logo

Αρχική / Θεραπείες Σώματος / Βουτολινική τοξίνη (Μποτο x) και υπεριδρωσία

Βουτολινική τοξίνη (Μποτο x) και υπεριδρωσία

Βουτολινική τοξίνη (Μποτο x) και υπεριδρωσία

Τι είναι η υπεριδρωσία;

 

υπεριδρωσία στις παλάμες Dr. PapaioannouΗ υπεριδρωσία είναι μια δυσάρεστη κατάσταση, η οποία, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς προκαλεί αυξημένη παραγωγή ιδρώτα, τόσο στις μασχάλες, όσο και σε άλλα σημεία, όπως οι παλάμες και τα πέλματα των ποδιών ή ακόμα και στο πρόσωπο. Η συμπτωματολογία μπορεί να οφείλεται σε κάποια άλλη πάθηση όπως μεταβολικά νοσήματα όπως ο υπερθυρεοειδισμός, σε παρενέργεις φαρμάκων και άλλα, ωστόσο συχνότερα δεν υπάρχει κάποια σαφής αιτία που την προκαλεί, είναι δηλαδή ιδιοπαθής. Συνήθως ξεκινάει κατά την εφηβεία ή και την ενήλικο ζωή και έχει άμεση εξάρτηση με τη συναισθηματική κατάσταση του ατόμου. Η ιδιοπαθής υπεριδρωσία οφείλεται σε μια δυσλειτουργία του συμπαθητικού συστήματος, οδηγώντας σε αυξημένη παραγωγή ιδρώτα στα σημεία που εμφανίζουν τη διαταραχή. Η έκκριση του ιδρώτα μπορεί να είναι από αυξημένη ως και υπερβολικά αυξημένη, ιδιαίτερα σε καταστάσεις στρες, οδηγώντας το άτομο σε κοινωνικά και λειτουργικά προβλήματα.

 

Η διάγνωση της υπεριδρωσίας είναι σχετικά απλή και βασίζεται κυρίως στη λήψη ολοκληρωμένου ιστορικού. Η επιβεβαίωση γίνεται με κάποια ειδικά τεστ, εκ των οποίων το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο είναι το τεστ αμύλου/ιωδίνης.

Βουτολινική τοξίνη (Μποτο x) στην υπεριδρωσία

Η θεραπεία της υπεριδρωσίας με βοτουλινική τοξίνη θεωρείται η πιο αποτελεσματική και ασφαλής μέθοδος, καθώς δρα άμεσα, έχει μηδενικές παρενέργειες και διάρκεια αποτελέσματος 6 και περισσότερων μηνών. Ο σχεδιασμός της θεραπείας ξεκινάει με την επιβεβαίωση της διάγνωσης με το ειδικό τεστ, όπου χρωματίζεται η περιοχή της μασχάλης ή της περιοχής που εμφανίζει αυξημένη παραγωγή ιδρώτα. Στη συνέχεια γίνεται έγχυση της αλλαντικής τοξίνης σε πολλαπλά σημεία και η δοσολογία καθορίζεται από ειδικά πρωτόκολλα για την πάθηση αυτή. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιοδήποτε σκεύασμα της βοτουλινικής τοξίνης, όπως βουτολινική τοξίνη (Μποτο x) ή Dysport.

 

Η προετοιμασία για τη θεραπεία είναι ιδιαίτερα απλή, καθώς το μόνο που απαιτείται είναι ευπρεπισμός της μασχάλης. Μετά την εφαρμογή του τεστ ιωδίνης/αμύλου χρωματίζεται ακριβώς η περιοχή που εμφανίζει υπερέκκριση ιδρώτα, η οποία σχεδιάζεται και μαρκάρονται τα σημεία έγχυσης, με απόσταση 2,5cm μεταξύ τους.

Στη συνέχεια γίνεται προσεκτική έγχυση της κατάλληλης δοσολογίας της τοξίνης, η οποία είναι συνήθως λίγο μεγαλύτερη από την ποσότητα που απαιτείται για την αισθητική θεραπεία του μετώπου και των ματιών. Σε περιπτώσεις υπεριδρωσίας σε άλλες περιοχές όπως τα πέλματα και οι παλάμες, η θεραπεία γίνεται με τον ίδιο τρόπο, ωστόσο προσαρμόζεται η δοσολογία.

 

Το αποτέλεσμα της θεραπείας είναι αισθητό μετά την τρίτη μέρα, ωστόσο ολοκληρώνεται περίπου στις 2 εβδομάδες. Η διάρκεια είναι 4 με 6 μήνες και μπορεί να επαναλαμβάνεται όποτε κρίνεται απαραίτητο.

Ένα συχνό φαινόμενο ωστόσο που απογοητεύει πολλούς ασθενείς, και κυρίως γυναίκες είναι η διάρκεια της βουτολινικής τοξίνης (Μποτο x). Γιατί σε κάποιες περιπτώσεις τη βουτολινική τοξίνη (Μποτο x)διαρκεί λιγότερο και τι μπορεί να έχει πάει στραβά; Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες στο αντίστοιχο άρθρο μας.

 

Χειρουργική θεραπεία υπεριδρωσίας

 

υπεριδρωσία και τρόποι αντιμετώπισηςΣε κάποιες περιπτώσεις όπου η υπεριδρωσία είναι πολύ έντονη ή αναζητά το άτομο μια μόνιμη λύση, υπάρχει η δυνατότητα επεμβατικής μείωσης της παραγωγής του ιδρώτα, καταστρέφοντας μέρος των ιδρωτοποιών αδένων της μασχάλης. Η χειρουργική θεραπεία της υπεριδρωσίας γίνεται με μια τροποποιημένη λιποαναρρόφηση, με την οποία αφαιρούνται ιδρωτοποιοί αδένες. Στη δικιά μας πρακτική, η λιποαναρρόφηση Bodyjet έχει άριστα αποτελέσματα, τα οποία βασίζονται σε μελέτες και πρωτόκολλα. Το πλεονέκτημα της τεχνολογίας Bodyjet είναι ότι είναι ιδιαίτερα ατραυματική, γίνεται με τοπική αναισθησία και με τρόπο πολύ ελεγχόμενο, χωρίς παρενέργειες. Συνήθως το αποτέλεσμα είναι ικανοποιητικό με μία μόνο συνεδρία, ωστόσο μπορεί αν χρειαστεί και μια δεύτερη μετά από 6 μήνες, εάν η μείωση παραγωγής του ιδρώτα δεν είναι η αναμενόμενη.

 

Στην κλινική πλαστικής χειρουργικής Παπαϊωάννου φροντίζουμε να σας παρέχουμε λύσεις και θεραπείες στις ανάγκες σας, προσφέροντας ένα εγγυημένο και φυσικό αποτέλεσμα. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιαδήποτε απορία σας.


Σχόλια

 1. Έχουν περάσει δύο εβδομάδες από τότε που έκανα μποτοξ στα χέρια μου για υπεριδρωσια και δεν έχω δει κανένα αποτέλεσμα σε τι οφείλεται αυτό θα δω κάποια διαφορά στην πορεία?:(

  • Πρόδρομος Παπαιωάννου Λέει: Ιούνιος 16, 2022 at 12:47 μμ

   Εφόσον δεν υπάρχει βελτίωση της υπεριδρωσιας μέσα σε 2 εβδομάδες είναι σχεδόν τελείως απίθανο να υπάρξει βελτίωση πιο μετά. Μάλλον θα πρέπει να επαναληφθεί η θεραπεία με μεγαλύτερη δοσολογία

 2. Αριάδνη Διαμαντή Λέει: Μάιος 5, 2021 at 10:15 μμ

  Υπάρχει πιθανότητα για καρκινο

 3. Καλημέρα
  Πότε είναι σωστός μήνας που μπορεί να γίνει μποτοξ στις μασχάλες??

  • Πρόδρομος Παπαιωάννου Λέει: Ιούνιος 18, 2020 at 6:31 μμ

   Συνήθως οι περισσότεροι ασθενείς προσέρχονται τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω αυξημένης εφίδρωσης, ωστόσο δεν υπάρχει κανένας περιορισμός και μπορεί να γίνεται χειμώνα καλοκαίρι.

 4. Καλησπέρα…. γίνετε και στις πατούσες για υπεριδρωσία?

  • Πρόδρομος Παπαιωάννου Λέει: Δεκέμβριος 16, 2019 at 5:48 μμ

   Εφόσον υπάρχει έντονη υπεριδρωσία στις πατούσες μπορεί να γίνει αντιμετώπιση με μπότοξ.

 5. γεια σας , για υπεριδρωσια στις μασχαλες ποσο κοστιζει το μποτοξ στην χειροτερη περιπτωση ?

  • Πρόδρομος Παπαιωάννου Λέει: Ιούλιος 15, 2019 at 5:54 μμ

   Το κόστος για αντιμετώπιση υπεριδρωσίας στις μασχάλες με μπότοξ στις γυναίκες είναι συνήθως διπλάσιο από ότι για τις ρυτίδες του μετώπου και στους άντρες 2,5-3 φορές υψηλότερο, λόγω της δοσολογίας που χρειάζεται.

 6. Αναστασία Μαυρομάτη Λέει: Απρίλιος 8, 2019 at 5:53 μμ

  Καλησπέρα, Πόσο στοιχίζει η θεραπεία μποτοξ για την αντιμετώπιση της υπεριδρωσίας στη μασχάλη και πόσο διαρκεί? Σας ευχαριστώ πολύ

  • Πρόδρομος Παπαιωάννου Λέει: Απρίλιος 10, 2019 at 10:49 πμ

   Για να γίνει αποτελεσματική θεραπεία χρειάζεται να κάνουμε πιο πριν ένα τεστ χρωστικής στο ιατρείο, από το οποίο καθορίζονται οι μονάδες που χρειάζονται για να αντιμετωπιστεί η υπεριδρωσία. Το κόστος συνήθως είναι διπλάσιο από αυτό που χρειάζεται για μπότοξ στο πρόσωπο, αλλά το ακριβές κόστος καθορίζεται μετά το τεστ.

 7. Καλησπέρα!! Θα ήθελα να μάθω για το κόστος της θεραπείας της υπεροδρωσιας στις παλάμες

  • Πρόδρομος Παπαιωάννου Λέει: Μάρτιος 27, 2019 at 6:50 μμ

   Το κόστος της θεραπείας είναι συνήθως παραπλήσιο με το μπότοξ του προσώπου, εκτός εάν χρειάζεται μεγαλύτερη δοσολογία. Αυτό μπορούμε να το δούμε με το τεστ αμύλου που γίνεται εκείνη τη στιγμή.

 8. Ηθελα να μαθω σχετικα με τον πονο του μποτοξ στις παλαμες υπαρχει πονος; Αν ναι ποσο δυνατος;

  • Πρόδρομος Παπαιωάννου Λέει: Φεβρουάριος 11, 2019 at 6:52 μμ

   Το μπότοξ στις παλάμες πονάει συνήθως περισσότερο από ότι σε άλλες περιοχές, ωστόσο μπορούμε να μειώσουμε σημαντικά τον πόνο με αναισθητικές κρέμες ή με τοπική αναισθησία.

 9. Καλησπέρα θα ήθελα να ρωτήσω για τον ιδρωτα στο πρόσωπο αν υπάρχει κάποια λύση. Επίσης θα ήθελα να μάθω αν είναι συμβατή με τον θηλασμό (έχω πολλές πανάδες στο πρόσωπο γτ ιδρώνω πολύ και φεύγει κατευθείαν η αντηλιακή)

  • Πρόδρομος Παπαιωάννου Λέει: Ιούνιος 11, 2018 at 8:43 μμ

   Εφόσον υπάρχει υπεριδρωσία μπορεί να γίνει δοκιμαστικά ενδοδερμική έγχυση μπότοξ στο μέτωπο, και εφόσον σταματήσει να γίνει και σε άλλαη σημεία του προσώπου. Λόγω θηλασμού θα πρέπει να γίνει περιορισμένη δοσολογία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *