα από το συνηθισμένο προγεννητικό έλεγχο που θα συστήσει ο γυναικολόγος.

  5. Χριστινα Λέει: Ιούνιος 12, 2018 at 11:00 πμ

    Πρόκειται να ξεκινήσω ενέσεις ivf. Τέλος του μήνα.Μπορω να κάνω μέσο θεραπεία τώρα;ευχαριστω!

  6. Καλησπέρα,
    Θηλάζω και θα ήθελα να κάνω ενέσιμη μέσο θεραπεία .. υπάρχει κάποια ουσία που θα μπορούσε να περάσει στο γάλα και να έχω παρενέργειες στο μωρό ;

    • Σε γενικές γραμμές υπάρχει αντένδειξη σε όλες τις φαρμακευτικές θεραπείες κατά την εγκυμοσύνη και το θηλασμό, διότι δεν υπάρχουν αρκετές μελέτες για να αποδείξουν ότι είναι απόλυτα ασφαλής διαδικασία. Σε περίπτωση θηλασμού πάντως, η ασφαλέστερη θεραπεία θα ήταν με καθαρό σταθεροποιημένο υαλουρονικό, δηλαδή με skinbooster, όπως είναι το Vital και το Volite

  7. Βασιλικη Λέει: Νοέμβριος 15, 2017 at 12:43 πμ

    Έχω κάνει εμβρυομεταφορα και περιμένω σε 12 μέρες να κάνω Β χοριακη για να δω αν είμαι έγκυος. ΜΠΟΡΩ ΝΑ κάνω βουτολινική τοξίνη (Μποτο x) αυτό το διαστημα

    • Το μπότοξ δεν έχει βρεθεί να προκαλεί βλάβες στο έμβρυο σε μικρές ποσότητες, ωστόσο θα σας πρότεινα εφόσον πρόκειται για εγκυμοσύνη υψηλού κινδύνου, να μην κάνετε μπότοξ, όπως και να μην πάρετε κάποιο φάρμακο που δεν χρειάζεται αυτό το διάστημα.

  8. Καλησπερα σας.. Θα ηθελα να μαθω αν κανω μποτοχ ή υαλουρονικο και σε 1 ισως και 2 χρονια μεινω εγκυος , θα επιρρεασει αυτο το εμβρυο??

  9. Egw thilazw Molis 2 e vdomades p gennithike to mwraki m k thelw na kanw prwth fora ualouroniko sta xeilh..tha perasei sto mwro mese t thilasmou?

    • Το υαλουρονικό δεν υπάρχει καμία περίπτωση να περάσει στο μητρικό γάλα και ακόμα και αν περνούσε, είναι φυσικός πολυσακχαρίτης χωρίς καμία παρενέργεια. Ωστόσο, οι σύριγγες υαλουρονικού για τα χείλη περιέχουν και μικρές ποσότητες λιδοκαϊνης, ενός δηλαδή τοπικού αναισθητικού το οποίο γενικότερα καλό είναι να αποφεύγεται κατά τον θηλασμό. Σε κάθε περίπτωση, η θεραπεία δεν προτείνεται κατά το θηλασμό και την εγκυμοσύνη, αν και μπορεί να πραγματοποιηθεί, εφόσον ενημερωθεί η ασθενής για όλες τις πιθανές παρενέργειες.

  10. Γειά σας θα ήθελα να ρωτήσω κάτι όσον αφορά το μποτοξ.Είμαι έγκυος κ το Σεπτέμβριο θα κάνω γάμο κ βαφτιση μαζι.Έχω υπεριδρωσια στις παλάμες κ σκεφτόμουν να κάνω μποτοξ όμως αν θηλάζω δν ξέρω αν επιτρέπεται να κάνω κ θέλω να μου πείτε.Ευχαριστώ!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *