logo

Αρχική / Πλαστική Προσώπου / Βουτολινική τοξίνη (Μποτο x) στην εγκυμοσύνη

Βουτολινική τοξίνη (Μποτο x) στην εγκυμοσύνη

Βουτολινική τοξίνη (Μποτο x) στην εγκυμοσύνη

Το μπότοξ στην εγκυμοσύνη είναι ένα θέμα που αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με αφορμή ένα πρόσφατο περιστατικό και ως αποτέλεσμα θα θέλαμε να σας παρουσιάσουμε μερικά επιστημονικά στοιχεία που θα λύσουν απορίες και εύλογα ερωτήματα σας σχετικά με τις επεμβάσεις προσώπου.

Μια νεαρή γυναίκα, η οποία δε γνώριζε ότι κυοφορούσε, υποβλήθηκε στην προγραμματισμένη θεραπεία με μπότοξ. 1 χρόνο μετά, έχοντας πλέον ένα υγιέστατο μωράκι, μας αφηγήθηκε το γεγονός και αναρωτήθηκε τι επιπτώσεις θα μπορούσε να έχει αυτό στην κύηση και την ανάπτυξη του παιδιού.

Μπότοξ στην εγκυμοσύνη, η άποψη της επιστήμης.

Δεδομένου ότι υπάρχουν ελάχιστα επιστημονικά στοιχεία, η χρήση της βοτουλινικής τοξίνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού αντενδείκνυται. Ωστόσο, στην Αμερική έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια μια νέα τεχνική που ονομάζεται Baby βουτολινική τοξίνη (Μποτο x), κατά την οποία γίνεται πολύ χαμηλής δοσολογίας έγχυση του μπότοξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. Το ερώτημα που προκύπτει λοιπόν είναι το εξής:

Είναι ασφαλές το μπότοξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού;

 

Ασφαλές μποτοξ εγκυμοσύνη

Από έρευνες έχει βρεθεί καταρχάς ότι στη δοσολογία που χρησιμοποιείται στο μπότοξ για αισθητικούς σκοπούς, δεν ανιχνεύεται τοξίνη σε κανένα σημείο του σώματος, πέρα από το σημείο έγχυσης, τουλάχιστον όχι σε επίπεδο που να προκαλεί κάποια κλινική εκδήλωση.

Επίσης, η τοξίνη είναι μια εξαιρετικά ασταθής ουσία, η οποία αδρανοποιείται πλήρως σε μερικές ώρες μετά την εφαρμογή της και αποβάλλεται πολύ σύντομα από τον οργανισμό. Επίσης, ακόμα και αν περνούσε τοξίνη στην κυκλοφορία, όπως στην σπάνια περίπτωση ενδοαγγειακής έγχυσης, το μόριο της τοξίνης είναι σχετικά μεγάλο και δε θα περνούσε τον πλακούντα.

Σε μια μελέτη με σχετικά όμως μικρό αριθμό περιστατικών, όπου έγινε χρήση μπότοξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, δε βρέθηκε κανένας συσχετισμός σε σχέση με την πορεία της κύησης. Σε 2 περιπτώσεις μάλιστα, όπου γυναίκες νοσηλεύτηκαν για αλλαντίαση, μια εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση που προκαλείται μετά από βρώση τροφών που έχουν μολυνθεί από την αλλαντική τοξίνη, δεν παρατηρήθηκαν βλάβες στο έμβρυο ή προβλήματα στην ανάπτυξη των παιδιών. Δεδομένου ότι η μελέτη αυτή περιλαμβάνει μικρό αριθμό περιστατικών, δε μπορεί να θεωρηθεί ιατρικά έγκυρη, ωστόσο είναι ένα δείγμα ότι η τοξίνη δεν έχει επίδραση κατά την εγκυμοσύνη.

 Έκανα μπότοξ κατά την εγκυμοσύνη. Τι μπορώ να κάνω;

Εκ πρώτης χρειάζεται ψυχραιμία. Το άγχος μιας κυοφορούσας είναι πολύ χειρότερο από οποιαδήποτε επιπλοκή μπορεί να προκληθεί στο έμβρυο από χορήγηση φαρμάκου ή άλλης ουσίας. Δεδομένου ότι η τοξίνη μεταβολίζεται στην τελική κινητική πλάκα του μυός στον οποίο γίνεται η έγχυση, δε διαφεύγει παρά μια μηδαμινή ποσότητα στην κυκλοφορία.

