Επεμβάσεις Προσώπου

Ρινοπλαστική


Η επέμβαση αυτή σκοπεύει στη διόρθωση της αισθητικής εικόνας και της λειτουργίας της μύτης. Διενεργείται κλειστά ή ανοιχτά, ανάλογα με το πρόβλημα που χρειάζεται να διορθωθεί.

 

Βαρύτητα μέτρια
Νάρκωση γενική
Διάρκεια παραμονής 1 βράδυ
Αφαίρεση ραμμάτων 1 εβδομάδα
Αποθεραπεία 6-10 εβδομάδες

 

Μάθε περισσότερα
πριν και μετά

Η ρινοπλαστική είναι η πιο διαδεδομένη επέμβαση όσον αφορά την κοσμητική χειρουργική. Οι διάφορες τεχνικές που έχουμε διαθέσιμες μας επιτρέπουν να κάνουμε οποιαδήποτε διόρθωση στην μύτη. Μπορούμε δηλαδή να διορθώσουμε μια μεγάλη μύτη, στραβιά μύτη, καμπορύρα μύτης καθώς και δυσκολία αναπνοής από τη μύτη. Στα περισσότερα περιστατικά με αισθητικά προβλήματα συνυπάρχει σκολίωση του ρινικού διαφράγματος όπως επίσης και υπερτροφικές κόγχες κάτι το οποίο πρέπει να διορθώνεται στην ίδια επέμβαση ώστε να αποφευχθούν προβλήματα στήριξης της κορυφής της μύτης.

Οι βασικές αρχές που ακολουθούμε είναι:  πρώτον πρέπει να κάνουμε μία μύτη που να ταιριάζει αρμονικά με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου και δεύτερον να κάνουμε μόνον τις αλλαγές που είναι απαραίτητες ώστε να μην αλλάξουμε πλήρως την εικόνα του προσώπου. Έτσι λοιπόν αποσκοπούμε να κάνουμε μία φυσική μύτη ώστε μετά από μερικούς μήνες να μην γίνεται αντιληπτή η διόρθωσή της. Στην κλασσική ρινοπλαστική οι τομές γίνονται μέσα από τα ρουθούνια, απελευθερώνεται ο χόνδρινος και ο οστέϊνος σκελετός από το δέρμα και τροποποιούνται όλα τα ανατομικά στοιχεία του σκελετού για να πετύχουμε ένα φυσικό αποτέλεσμα.  Ο σκοπός είναι αφού διορθώσουμε τα επιμέρους προβληματικά μέρη της μύτης να αποκαταστήσουμε και πάλι τις αναλογίες της πυραμίδας και να προσαρμόσουμε τους άνω πλάγιους χόνδρους και τους χόνδρους της κορυφής στην πυραμίδα.

Σε μερικά εξειδικευμένα προβλήματα όπως π.χ. στην επίλυση προβλημάτων της κορυφής της μύτης που προέκυψαν από προηγηθείσα επέμβαση ή στην διόρθωση δυσμορφίας της μύτης σε άτομα που έχουν σχιστία (λαγόχειλο – λυκόστομα) γίνεται η ανοιχτή ρινοπλαστική.  Κατ΄ αυτήν γίνεται μία τομή στο χείλος των πτερυγίων της μύτης κατά τέτοιο τρόπο ώστε να αποκαλυφθεί ο χόνδρινος σκελετός και να μπορέσουμε να κάνουμε όποιο χειρισμό είναι απαραίτητος στον χόνδρινο και οστέϊνο σκελετό.  Δηλαδή έχουμε την δυνατότητα να μειώσουμε, να μετακινήσουμε, να χρησιμοποιήσουμε μοσχεύματα χόνδρινα ή οστέϊνα με απόλυτη ακρίβεια.

Τέλος είναι σκόπιμο να αναφερθεί ότι από πλευράς επανορθωτικής μπορούμε να αποκαταστήσουμε την μύτη μετά από μερική ή ολική της απώλεια είτε κατόπιν τραυματισμού είτε κατόπιν εκτομής για αφαίρεση νεοπλασμάτων.  Η αποκατάσταση γίνεται με μοσχεύματα και με κρημνούς από το μέτωπο ή από τις χειλεοπαρειακές πτυχές, με ικανοποιητικό αισθητικά και λειτουργικά αποτέλεσμα.

 

Ανατομία της μύτης

Ερ.: Έχω στραβιά μύτη και δυσκολεύομαι να όταν αναπνέω.  Πρέπει να πάω και σε πλαστικό χειρουργό και σε ωριλά για να διορθώσω το πρόβλημά μου;

Απ.: Όχι. Η ρινοπλαστική είναι μια επέμβαση που γίνεται πάντα με διόρθωση του διαφράγματος και των κογχών. Δηλαδή γίνεται πρώτα διόρθωση του λειτουργικού προβλήματος και στη συνέχεια διόρθωση της καμπούρας της μύτης και των άλλων αισθητικών προβλημάτων. Είναι προτιμότερο η διόρθωση του διαφράγματος και της καμπούρας να γίνονται σε μια επέμβαση από έναν χειρουργό, διοτι πολλές φορές τα κομμάτια του χόνδρου του διαφράγματος χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση αισθητικών ατελειών της μύτης. 

 

Ερ.: Ποια είναι η αποθεραπεία μετά την πλαστική μύτης; Πότε μπορώ να βγώ από το σπίτι;

Απ.: Η ρινοπλαστική ασχέτως τεχνικής, γίνεται με γενική νάρκωση και χρειάζεται νοσηλεία μίας ημέρας.  Δεν έχει σχεδόν καθόλου πόνο.  Η μόνη δυσφορία είναι ότι δεν μπορεί το άτομο να αναπνεύσει από την μύτη του φυσιολογικά για μία εβδομάδα.  Πάνω στην μύτη τοποθετείται γύψινος ή ακρυλικός νάρθηκας για μία εβδομάδα και συνήθως τα βλέφαρα μελανιάζουν και πρήζονται.  Όταν περάσουν οι πρώτες 7-8 ημέρες αφαιρείται ο νάρθηκας και καθαρίζεται η μύτη ώστε να αρχίσει να αναπνέει φυσιολογικά. Οι μελανιές στα περισσότερα άτομα έχουν φύγει τελείως και ο χειρουργηθείς μπορεί πια να κυκλοφορήσει άνετα έξω.  Υπάρχουν βέβαια ορισμένα οιδήματα τα οποία εντοπίζονται συνήθως στην ρίζα της μύτης, στα πλάγια και στην κορυφή.  Δεν πρόκειται για οιδήματα που παραμορφώνουν την μύτη η οποία είναι σαφώς καλύτερη από ότι πριν την επέμβαση.  Τα οιδήματα αυτά αρχίζουν να υποχωρούν από την πρώτη μετά νάρθηκα εβδομάδα και συνήθως φτάνουμε στο τελικό αποτέλεσμα στους 5-6 μήνες.  Πρέπει να αναφερθεί ότι ο χρόνος αυτός είναι ο μέσος όρος και μπορεί να αποκλίνει πολύ σε μερικά άτομα.  Επίσης μετά από τους 6 μήνες η μύτη αποκτά και πάλι την ανθεκτικότητα που είχε πριν το χειρουργείο.

 

Ερ.: Πόσο κοστίζει η ρινοπλαστική;

Απ.: Η τιμή δεν είναι συγκεκριμένη και καθορίζεται από το είδος του προβλήματος και της τεχνικής που είναι απαραίτητη. Θα χαρούμε πολύ να σας δούμε στο ιατρείο μας, για να συζητήσουμε από κοντά όλες τις λεπτομέρεις του χειρουργείου και το κόστος που θα προκύψει.