Σε γυναίκες που έχουν υποβληθεί στο παρελθόν στη θεραπεία, υπάρχουν συνήθως αντισώματα, οπότε ακόμα κι αν εισερχόταν το μπότοξ στην κυκλοφορία, θα αδρανοποιούνταν  σε διάστημα μερικών ωρών. Προς καθησυχασμό, μια επίσκεψη στο γυναικολόγο και ένας υπέρηχος αρκούν για να διαπιστωθεί ότι όλα βαίνουν καλά με την κύηση.

Θα προτείνατε σε μια γυναίκα να κάνει μπότοξ κατά την εγκυμοσύνη και το θηλασμό;

Το αν θα πραγματοποιηθεί ή όχι μια θεραπεία με μπότοξ κατά την εγκυμοσύνη, είναι μια απόφαση που λαμβάνεται από την ίδια τη γυναίκα, κατόπιν συνεννόησης με το θεράπων γυναικολόγο. Σε καμία περίπτωση δε χρειάζεται να ρισκάρει μια γυναίκα με κύηση υψηλού κινδύνου, ή στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Με βάση τις υπάρχουσες μελέτες, το μπότοξ φαίνεται μεν να μην προκαλεί προβλήματα στην κύηση, ωστόσο καλό θα ήταν να το αποφεύγει κανείς, δεδομένου ότι οι κλινικές μελέτες δεν είναι ακόμα επαρκείς. Eφόσον αποφασιστεί να γίνει θεραπεία με μπότοξ, συνιστάται το λεγόμενο Baby βουτολινική τοξίνη (Μποτο x) τόσο κατά την εγκυμοσύνη, όσο και κατά το θηλασμό, δηλαδή έγχυση μικρότερης δοσολογίας.

Μπορείτε να μάθετε επίσης περισσότερα για τη διάρκεια της βουτολινικής τοξίνης (Μποτο x) καθώς και τους λόγους για τους οποίους διαφέρει κατά περίπτωση. Τέλος αξίζει να δώσετε σημασία στις τυχόν προσφορές βουτολινικής τοξίνης (Μποτο x) που υπάρχουν εκεί έξω, καθώς μερικές φορές το πιο φθηνό μπορεί να κοστίσει περισσότερο.


Σχόλια

 1. Καλησπέρα σας. Έχω ένα βρέφος 4 μηνων κ θα ήθελα να κάνω botox. Επιτρέπεται; σε κάνα μήνα θα ξεκινήσω κ τον απόθηλασμό σιγά σιγά γιατί έχω μια γαλακτοκηλη την οποία πρέπει να αρχίσω να παρακεντω.

  • Πρόδρομος Παπαιωάννου Λέει: Ιούνιος 16, 2022 at 12:49 μμ

   Μπορείτε να συμβουλευτείτε τον παιδίατρο ή το γυναικολόγο αλλά συνήθως δεν υπάρχει κάποια ιδιαίτερη αντένδειξη

 2. Γειά σας, σε 2 μηνες θα κάνουμε προσπάθεια για παιδακι με το σύντροφό μου, αν κανω τωρα υαλουρονικη ένεση υπάρχει περίπτωση να επηρεάσει το έμβρυο;

  • Πρόδρομος Παπαιωάννου Λέει: Απρίλιος 12, 2021 at 9:17 πμ

   Δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος εφόσον γίνει νωρίτερα από την εγκυμοσύνη.

 3. Καλησπέρα, τα νηματα σε πρόσωπο κ λαιμό επιτρεπονται κατα τη διάρκεια της εγκυμοσύνης; Ευχαριστώ.

  • Πρόδρομος Παπαιωάννου Λέει: Φεβρουάριος 24, 2021 at 6:25 μμ

   Καλύτερα είναι να αποφεύγουμε οτιδήποτε δεν είναι απαραίτητο για λόγους υγείας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

 4. Δημητρα Λέει: Νοέμβριος 29, 2020 at 6:03 μμ

  Καλησπέρα !Εχω γεννήσει εδώ και ένα μήνα και θηλάζω αποκλειστικά .Εκανα υαλουρονικο στα χείλη μου εδώ και δέκα χρόνια αλλά στην Διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν έκανα καθόλου..Τώρα που θηλάζω επιτρέπεται ;;;

  • Πρόδρομος Παπαιωάννου Λέει: Νοέμβριος 29, 2020 at 9:31 μμ

   Με το θηλασμό δεν υπάρχει ιδιαίτερη αντένδειξη όσον αφορά στα υαλουρονικά, αλλά για ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια μπορείτε να φυλάξετε γάλα με το θήλαστρο για 1-2 μέρες

 5. Καλησπερα! Για το μπότοξ που γίνεται για την υπεριδρωσία στα άκρα τι ισχύει;

  • Πρόδρομος Παπαιωάννου Λέει: Ιούλιος 17, 2020 at 12:53 μμ

   Για την υπεριδρωσία στα άκρα αρχικά κάνουμε ένα τέστ με βάμμα ιωδίου και άμυλο για να εντοπίσουμε τις περιοχές που ιδρώνουν και στη συνέχεια γίνεται έγχυση με την ποσότητα που απαιτείται στα σημεία που χρειάζεται. Μπορεί να γίνει στα πέλματα, στις παλάμες και στα δάχτυλα.

 6. Γεια σας είμαι 30 χρόνων κ είμαι 3μηνων έκανα την πρώτη ευχενικη κ βγήκε πολύ καλή θέλω να κάνω υαλουρονικο στα χείλη θα έχει κάποιο πρόβλημα στο έμβρυο ?

  • Πρόδρομος Παπαιωάννου Λέει: Απρίλιος 27, 2020 at 1:07 μμ

   Εφόσον το επιτρέπει ο γυναικολόγος μπορεί να γίνει θεραπεία μετά το εξάμηνο, ωστόσο η σύσταση είναι να αποφεύγουμε παρεμβάσεις που δεν είναι απαραίτητες.

 7. ή ενέσιμη μεσοθεραπεια, θεωρείται εξίσου αποτρεπικη με τη βουτολινική τοξίνη (Μποτο x) στην περίοδο της εγκυμοσυνης;

  • Πρόδρομος Παπαιωάννου Λέει: Οκτώβριος 8, 2019 at 7:37 μμ

   Η μεσοθεραπεία είναι συνήθως φυτικής προέλευσης, αλλά μπορεί και αυτή να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις που μπορεί χρίζουν φαρμακευτικής περίθαλψης. Επίσης το αποτέλεσμα της μεσοθεραπείας είναι σχετικά περιορισμένο, ιδιαίτερα συγκρίνοντάς το με άλλες θεραπείες, όπως το μπότοξ ή το υαλουρονικό.

 8. Καλησπερα,είμαι έγκυος κ κλεινω τον 5ο μήνα,υποφερω απο χρόνιες ημικρανιες τις οποιες αντιμετωπιζα με βουτολινική τοξίνη (Μποτο x) .Απο τη στιγμη που εμεινα εγκυος δεν εχω κανει,υποφερω ομως με περιπου 18 -20 ημικρανιες καθε μηνα.. Μπορω να κανω και παλι βουτολινική τοξίνη (Μποτο x) ??

  • Πρόδρομος Παπαιωάννου Λέει: Αύγουστος 26, 2019 at 11:02 πμ

   Εφόσον ο γυναικολόγος συμφωνεί, μπορεί να εφαρμοστεί μπότοξ, ειδικά όταν πρόκειται για πρόβλημα υγείας όπως οι χρόνιες ημικρανίες. Για μεγαλύτερη ασφάλεια μπορεί να γίνει με μικρότερη δοσολογία και μόνο στα σημεία με ξεκάθαρο trigger point.

 9. Παναγιωτα Λέει: Μάρτιος 11, 2019 at 5:43 μμ

  Καλησπέρα. Έχω ένα αγοράκι 25 μηνών κ θηλάζουμε. Επιτρέπεται να κάνω μποτοξ? Ευχαριστώ.

  • Πρόδρομος Παπαιωάννου Λέει: Μάρτιος 12, 2019 at 6:11 μμ

   Θεωρητικά δεν υπάρχει κίνδυνος και καλό θα ήταν σε περίπτωση που το αποφασίσετε να έχετε μαζέψει γάλα με το θήλαστρο για 2 ημέρες μετά το μπότοξ για ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *